Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Επιπλέον προορισμοί από τον χρήστη taxidiarikopouli
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΣΑΜΟΣ

 
προστέθηκε από taxidiarikopouli ,ηλικία 48
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Σάμου
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Η Σάμος είναι ιδανική για διακοπές κάθε είδους. Έχει όλα όσα θέλει ένας παραθεριστής για να μείνει ικανοποιημένος. Είναι κατάλληλη για οικογενειακές διακοπές (απάνεμες παραλίες στο νότο με ζεστά νερά και παιχνίδια με κουβαδάκια και φτυαράκια, μουσεία, θερινό σινεμά, αρχαιότητες, φθηνό και καλό φαγητό, φθηνή διαμονή), διακοπές για νέους (όλα τα προηγούμενα + παραλίες στο βορρά με κύματα για σερφινγκ, απόμερες παραλίες μακριά από τον κόσμο, νυχτερινή ζωή, μέρη για πεζοπορία, τουρισμός) και διακοπές για την τρίτη ηλικία (όλα τα προηγούμενα εκτός του σερφινγκ). Το νησί είναι όμορφο και το φθινόπωρο, για ήσυχες διακοπές, μέσα στα φθινοπωρινά χρώματα των δέντρων και των αμπελιών που βρίσκονται σε αφθονία.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Τοποθεσία  
 
Νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου, που απέχει περίπου 1500 μέτρα από τις τουρκικές ακτές (πορθμός της Σάμου ή στενό της Μυκάλης, ή Επταστάδιος πορθμός την αρχαία εποχή). Υπάγεται διοικητικά μαζί με τα νησιά Ικαρία και Φούρνοι στο Νομό Σάμου. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σάμος ή Βαθύ με 7800 περίπου κατοίκους.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης     ΚΤΕΛ Σάμου
 
Η δύσκολη σχετικά πρόσβαση έχει σώσει τη Σάμο από την καταστροφή. Το ταξίδι διαρκεί στη μετάβαση περίπου 10 ώρες και είναι πρωινό. Στην επιστροφή είναι νυχτερινό και θεωρώ απαραίτητο να έχετε κλείσει καμπίνα αλλιώς θα ταλαιπωρηθείτε. Μην το υποτιμήσετε και μην λυπηθείτε τα χρήματα για την καμπίνα. Σας το λέω εκ πείρας (κακής). Το καράβι πιάνει στο Καρλόβασι και στο Βαθύ. Το να πάρετε το αυτοκίνητο σας στο πλοίο, σας συμφέρει εάν πρόκειται να ταξιδέψετε οικογενειακώς, προκειμένου να βολέψετε όλα τα απαραίτητα συμπράγκαλα των παιδιών. Αλλιώς είναι καλύτερα να προνοήσετε και να πάτε με αεροπλάνο. Υπάρχουν αρκετές πτήσεις κάθε μέρα από Αθήνα με διάρκεια ταξιδιού 40 λεπτά. Κάποιες ημέρες της εβδομάδας υπάρχουν πτήσεις από Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Προτιμείστε τις πτήσεις «γαλατάδικο», οι οποίες είναι γύρω στις 6 το πρωί, απευθύνονται στους στρατιώτες του νησιού που πηγαινοέρχονται και είναι κατά κανόνα φθηνότερες. Το αεροδρόμιο είναι παραθαλάσσιο, κοντά στο Πυθαγόρειο όπου μπορεί να πάει κάποιος και με τα πόδια που λέει ο λόγος. Στο χώρο του αεροδρομίου υπάρχουν 4 γνωστές εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων και πολλά ταξί. Τον Ιούνιο 2010 το ημερήσιο κόστος ενός μικρού αυτοκινήτου ήταν 40 ευρώ/ημέρα. Πολλά από τα καταλύματα αναλαμβάνουν να έρθουν να σας πάρουν από το αεροδρόμιο ή το καράβι. Ρωτείστε.
Διάβασε 4 ακόμα εμπειρίες
  Μετακινήσεις  
 
