Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Επιπλέον προορισμοί από τον χρήστη christossaroglou
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ

 
προστέθηκε από christossaroglou ,ηλικία 39
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Βουλγαρία
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Εφόσον θέλετε να κάνετε σκι ή άλλα χειμερινά σπορ, η καλύτερη εποχή για να πάτε είναι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο, όπου σίγουρα θα υπάρχει αρκετό χιόνι. Αντίθετα, αν απλά θέλετε να θαυμάσετε την υπέροχη φυσική ομορφιά και τα καταπράσινα βουνά, η καλύτερη περίοδος είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας και ένα μπουφανάκι καθώς οι θερμοκρασίες σπάνια ανεβαίνουν πάνω από τους 20οC. Τον χειμώνα ετοιμαστείτε για πολύ κρύο, καθώς τις περισσότερες ημέρες οι θερμοκρασίες είναι κάτω από το μηδέν.
  Τοποθεσία  
 
Το Μπόροβετς βρίσκεται στην Βουλγαρία και είναι το παλαιότερο και ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Βρίσκεται στις κεντροδυτικές περιοχές της Βουλγαρίας, στους πρόποδες του μεγάλου όρους Mousala, της οροσειράς Rila. Απέχει από την πρωτεύουσα Σόφια περίπου 100 χλμ, δηλαδή μιάμιση ώρα από αυτήν και μάλιστα το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής γίνεται μέσα από σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Στο Μπόροβετς δεν υπάρχει κάποιος οργανωμένος οικισμός με μόνιμους κατοίκους, αλλά αποτελεί μόνο ένα χιονοδρομικό κέντρο, με άριστη ωστόσο υποδομή, όσον αφορά τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα λοιπά καταστήματα που το εξυπηρετούν. Τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε υψόμετρο 1400 μέτρων και η ψηλότερη πίστα ξεκινάει από τα 2600 μέτρα.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης
 
Από την Ελλάδα η καλύτερη διαδρομή για να φτάσετε στο Μπόροβετς είναι από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα στις Σέρρες. Η απόσταση από τα σύνορα μέχρι το Μπόροβετς είναι περίπου 160 χλμ και θα χρειαστείτε κάπου 3 ώρες για να φτάσετε. Από τα σύνορα θα ακολουθήσετε τον δρόμο προς τις πόλεις Sandanski, Blagoevgrad και Dupnitsa. Μετά την Dupnitsa, θα στρίψετε δεξιά προς την πόλη Samokov (αν δεν στρίψετε θα βρεθείτε στην Σόφια) και από εκεί το Μπόροβετς απέχει περίπου 10 χλμ. Σε γενικές γραμμές ο δρόμος είναι αρκετά καλός και σε κάποια σημεία είναι και αυτοκινητόδρομος (κοντά στο Blagoevgrad).
  Μετακινήσεις  
 
Αφού θα φτάσετε στο Μπόροβετς δεν θα χρειαστείτε καθόλου το αυτοκίνητό σας. Όλες οι υπόλοιπες διαδρομές, ανάμεσα στο ξενοδοχείο, τα καταστήματα και την γόνδολα μπορούν εύκολα να καλυφτούν με τα πόδια, εκτός βέβαια εάν το ξενοδοχεία σας βρίσκεται πιο μακριά από την περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση όμως σίγουρα θα υπάρχει μίνι λεωφορείο του ξενοδοχείου, που θα καλύπτει την απόσταση από τον χώρο του ξενοδοχείου μέχρι την γόνδολα. Στις διάφορες πίστες για σκι μπορείτε να ανεβείτε είτε με την γόνδολα, είτε με τα υπόλοιπα είδη λιφτ που υπάρχουν. Όλα τα είδη λιφτ λειτουργούν από τις 09:00 μέχρι τις 16:30. Οι τιμές για την είσοδο στα λιφτ διαφέρουν ανάλογα με την εποχή και τις μέρες της βδομάδας. Έτσι, την περίοδο Δεκέμβριο – Μάρτιο, το σαββατοκύριακο, η τιμή για πλήρη είσοδο σε όλα τα λιφτ για μία ημέρα είναι 35 λέβα το άτομο.
  Χρήμα  
 
