Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Επιπλέον προορισμοί από τον χρήστη christossaroglou
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΜΠΑΝΣΚΟ

 
προστέθηκε από christossaroglou ,ηλικία 39
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Βουλγαρία
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Η καλύτερη εποχή για να πάτε στο Μπάνσκο εξαρτάται από αυτό που αναζητάτε. Τον χειμώνα έχει πάρα πολύ κρύο και αρκετό χίονι και έχει ιδανικές συνθήκες για να κάνετε σκι και άλλα χειμερινά σπορ. Πολλές φορές η θερμοκρασία πέφτει τον χειμώνα ακόμα και κάτω από τους -10οC για αυτό να πάρετε τα πιο ζεστά σας ρούχα. Ωστόσο, το καλοκαίρι, η θερμοκρασία σπάνια ανεβαίνει πάνω από τους 30οC και έτσι αποτελεί έναν καλό προορισμό για να αποφύγεις την υπερβολική ζέστη της Ελλάδας.
Διάβασε 3 ακόμα εμπειρίες
  Τοποθεσία  
 
Το Μπάνσκο βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της Βουλγαρίας και απέχει λίγη ώρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Άλλες πόλεις στην γύρω περιοχή είναι το Σαντάνσκι, το Άνω Νευροκόπι και το Μπλαγκόεβγκραντ. Η απόσταση από την Σόφια είναι περίπου 170 χλμ, ενώ από την Θεσσαλονίκη απέχει περίπου 220 χλμ (θα σας πάρει περίπου 3,5 ώρες). Ο οικισμός του Μπάνσκο είναι χτισμένος στους πρόποδες του βουνού Pirin και στις πλαγειές αυτού βρίσκονται οι περίφημες χιονοδρομικές εγκαταστάσεις.
Διάβασε 3 ακόμα εμπειρίες
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης
 
Αν βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη ο συντομότερος δρόμος για να πάτε στο Μπάνσκο είναι από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα του Προμαχώνα Σερρών. Από εκεί θα ακολουθήσετε την εθνική οδό Ε79 (που φτάνει μέχρι τη Σόφια) και αφού περάσετε τις πόλεις Σαντάνσκι και Κρεσνα, θα στρίψετε στον οικισμό Simitli, δεξιά προς Μπάνσκο (υπάρχουν πινακίδες). Από εκεί το Μπάνσκο απέχει μόλις 40 χλμ. Αν βρίσκεστε στην Ανατολική Μακεδονία ή Θράκη ο συντομότερος δρόμος είναι από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της Εξοχής Δράμας. Από τα σύνορα το Μπάνσκο απέχει μόλις 70 χλμ και θα κάνετε περίπου 1 ώρα. Ο δρόμος και στις δύο περιπτώσεις είναι αρκετά καλός και μόνο σε ελάχιστα σημεία υπάρχουν λακούβες. Επίσης, υπάρχει και καλή σήμανση στους δρόμους. Βέβαια, εάν ταξιδέψετε χειμώνα πρέπει να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες για το αυτοκίνητο καθώς η πιθανότητα να συναντήσετε χιόνια είναι αυξημένη (οι δρόμοι βρίσκονται ανάμεσα στα βουνά).
Διάβασε 3 ακόμα εμπειρίες
  Μετακινήσεις  
 
Όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία του Μπάνσκο βρίσκονται κοντά στο κέντρο του οικισμού και επομένως για τις μετακινήσεις σας μάλλον δεν θα χρειαστείται το αυτοκίνητό σας. Ο οικισμός είναι σχετικά μικρός και τα όποια αξιοθέατα υπάρχουν, καθώς και τα εστιατόρια και καταστήματα βρίσκονται συγκεντρωμένα στο κέντρο του οικισμού, σε μικρές αποστάσεις που γίνονται εύκολα με τα πόδια. Ακόμα πάντως και αν χρειαστεί να πάρετε το αυτοκίνητό σας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και θα μπορέσετε άνετα να μετακινηθείτε. Το καλοκαίρι μπορείτε να ανεβείτε με το αυτοκίνητό σας μέχρι την κορυφή του βουνού Pirin και η διαδρομή είναι υπέροχη, μέσα από έλατα και χειμάρρους. Για να πάτε στο χιονοδρομικό κέντρο θα πάρετε το τελεφερίκ, που βρίσκεται σε τοποθεσία πολύ κοντά στο κέντρο και τα ξενοδοχεία, καθώς βρίσκεται πίσω από το ξενοδοχείο Κempinski. Στο χώρο του τελεφερίκ υπάρχει και ένα μεγάλο πάρκινγκ.
Διάβασε 3 ακόμα εμπειρίες
  Χρήμα  
 
