Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Επιπλέον προορισμοί από τον χρήστη christossaroglou
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΠΑΜΠΟΡΟΒΟ

 
προστέθηκε από christossaroglou ,ηλικία 39
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Βουλγαρία
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε  
 
Το Παμπόροβο είναι ένα χειμωνιάτικο τουριστικό θέρετρο. Επομένως αν είστε λάτρεις του σκι και των άλλων χειμερινων σπορ, τότε να πάτε από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο όπου σχεδόν σίγουρα θα συναντήσετε χιόνια (μάθαμε ότι υπάρχουν χιόνια 150-200 ημέρες τον χρόνο). Εμείς πάντως πήγαμε τον Σεπτέμβριο και απολαύσαμε την φύση και την περιοχή. Το βραδάκι είχε αρκετή ψύχρα και υγρασία (ήταν σαν να ψιλοψιχάλιζε). Να έχετε σίγουρα μπουφανάκι μαζί σας ακόμα και το καλοκαίρι. Τον χειμώνα να πάρετε τα πιο χοντρά σας ρούχα.
  Τοποθεσία  
 
Το Παμπόροβο βρίσκεται στην νότια Βουλγαρία, πάνω στην οροσειρά της Ροδόπης. Η περιοχή έχει υψόμετρο 1650 μέτρα και η ψηλότερη κορυφή που μπορείτε να πάτε έχει 1926 μέτρα. Ανήκει στην επαρχία του Smolyan και απέχει περίπου 20 χλμ από την πόλη Smolyan. Σε ευθεία γραμμή τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα απέχουν περίπου 15 χλμ, αλλά για να φτάσετε εκεί θα κάνετε πολλά παραπάνω. Η περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη από την Ξάνθη και την Δράμα.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης
 
Στο Παμπόροβο μπορείτε να πάτε από δύο δρόμους. Ο πρώτος είναι από την Ξάνθη, όπου θα κατευθυνθείτε προς τον Εχίνο και μετά προς το χωριό Θέρμες. Από εκεί θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες για τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα του Αγίου Κωνσταντίνου (άνοιξαν πριν μερικούς μήνες) και σε 5 χλμ θα συναντήσετε την βουλγάρικη πόλη Zlatograd. Από εκεί να ακολουθήσετε τις ταμπέλες για Smolyan και μετά για Pamporovo. Μετά τα σύνορα ο δρόμος είναι σχετικά εύκολος και με αρκετές ταμπέλες. Η διαδρομή είναι φανταστική και θα περάσετε μέσα από βουνά και δάση. Το δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής είναι στην Ελλάδα, από τον οικισμό Θέρμες μέχρι τα σύνορα, όπου ο δρόμος έχει έντονη κλίση και είναι αρκετά στενός. Τον χειμώνα η πρόσβαση μάλλον θα είναι πολύ δύσκολη. Ο δεύτερος δρόμος για να φτάσετε στο Παμπόροβο είναι από Δράμα και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της Εξωχής. Μετά τα σύνορα ακολουθήστε τις ταμπέλες για Dospat και από εκεί για Smolyan. Τον χειμώνα να έχετε μαζί σας απαραίτητα αλυσίδες για το αυτοκίνητο και καλό θα ήταν να πάτε με όχημα 4Χ4.
  Μετακινήσεις  
 
Η περιοχή του Pamporovo αποτελείται από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τις εγκαταστάσεις για σκι και διάφορα καταστήματα με φαγητό και σουβενίρ. Δεν υπάρχουν αστικές συγκοινωνίες και για τις μετακινήσεις θα χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας ή θα πηγαίνετε με τα πόδια. Αν μείνετε κάπου κοντά στο λιφτ τότε όλα θα είναι κοντά σας, αλλιώς θα χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο. Βέβαια πολλά ξενοδοχεία που βρίσκονται κάπως μακριά προσφέρουν δωρεάν μετακίνηση προς το λιφτ. Για να πάτε στο χιονοδρομικό κέντρο θα πάρετε το λιφτ το οποίο θα σας ανεβάσει σε όποια πίστα θέλετε.
  Χρήμα  
 
Το επίσημο νόμισμα της Βουλγαρίας ακόμα είναι το Λέβα (ισοτιμία 1 ευρώ = 1,95 Λέβα). Τα ξενοδοχεία δέχονται μερικές φορές και ευρώ, όπως επίσης και τα εστιατόρια. Σε πολλά ξενοδοχεία, κυρίως των 4* και 5* θα βρείτε και ΑΤΜ όπου μπορείτε να κάνετε απευθείας ανάληψη λέβα από τον λογαριασμό σας. Οι κάρτες γίνονται επίσης δεκτές. Όσον αφορά το κόστος ζωής δεν μπορώ να πω ότι είναι ιδιαίτερα φτηνό, όπως σε άλλες περιοχές της Βουλγαρίας και αυτό οφείλεται στην τουριστική ανάπτυξη.Σε κάθε περίπτωση όμως είναι αρκετά φτηνότερο από αντίστοιχα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα. Γεύμα σε εστιατόριο θα σας κοστίσει περίπου 15 ευρώ ανά άτομο χωρίς τα ποτά. Το κόστος του ξενοδοχείου διαφέρει ανάλογα με την εποχή. Εκτός σεζόν μπορείτε να βρείτε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ακόμα και από 20-40 ευρώ την βραδιά, ενώ τον χειμώνα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 50-80 ευρώ την βραδιά.
  Υγεία  
 