Επίσημο νόμισμα είναι το λέβα και η ισοτιμία με το ευρώ είναι 1 ευρώ = 1,95 λέβα. Στο Μπόροβετς θα βρείτε αρκετά ανταλλακτήρια, αλλά η ισοτιμία που προσφέρουν είναι περίπου 1 ευρώ προς 1,85 λέβα. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να κάνετε συνάλλαγμα σε κάποιο άλλο μέρος (π.χ. στα σύνορα) ή να βγάλετε χρήματα από κάποιο ΑΤΜ (δεν υπάρχουν πολλά, αλλά σίγουρα θα βρείτε κάποιο). Επίσης, στα περισσότερα ξενοδοχεία και καταστήματα δέχονται εύκολα τις κάρτες Visa ή MasterCard. Το κόστος ζωής είναι αυξημένο σε σχέση με τα υπόλοιπα μέρη της Βουλγαρίας, αλλά παραμένει αρκετά φτηνό για τα ελληνικά δεδομένα.
  Υγεία  
 
Στο Μπόροβετς δεν υπάρχει ούτε νοσοκομείο, ούτε κάποιο φαρμακείο. Εφόσον, χρειαστείτε κάποιο βασικό φάρμακο, μάλλον θα πρέπει να το ζητήσετε από την ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας. Το κοντινότερο φαρμακείο και νοσοκομείο βρίσκεται στην πόλη Dupnitsa, σε απόσταση περίπου 10 χλμ. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι με την αγορά εισιτηρίου για την είσοδο στα λιφτ έχετε και ασφάλεια για τυχόν ατυχήματα που θα συμβούν στις οριοθετημένες πίστες σκι. Η ασφάλεια καλύπτει τις πρώτες βοήθειες στον τόπο του ατυχήματος και την μεταφορά με ειδικό εξοπλισμό και ασθενοφόρο από τον τόπο του ατυχήματος μέχρι το κοντινότερο νοσοκομείο ή ιατρείο, αλλά δεν καλύπτει τις δαπάνες του νοσοκομείου και των ιατρών.
  Επικοινωνία  
 
Γενικά δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που μιλάνε αγγλικά. Ιδίως στις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων και στο χιονοδρομικό κέντρο (εισιτήρια, δάσκαλοι σκι, κτλ) σχεδόν όλοι γνωρίζουν αγγλικά. Στο υπόλοιπο προσωπικό των ξενοδοχείων όμως, καθώς και σε κάποια εστιατόρια, δύσκολα θα βρείτε κάποιον που να γνωρίζει αγγλικά και επομένως η επικοινωνία σας θα γίνει λίγο με νοήματα, λίγο με ελληνικά και λίγο με κάποια βασικά αγγλικά. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν στα περισσότερα σημεία άριστο σήμα, ακόμα και μέσα στα βουνά.
  Ιστορία  
 
Το Μπόροβετς είναι το παλαιότερο χιονοδρομικό κέντρο στην Βουλγαρία και ένα από τα παλαιότερα στα Βαλκάνια, καθώς η ιστορία του ξεκινάει κάπου στο 1896. Αρχικά το Μπόροβετς, στα τέλη του 19ου αιώνα, είχε καθιερωθεί σαν ένας τόπος κυνηγιού για τους Βούλγαρους Βασιλιάδες, αλλά σταδιακά εξελίχτηκε σε ένα μοντέρνο θέρετρο χειμερινών αθλημάτων με πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια με βουλγάρικη και διεθνή κουζίνα. Το Μπόροβετς έχει φιλοξενήσει δύο φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλπικού Σκι κατά τα έτη 1981 και 1984, ενώ η πίστα δίαθλου (σκι και σκοποβολή) που διαθέτει είναι από τις καλύτερες του κόσμου.
  Αφού φτάσετε  
 
Υπάρχουν δεκάδες ξενοδοχεία και σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Τα πιο γνωστά ξενοδοχεία είναι το Rila 4* και το Samokov 4*, αλλά καλύτερα να μην τα προτιμήσετε, γιατί είναι αρκετά παλιά και χρειάζονται σίγουρα κάποια ανακαίνιση τόσο στα δωμάτια, όσο και στις άλλες εγκαταστάσεις τους. Ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία είναι το Radina’s Way, το οποίο είναι ολοκαίνουργιο, καθαρό και αρκετά φτηνό. Ωστόσο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την γόνδολα. Πολύ καλό είναι επίσης και το ξενοδοχείο Sokol 3*, το οποίο είναι γραφικό, καθαρό, φτηνό και βρίσκεται δίπλα στην γόνδολα. Τα περισσότερα ξενοδοχεία συμπεριλαμβάνουν στην τιμή του δωματίου, την χρήση του κέντρου σπα, το παρκινγκ, το πρωινό και ελεύθερο WiFi. Τον χειμώνα οι τιμές των δίκλινων δωματίων σε καλό ξενοδοχείο κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 50-70 ευρώ ανά βραδιά. Το καλοκαίρι βρίσκεται εύκολα δίκλινο δωμάτιο με 30-35 ευρώ την βραδιά, αλλά δεν λειτουργούν όλα τα ξενοδοχεία.
  Φαγητό  
 