Μέχρι το τέλος του έτους το επίσημο νόμισμα της Βουλγαρίας είναι το Λέβα και η ισοτιμία είναι 1 Ευρώ = 1,95 Λέβα. Μπορείτε να κάνετε συνάλλαγμα σε κάποιο κατάστημα exchange που θα βρείτε στον οικισμό, αλλά επίσης μπορείτε να πληρώνετε σχεδόν παντού σε ευρώ (σε μικρότερη όμως ισοτιμία). Υπάρχουν πολλές τράπεζες στον οικισμό και μάλιστα θα βρείτε και αρκετές ελληνικές (Εμπορική, Πειραιώς) και από εκεί θα μπορέσετε να βγάλετε από τα ΑΤΜ κατευθείαν λέβα από το λογαριασμό σας. Το κόστος ζωής είναι αρκετά φτηνό και σε σύγκριση με τα ελληνικά χιονοδρομικά πολύ φτηνό. Αν πάτε το καλοκαίρι οι τιμές είναι ακόμα φτηνότερες σε όλα. Θα βρείτε δίκλινο δωμάτιο σε καλό ξενοδοχείο με πρωινό ακόμα και με 30 ευρώ την βραδιά, ενώ ένα χορταστικότατο γεύμα σε εστιατόριο με τα ποτά κοστίζει περίπου 10 ευρώ το άτομο.
Διάβασε 3 ακόμα εμπειρίες
  Υγεία  
 
Στο κέντρο του οικισμού υπάρχουν αρκετά φαρμακεία στα οποία μπορείτε να βρείτε οποιοδήποτε φάρμακο θέλετε. Επίσης, στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχει ιατρική ομάδα η οποία είναι έτοιμη να επέμβει εάν συμβεί το παραμικρό. Δίπλα στο τελεφερίκ, μέσα στον οικισμό υπάρχει και ένα ελικοδρόμιο για επείγουσες μεταφορές σε κοντινό νοσοκομείο.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Επικοινωνία  
 
Αρκετοί ήταν οι Βούλγαροι που γνώριζαν ελληνικά, κυρίως στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια, αλλά η πιθανότητα να γνωρίζει κάποιος αγγλικά είναι πολύ μικρή. Στο δικό μας ξενοδοχείο γνώριζαν ελληνικά τόσο στην ρεσεπτιόν, όσο και στο εστιατόριο και επομένως όλα ήταν εύκολα. Επίσης, σε πολλά εστιατόρια έχουν το μενού και στα ελληνικά, αλλά μην περιμένετε και καμία τέλεια μετάφραση. Στο χιονοδρομικό κέντρο θα συναντήσετε αρκετούς που μιλάνε αγγλικά. Παρόλο που ο οικισμός βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με το σήμα του κινητού σας και θα μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο από παντού.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Αφού φτάσετε  
 
Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για διαμονή και κυρίως ξενοδοχεία 3*, 4* και 5*. Μπορείτε να βρείτε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ακόμα και με 30 ευρώ ανά βραδιά, αρκεί να έχετε κάνει κράτηση λίγο καιρό πριν πάτε. Στο ιντερνετ θα βρείτε τα περισσότερα ξενοδοχεία του Μπάνσκο. Τους μήνες που δεν έχει χιόνι λειτουργούν περίπου τα μισά ξενοδοχεία και έχουν καταπληκτικές προσφορές τόσο στις τιμές των δωματίων, όσο και στα προγράμματα Spa. Εμείς μείναμε στο ξενοδοχείο Lucky Bansko Aparthotel 4* και πληρώσαμε 40 ευρώ το δίκλινο ανά βραδιά με πρωινό και χρήση της εσωτερικής πισίνας, της σάουνας και του χαμάμ. Βρίσκεται κοντά στην διασταύρωση της εθνικής οδού και της κάθετης οδού που ανεβαίνει προς τα τελεφερίκ. Ήταν πολύ καθαρό ξενοδοχείο και είχε ευρύχωρο δωμάτιο, ενώ υπήρχε φύλακας όλο το 24ώρο που κοιτούσε τα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Από τα καλύτερα ξενοδοχεία που μπορείτε να βρείτε στο Μπάνσκο είναι το Kempinski 5*, το οποίο είναι πανέμορφο. Κατά καιρούς έχει προσφορές και μπορείτε να βρείτε δωμάτιο δίκλινο με πρωινό στα 60 ευρώ. Επίσης, έχουμε μείνει στο Grand Montana, το οποίο δεν μας άρεσε καθόλου και δεν το προτείνω, καθώς η πρόσβαση του είναι δύσκολη, το κέντρο Spa υπολειτουργούσε και γενικά χρειάζεται μια καλή ανακαίνηση.
Διάβασε 3 ακόμα εμπειρίες
  Φαγητό  
 
Υπάρχουν πολλές επιλογές, η κουζίνα είναι παρόμοια με την ελληνική και φυσικά το κρέας κυριαρχεί. Το φαγητό στα ξενοδοχεία είναι καλό αλλά τίποτα το ιδιαίτερο για αυτό καλύτερα να δοκιμάσετε στις τοπικές ταβέρνες (οι οποίες θα σας κοστίσουν και φτηνότερα από τα ξενοδοχεία). Εμείς φάγαμε σε ένα εστιατόριο που βρίσκεται στον δρόμο για το βουνό, περίπου 600 μέτρα μετα το Kempinski, στα αριστερά. Θα το καταλάβαιτε γιατί έχει πάρκινγκ απ'έξω και μια υπέροχη αυλή με τραπέζια κάτω από τα έλατα για το καλοκαίρι. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε φιλέτο κοτόπουλου με καραμελωμένα μήλα και κεφτεδάκια. Νομίζω ότι το όνομα του εστιατορίου ήταν "The Hoe" ή κάπως έτσι. Επίσης, πολλές καφετέριες σερβίρουν ελαφριά γεύματα (σαλάτες, σουβλάκια και κεφτεδάκια με το κομμάτι κτλ) σε υπερβολικά χαμηλές τιμές (π.χ. 0,50 ευρώ το κεφτεδάκι).
Διάβασε 3 ακόμα εμπειρίες
  Διασκέδαση  
 
Εκτός από τα μπαρ των ξενοδοχείων θα βρείτε αρκετά καταστήματα για καφέ και ποτό στον κεντρικό πεζόδρομο του οικισμού, κοντά στην κεντρική πλατεία Nikola Vaptsarov. Ο καφές κοστίζει περίπου 1 ευρώ ή και λιγότερο, η μπύρα περίπου 1,5 ευρώ και το ποτό γύρω στα 2 ευρώ. Μπορείτε να δοκιμάσετε την τοπική μπύρα η οποία είναι νόστιμη και ελαφριά. Κοντά στα φανάρια της εθνικής οδού με τον κάθετο δρόμο για το τελεφερίκ υπάρχει και μαγαζί με μποουλινγκ. Επίσης, μπορείτε να βρείτε διάφορα νυχτερινά μαγαζιά, με ζωντανή μουσική.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Παιδιά  
 
Ασφαλής προορισμός για παιδιά. Μπορείτε να ανεβείτε με τα παιδιά σας στο χιονοδρομικό κέντρο, στο οποίο υπάρχουν εύκολες πίστες και δάσκαλοι για εκμάθηση σκι. Ακόμα, μπορείτε να απολαύσετε οικογενειακός τις ανέσεις των ξενοδοχείων σας, κάνοντας μπάνιο στις πισίνες, σάουνα, υδρομασάζ ή χαμάμ. Στο κεντρικό πάρκο του οικισμού, το οποίο απέχει περίπου 150 μέτρα από την κεντρική πλατεία υπάρχουν υπαίθρια παιχνίδια και πάρα πολλές οικογένειες με τα παιδία τους.
  Δραστηριότητες  
  Αθλητικά γεγονότα  
 