Στην περιοχή του Παμπόροβο δεν υπάρχει κάποιο κέντρο υγείας. Για τις πρώτες βοήθειες μπορείτε να βρείτε γιατρούς στα ξενοδοχεία (κυρίως σε αυτά των 5*). Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί ομάδα διάσωσης 24 ώρες την μέρα. Το κοντινότερο νοσοκομείο βρίσκεται στην πόλη Smolyan που απέχει περίπου 20 χλμ. (δεν γνωρίζω όμως το επίπεδο του). Πάντως, στην πόλη Smolyan θα βρείτε αρκετά φαρμακεία (βρίσκονται πάνω στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει όλη την πόλη) και θα δείτε επ'έξω την επιγραφή "AΠTEKA" που σημαίνει "φαρμακείο".
  Επικοινωνία  
 
Στην περιοχή του Παμπόροβο και κυρίως στα ξενοδοχεία (μόνο στη reception) και τα εστιατόρια θα βρείτε πολλούς που γνωρίζουν ελληνικά και τα μιλάνε μερικώς. Αγγλικά πάντως γνωρίζουν ελάχιστοι, ακόμα και στα ξενοδοχεία. Δεν θα έχετε πρόβλημα όμως γιατί λίγο με τα ελληνικά, λίγο με τα νοήματα θα βρείτε την άκρη. Οι ταμπέλες στους δρόμους που δείχνουν τις κατευθύνσεις για τους οικισμούς, τα ξενοδοχεία και το χιονοδρομικό κέντρο είναι στα αγγλικά.
  Αφού φτάσετε  
  Φαγητό  
 
Όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία έχουν εστιατόριο, αλλά η κουζίνα τους δεν θα σας εντυπωσιάσει. Προτιμήστε να φάτε σε κάποιο εστιατόριο έξω από αυτά. Φάγαμε σε ένα εστιατόριο λίγο πιο μπροστά από το Hotel orlovetz. Δυστυχώς δεν θυμάμαι καλά το ονομά του αλλά ήταν πάνω σε μία διασταύρωση και είχε μπροστά και μια ελληνική σημαία. Νομίζω ότι το έλεγαν White House ή κάπως έτσι. Μέσα η διακόσμηση ήταν υπέροχη και παραδοσιακή. Κυριαρχούσαν το ξύλο και τα είδη λαικής τέχνης. Η κουζίνα του ήταν αρκετά καλή και είχε πάρα πολλά πιάτα της βουλγάρικης κουζίνας, ενώ το μενού ήταν γραμμένο και στα ελληνικά. Παρόλο που πήγαμε εκτός σεζόν τα τραπέζια ήταν σχεδόν όλα γεμάτα από βουλγάρικες παρέες. Πληρώσαμε περίπου 30 ευρώ για δύο άτομα με μπύρα. Παραδοσιακά πιάτά είναι το αρνάκι στο φούρνο και το cheverme, δηλαδή αρνάκι ψητό.
  Δραστηριότητες  
  Αθλητικά γεγονότα  
 
Το χιονοδρομικό κέντρο του Παμπόροβο προσφέρει πίστες για όλους τους βαθμούς δυσκολίας. Μπορείτε να νοικιάσετε εξοπλισμό και να κάνετε σκι, αλλά και σνόουμπορντ. Πρόκειται για ένα πολύ οργανωμένο κέντρο και είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη, ενώ τον χειμώνα θα συναντήσετε τουρίστες από την Γαλλία, την Αυστρία και από άλλες χώρες με οργανωμένες υποδομές για σκι. Το θέρετρο διαθέτει συνολικά 25 χλμ πιστών σκι. Όλες οι μεγάλες πίστες ξεκινούν από την κορυφή του βουνού Snezhanka, όπου φτάνετε με το λιφτ. Το λιφτ κοστίζει 32 Λέβα την ημέρα ή 23 λέβα την μισή μέρα. Εκτός βέβαια από σκι μπορείτε να περπατήσετε μέσα στα βουνά και να απολαύσετε την φύση.
  Ψώνια  
 
Στα καταστήματα του Παμπόροβο θα βρείτε εξοπλισμό για σκι, γυαλιά ηλίου, χειμερινά ρούχα και σουβενίρ. Πολλοί μικροπωλητές πουλάνε στους δρόμους μεταλλικές κουδούνες σε διάφορα μεγέθη, οι οποίες είναι το χαρακτηριστικότερο σουβενίρ της περιοχής.
  Διαδρομές  
  Εκτός  
 
Επισκεπτείτε την γειτονική πόλη Smolyan, η οποία είίναι χτισμένη ανάμεσα στα βουνά και όταν είναι χιονισμένη είναι υπέροχη. Εκεί θα βρείτε περισσότερα καταστήματα (στον πεζόδρομο του παλιού κέντρου) και επιλογές σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Το κόστος ζωής είναι αισθητά μικρότερο από του Παμπόροβο. Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι η εκκλησία του Αγίου Βισσαρίονα, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία της Βουλγαρίας και κατασκευάστηκε το 2006 και το πλανητάριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Στο πλανητάριο μπορείτε να δείτε την "Οδύσσεια του Διαστήματος" ακόμα και στα ελληνικά, με εισητήριο 10 Λέβα. Η ώρα προβολής στα ελληνικά είναι γύρω στις 13:00.
  Μην χάσετε  
Ανεβείτε με το λιφτ στην κορυφή του βουνού Snezhanka και θα δείτε μπροστά σας τον πύργο της τηλεόρασης Snezhanka Tower. Πρόκειται για έναν πύργο ύψους 156 μέτρων. Πάνω στον πύργο υπάρχει παρατηρητήριο και καφετέρια από την οποία η θέα είναι μαγευτική. Μπορείτε να δείτε ένα μεγάλο μέρος της οροσειράς της Ροδόπης, όλο το χιονοδρομικό κέντρο μπροστά σας και αν έχει καλό καιρό με καλή ορατότητα μπορείτε να δείτε ακόμα και το Αιγαίο Πέλαγος.

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007