Εκτός από τα εστιατόρια των ξενοδοχείων θα βρείτε αρκετές επιλογές για καλό φαγητό. Βέβαια, τα περισσότερα εστιατόρια είναι τουριστικά και έτσι η διακόσμηση και το μενού τους ανάλογο. Καλή επιλογή είναι το εστιατόριο Golden Horn με ξύλινη διακόσμηση και γρήγορο σέρβις. Για καλό ιταλικό φαγητό και ειδικά για καλή πίτσα να πάτε στο εστιατόριο Crown Pizza, που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Rila. Στο εστιατόριο Green King που βρίσκεται ανάμεσα στα ξενοδοχεία Rila και Samokov εκτός από καλό φαγητό έχει και τέλειο και φτηνό ζεστό κρασί (2 λέβα το ποτήρι). Στο Μπόροβετς μπορείτε να βρείτε ακόμα και μεξικάνικα, ινδικά και κινέζικα εστιατόρια.
  Διασκέδαση  
 
Υπάρχουν αρκετά μπαράκια, που σερβίρουν διάφορα ποτά, αλλά και βουλγάρικες και διεθνής μπύρες και στα περισσότερα θα βρείτε αρκετό κόσμο. Σε πολλά από αυτά υπάρχουν και happy hours (συνήθως μεταξύ 18:00 και 20:00), όπου υπάρχει σημαντική έκπτωση στα ποτά. Τα περισσότερα μπαράκια βρίσκονται γύρω από το ξενοδοχείο Rila και τα πιο γνωστά είναι το Franko’s, το BJs και το Titanic. Ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας κοστίζει περίπου 4 λέβα. Για όσους θέλουν να το ξενυχτήσουν, υπάρχει και το κλαμπ Buzz, το οποίο ανοίγει στις 22:00 και έχει συνήθως πάρα πολύ κόσμο.
  Παιδιά  
 
Ασφαλής προορισμός για παιδιά, τόσο το ίδιο το Μπόροβετς, όσο και η διαδρομή προς αυτό. Υπάρχουν ειδικά μαθήματα εκμάθησης σκι για παιδιά σε πολύ καλές τιμές. Επίσης, λειτουργεί και ένας ειδικός χώρος σκι μόνο για παιδιά.
  Δραστηριότητες  
  Αθλητικά γεγονότα  
 
Στην ευρύτερη περιοχή του Μπόροβετς υπάρχουν 25 πίστες για σκι, διαφόρων δυσκολιών. Οι περισσότερες από αυτές είναι μέτριας δυσκολίας, αλλά υπάρχουν επίσης 5 μαύρες πίστες και 3 για αρχάριους. Το συνολικό μήκος των πιστών είναι 58 χλμ.
  Ψώνια  
 
Σίγουρα το Μπόροβετς δεν αποτελεί παράδεισο για αυτούς που διαθέτουν καταναλωτική μανία. Τα περισσότερα καταστήματα που υπάρχουν νοικιάζουν ή πωλούν εξοπλισμό για σκι και κάποια ελάχιστα σουβενίρ.
  Αξιοθέατα  
  Φυσικά τοπία  
 
Η όλη ευρύτερη περιοχή του Μπόροβετς αποτελεί ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, με πανύψηλα έλατα και χιονισμένες βουνοκορφές. Ειδικά στην βόλτα με την γόνδολα θα απολαύσετε το φυσικό τοπίο από πανοραμική άποψη, αλλά μόνο τον χειμώνα όπου λειτουργεί. Το καλοκαίρι μπορείτε να κάνετε πεζοπορία σε ένα από τα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή Musala. Από τα πιο σύντομα μονοπάτια είναι αυτό για το σημείο “Black Rock”. Η απόσταση από το κέντρο του Μπόροβετς είναι περίπου 3,5 χλμ και από το σημείο αυτό (ένας πανύψηλος βράχος), θα έχετε πανοραμική άποψη του Μπόροβετς, των γειτονικών βουνών και των γκρεμών που το περιβάλλουν. Η θέα σίγουρα θα σας κόψει την ανάσα.
  Άλλα αξιοθέατα  
 