Ο σημαντικότερος λόγος που θα επισκεφτείται το Μπάνσκο είναι το χιονοδρομικό του κέντρο, το οποίο είναι πραγματικά τεράστιο, με πάρα πολλές πίστες όλων των βαθμίδων. Με το τελεφερίκ μπορείτε να ανεβείτε από τον οικισμό μέχρι τα 1600 μέτρα ή 2500 μέτρα. Ακόμα και αν δεν ξέρετε σκι, θα βρείτε κάποιον δάσκαλο, ο οποίος θα σας μάθει τα βασικά με λίγα σχετικά χρήματα. Επίσης, στο Μπάνσκο υπάρχουν πίστες για σνόουμπορντ, από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων. Το συνολικό μήκος των πιστών σκι φτάνει τα 75 χλμ. ενώ των τελεφερίκ τα 25 χλμ.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Ψώνια  
 
Στην οδό Tsar Simeon που ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο προς τα τελεφερίκ και φτάνει μέχρι το πάρκο του οικισμού, θα βρείτε διάφορα μαγαζάκια με παραδοσιακά είδη και σουβενίρ. Κυριαρχούν τα ξυλόγλυπτα και μεταλλικά σουβενίρ και μπορείτε να βρείτε πανέμορφα δώρα και αναμνηστικά σε καλές τιμές. Επίσης, στις οδούς Pirin και Nikola Vaptsarov που ξεκινούν από την πλατεία και ανηφορίζουν, μπορείτε να βρείτε καταστήματα με εξοπλισμό για σκι, τα οποία όμως είναι κλειστά το καλοκαίρι.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Διαδρομές  
  Εντός  
 
Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας κάπου κοντά στο κέντρο Nikola Vaptsarov και απολαύστε έναν πρωινό καφέ στην κεντρική ομόνυμη πλατεία. Η περιοχή είναι πανέμορφη, με συντηρημένα κτίρια, μικρά συντριβανάκια και πολλά παρτέρια με λουλούδια. Συνεχίστε ανεβαίνοντας την οδό Nikola Vaptsarov και θα συναντήσετε πολλά ακόμα παραδοσιακά πέτρινα κτίρια και λαογραφικά μουσεία. Στο τέλος της οδού θα συναντήσετε την παλαιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η οποία είναι περιτοιχισμένη με ψηλή πέτρινη περίφραξη και έχει ένα ψηλό καμπαναριό. Μην χάσετε το εσωτερικό του ναού, το οποίο είναι πολύ παλαιό. Δίπλα στην εκκλησία υπάρχει και ένα μνημείο αφιερομένο στον Saint Paisius of Hilendar. Στην μικρή πλατεία μπροστά από τον ναό θα βρείτε αρκετά καταστήματα για να αγοράσετε τα σουβενίρ σας. Μπορείτε να συνεχίσετε την άνοδο σας στα σοκάκια του οικισμού, μέχρι να φτάσετε στο μέρος του τελεφερίκ.
  Εντυπώσεις  
Πολύ καλές! Αν και επισκεφτήκαμε τον οικισμό στα τέλη Αυγούστου, περάσαμε καταπληκτικά. Ο καιρός ήταν φθινοπωρινός, όταν στην Ελλάδα είχε ακόμα 35οC. Το τοπίο είναι πανέμορφο,καθώς βλέπεις τον οικισμό και στο βάθος το καταπράσινο με έλατα βουνό Pirin. Αυτό που σε εντυπωσιάζει είναι ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης και κατασκευής των νέων ξενοδοχείων. Στο Μπάνσκο μπορείτε να πάτε είτε είστε φανατικός σκιέρ είτε όχι. Στην δεύτερη περίπτωση μπορείτε να περάσετε τις περισσότερες ώρες σας στο ξενοδοχείο και να χαλαρώσετε στο κέντρο spa, κάνοντας μπάνιο στις θερμαινόμενες πισίνες ή χαλαρώνοντας με ένα μασάζ. Αποτελεί λοιπόν έναν ιδανικό προορισμό σαββατοκύριακου για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα.
Διάβασε 4 ακόμα εμπειρίες

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007