Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Επιπλέον προορισμοί από τον χρήστη nikpano
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΚΑΤΑΚΟΛΟ

 
προστέθηκε από nikpano ,ηλικία 40
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Ηλείας
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Τοποθεσία  
 
Το Κατάκολο βρίσκεται 320 χλμ δυτικά,νοτιοδυτικά της Αθήνας στο νομό Ηλείας.Απέχει 13 χλμ απο τον Πύργο,100 χλμ απο τη Πάτρα και 37 χλμ απο την Αρχαία Ολυμπία.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης     ΚΤΕΛ Ηλείας
 
Με αυτοκίνητο φτάνει κανείς στο Κατάκολο μέσω της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου.Στο ύψος της διαστάυρωσης Λασται'ι'κων λίγο πριν τον Πύργο,στρίβοντας στα φανάρια δεξιά θα ακουλουθήσετε το δρόμο για Αγιο Ιωάννη.Στο τέλος του δρόμου και εντός του χωριού στρίβεται και πάλι δεξιά και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων θα φτάσετε στο Κατάκολο.Αν πάλι βρεθείτε στο Πύργο,λίγο μετά την είσοδο στη πόλη θα σας οδηγήσουν ενημερωτικές πινακίδες για το ακριβή τρόπο να φτάσετε στο Κατάκολο που απέχει 13 χλμ.Επίσης για όσους βρίσκονται στη πόλη του Πύργου εκτελούνται καθημερινά τοπικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ηλείας καθώς και του ΟΣΕ.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Χρήμα  
 
Στο Κατάκολο δεν υπάρχουν τράπεζες.Θα βρείτε ΑΤΜ της Εθνικής,Αγροτικής και Πειραιώς καθως και Ταχυδρομείο.Για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή θα πάτε στο Πύργο όπου θα βρείτε όλα τα τραπεζικά υποκαταστήματα.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Υγεία  
 
Για οποιοδ'ηποτε περιστατικό θα πάτε στο Νομαρχιακό νοσοκομείο Πύργου,το οποίο βρίσκεται κοντά στην είσοδο της πόλης ερχόμενοι απο Πάτρα.
  Επικοινωνία  
 
Στο Κατάκολο θα βρείτε ταχυδρομείο,ιντερνετ καφε καθώς και δημόσια καρτοτηλέφωνα.Η περιοχή καλύπτεται απο όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
  Ιστορία  
 
Το Κατάκολο των αρχαίων χρόνων εντοπίζεται στην περιοχή της αρχαίας Φείας, πόλη τοποθετημένη στην παραλία του σημερινού Αγίου Ανδρέα. Αποτελούσε το δεύτερο λιμάνι της Ηλείας μετά την Κυλλήνη. Κατά τα Ομηρικά χρόνια αποτελούσε φρούριο κοντά στον ποταμό Ιάρδανο, ενώ κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο (β' μισό του 5ου π.Χ αιώνα) ήταν ορμητήριο των Αθηναίων για να αλώσουν την Ηλεία. Το λιμάνι χάθηκε μέσα στη θάλασσα κατά τον ισχυρό σεισμό του 6ου μ.Χ αιώνα, ενώ τα νησάκια Τηγάνι και Κόρακας διακρίνονται ακόμα από τον όρμο του Αγίου Ανδρέα. Έχουν βρεθεί όστρακα όλων των εποχών, από τη Νεολιθική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Η περιοχή είχε σπουδαίο στρατηγικό ρόλο και κατά τη Βυζαντινή και Μεσαιωνική περίοδο, καθώς στα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης οι Βιλλεαρδουίνοι έχτισαν το μαγευτικό Ποντικόκαστρο. Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό το κέντρο του Κατακόλου μετατοπίστηκε στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα οπότε πήρε και τη σημερινή του ονομασία. Αποτελούσε εκείνη την περίοδο ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας για την εξαγωγή σταφίδας, του σημαντικότερου εξαγώγιμου προϊόντος της Ελλάδας. Σήμερα το λιμάνι εξακολουθεί να παίζει σπουδαίο ρόλο κυρίως όμως τουριστικό. Σύμφωνα με την παράδοση κατά τη νεότερη ιστορία το Κατάκολο αποτελούσε τόπο εξορίας κατά κάποιο τρόπο για περιθωριακά άτομα ή άτομα μη αποδεκτά από τις κοινωνίες της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς. Έτσι έστελναν αυτούς τους ανθρώπους εδώ χρησιμοποιώντας τη φράση "άι κατά κώλου" με προφανή υποτιμητικό τόνο. Έτσι σιγά σιγά η περιοχή πήρε το όνομα Κατάκωλον, για να καλωπιστεί λεκτικά στις μέρες μας και να γίνει Κατάκολο. Ξεχωριστής ιστορικής σημασίας και άξια αναφοράς είναι η σιδηροδρομική γραμμή Πύργου- Κατακόλου. Η λειτουργία της ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1882 και ήταν η δεύτερη γραμμή που κατασκευάστηκε στη χώρα μετά τη γραμμή Αθήνα- Πειραιάς. Αιτία ήταν οι εξαγωγές σταφίδας, οι οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά από την καταστροφή των γαλλικών καλλιεργειών από φυλλοξήρα. Η γραμμή είχε μήκος 12,5 χιλιόμετρα και κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Α. Στρέιτ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Πιστωτική Τράπεζα ύστερα από νόμο της κυβέρνησης Κουμουνδούρου. Η κρίση στην παραγωγή σταφίδας το 1896 επηρέασε και το σιδηρόδρομο δημιουργώντας του προβλήματα. Ο "Σιδηρόδρομος Πύργου- Κατακόλου" (ΣΠΚ) όμως συνέχισε τη λειτουργία του και το 1951 πέρασε στη διοίκηση του ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πειραιώς- Αθηνών- Πελοποννήσου). Η γραμμή έκλεισε τον Αύγουστο του 1998 για να επανεκκινήσει, ύστερα από αναβάθμιση του δικτύου το 2007, έχοντας πλέον οι επιβάτες τη δυνατότητα να ταξιδεύουν απευθείας στην Ολυμπία με ενδιάμεσο σταθμό τον Πύργο.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Φυσικά τοπία  
 