Το πρώην βασιλικό παλάτι Tsarska Bistritsa βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χλμ από το κέντρο του Μπόροβετς. Χτίστηκε μεταξύ του 1898 και του 1914 και χρησίμευε ως κυνηγητικό περίπτερο του Τσάρου Φερδινάνδου της Βουλγαρίας και του γιού του Μπόρις του ΙΙΙ. Η αρχιτεκτονική του παλατιού συνδυάζει το πνεύμα του Ρομαντισμού με το στυλ της Βουλγάρικης Εθνικής Αναβίωσης. Μία καμπίνα από το διατλαντικό πλοίο “New America” είναι μέρος του εσωτερικού του. Η καμπίνα είναι δώρο από τον πλοίαρχο του πλοίου ή εικάζεται ότι την κέρδισε ο Τσάρος Φερδινάνδος σε ένα παιχνίδι πόκερ. Στο παλάτι υπάρχει ακόμα η βασιλική κυνηγητική συλλογή και τα τρόπαια, ενός χρονικού διαστήματος άνω του μισού αιώνα. Θα δείτε επίσης μία γεννήτρια της Siemens του 1912 που ηλεκτροδοτούσε το κτίριο, έναν στάβλο, ένα παρεκκλήσι, σιντριβάνια, ένα γκαράζ και ένα μικρό φρούριο. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι ανοικτό από τις 09:00 μέχρι τις 16:00.
  Ρομαντισμός  
Πιστεύω πως το υπέροχο φυσικό τοπίο της περιοχής και ειδικά τον χειμώνα όπου όλα είναι χιονισμένα, αναδύουν έναν γενικότερο ρομαντισμό που επηρεάζει όλους. Από τις καλύτερες επιλογές για ερωτευμένους είναι η βόλτα με την γόνδολα, η παραμονή στους χώρους σπα των ξενοδοχείων και η βόλτα στο μονοπάτι προς το “Black Rock”.
  Διαδρομές  
  Εκτός  
 
Κατά την διαδρομή προς το Μπόροβετς ή κατά την αναχώρησή σας από αυτό, καλό θα ήταν να αφιερώνατε μία ώρα για την επίσκεψή σας στο μοναστήρι Rila. Το μοναστήρι αυτό αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Ουνέσκο, από το 1983. Από την εθνική οδό ανάμεσα στις πόλεις Blagoevgrad και Dupnitsa, θα δείτε μια πινακίδα που θα σας δείχνει τον δρόμο για το μοναστήρι. Από το σημείο εκείνο το μοναστήρι απέχει 31 χλμ. Ο δρόμος είναι καλός, ασφαλτοστρωμένος και η διαδρομή διέρχεται κατά μήκος μιας χαράδρας. Το μοναστήρι χτίστηκε τον 10ο αιώνα και αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ορθόδοξο μοναστήρι της Βουλγαρίας, καθώς και ένα σημαντικό πολιτισμικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημείο των Βαλκανίων. Αξίζει να θαυμάσετε τον εσωτερικό προαύλιο χώρο, τον πύργο, τα κελιά των μοναχών, τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας (όπου θεωρείται ότι είναι ο ιδρυτής της μονής) και τις εσωτερικές τοιχογραφίες.
  Εντυπώσεις  
Πολύ καλή επιλογή για χειμερινές διακοπές σε καλή τιμή. Επειδή το Μπόροβετς είναι κάπως μακριά από τα σύνορα καλό θα ήταν να μείνετε τουλάχιστον για δύο βράδια, ώστε να προλάβετε να ξεκουραστείτε. Ακόμα και αν δεν είστε φανατικοί σκιέρ θα περάσετε υπέροχα και σίγουρα δεν θα βαρεθείτε, καθώς υπάρχουν αρκετές επιλογές σε εστιατόρια, μπαράκια και μονοπάτια για πεζοπορία. Για μια ολοκληρωμένη εκδρομή μπορείτε να συνδυάσετε το Μπόροβετς με μια-δυο μέρες στην πρωτεύουσα Σόφια, καθώς απέχει μόλις μιάμιση ώρα. Γενικά είναι ένας προορισμός που σίγουρα θα ξαναπήγαινα τόσο τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007