Ένα από τα πιο μαγευτικά κομμάτια του Κατακόλου, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε, είναι το κάστρο, γνωστό και ως Ποντικόκαστρο λόγω του σχήματός του. Το κάστρο, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν τμήματα του τείχους της ακρόπολης της Φείας και απομεινάρια αρχαιοελληνικών κτισμάτων, χτίστηκε τη Βυζαντινή περίοδο από τους Βιλλεαρδουίνους και ανοικοδομήθηκε από τους Φράγκους στα μέσα του 13ου αιώνα, οι οποίοι και το ονόμασαν "Μπο Βουάρ" ή "Μπελ Βεντέρε". Σώζεται μόνο μέρος των οχυρώσεων, αφού στο παρελθόν το κάστρο γνώρισε πολλές καταστροφές, ιδιαίτερα την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μια μόνο επίσκεψη στο κάστρο θα δικαιολογήσει απόλυτα τη μεσαιωνική του ονομασία, καθώς η θέα που απολαμβάνει ο επισκέπτης είναι μοναδική. Από τη μια ο Κυπαρισσιακός κόλπος και από την άλλη το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, με το μάτι να ταξιδεύει ως τη Ζάκυνθο και την Κεφαλοννιά! Επίσης μοναδική εμπειρία, είναι το ηλιοβασίλεμα που μπορεί να μαγέψει και τον πλέον δύσπιστο!
  Άλλα αξιοθέατα  
 
Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι του Κατακόλου είναι και ο φάρος. Βρίσκεται στο ακρωτήρι του Κατακόλου, στη νοτιοδυτική πλευρά του. Κατασκευάστηκε το 1865 και το ύψος του πύργου φτιαγμένου από πέτρα φθάνει τα 9 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος τα 45 μέτρα. Η προέλευσή του είναι γαλλική και η εμβέλειά του φθάνει τα 18 με 19 ναυτικά μίλια. Το εσωτερικό του χωρίζεται από τέσσερα δωμάτια που οι φαροφύλακες χρησιμοποιούσαν για υπνοδωμάτια και στον πύργο είναι τοποθετημένος ο μηχανισμός λειτουργίας του. Πλέον με την τεχνολογία να κάνει αλματώδη βήματα εμπρός οι φαροφύλακες και ο παλιός τρόπος λειτουργίας έχουν αντικατασταθεί από νέα αυτόματα συστήματα λειτουργίας.

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007