Το μεταφορικό μέσον είναι απαραίτητο ανάλογα με το πόσοι είστε. Κάνετε μια μικρή έρευνα αγοράς πριν νοικιάσετε. Υπάρχουν τα πάντα. Αν μένετε σε πανσιόν απευθυνθείτε στους ιδιοκτήτες σας για να πετύχετε καλύτερη τιμή από γνωστό τους. Οι δρόμοι είναι πολύ καλοί.
Διάβασε 3 ακόμα εμπειρίες
  Επικοινωνία  
 
Σχεδόν οι περισσότεροι αντιμετωπίσαμε προβλήματα λήψης των κινητών σε μερικά μέρη με όλες τις εταιρίες.
Διάβασε 3 ακόμα εμπειρίες
  Ιστορία  
 
Το όνομα Σάμος ετυμολογείται από τη Σάμη της Κεφαλληνίας από την οποία λέγεται ότι προερχόταν ο πρώτος οικιστής του νησιού ο Αγκαίος. Ο Αγκαίος είχε πάρει μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία και είχε μία κόρη τη Σάμο. Λέγεται ότι το νησί ονομάστηκε έτσι είτε από την πατρίδα του Αγκαίου είτε από την κόρη του. Ο ιστορικός μελετητής Bochort υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από το αρχαίο έθνος Σαίους το οποίο κατοικούσε στο νησί. Οι μελετητές των ανατολικών γλωσσών αποδίδουν την ονομασία στην ιωνική διάλεκτο "σαμά" η οποία σημαίνει ύψος, εξαιτίας των ψηλών βουνών του νησιού. Μυθολογικά το όνομα του νησιού, όπως υποθέτουν ο γεωγράφος Μελέτιος, σχολιαστής του Απολλωνίου Ροδίου και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, προήλθε από τον Σάο, γιό του Ερμή και της Ρήνης. Το όνομα Σάμος πρωτοαναφέρεται στον ύμνο προς τον Απόλλωνα στον ομηρικό στίχο 41 : "Και Σάμος υδρυλή, Μυκάλης τ' απεινά κάρηνα". Ονομαζόταν κατά πολλούς στην αρχαιότητα και Παρθενία, από τον ποταμό Παρθένο στον οποίον σύμφωνα με την μυθολογία λουζόταν η θεά Ήρα. Επίσης ονομαζόταν και Μελάμφυλλος, Δρυούσα (από τις πολλές δρυς-βελανιδιές, που σκεπάζανε τα βουνά της), Δόρυσσα, Άνθεμις (ίσως για τα πολλά λουλούδια του νησιού), Φυλλάς (από τα πολλά φυλλοβόλα δέντρα), Κυπαρισσία (ίσως από τα πολλά κυπαρίσσια που ακόμα και σήμερα υπάρχουν στη δυτική πλευρά του νησιού), Στεφάνη (πιθανώς από το σχήμα που έχει το νησί) και Ιμβρασία. Τα περισσότερα από τα επίθετα αυτά έχουν σχέση με την πλούσια βλάστηση η οποία μέχρι και σήμερα είναι παρούσα σε κάθε γωνιά του νησιού. Η ακμή της Σάμου συνδέεται με τον τύραννο Πολυκράτη (532-522 π.Χ.). Στην εποχή του μαζί με τα γράμματα και τις τέχνες αναπτύχθηκε και η ναυτική δύναμη του νησιού. Η επέκταση των τειχών, η ανακαίνιση του θεάτρου, η κατασκευή του λιμένα που αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ως "...χώμα εν θαλάσση...", είναι ιστορικά μνημεία της εποχής αυτής. Στη Σάμο έζησαν ο μαθηματικός Πυθαγόρας, ο αστρονόμος Αρίσταρχος, "...όστις πρώτος υπώπτευσεν ότι η γη κινείται περί τον ήλιον...", οι αρχιτέκτονες Ροίκος και Θεόδωρος οι οποίοι το 570 π.Χ. έκτισαν το ναό του Ηραίου. Μετά το θάνατο του Πολυκράτη, η Σάμος κατέρρευσε οικονομικά και υποτάχθηκε στους Πέρσες. Το 1204, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους, η Σάμος πέτυχε αναγνώριση της εξουσίας της από τον Σουλτάνο. Το 1247, οι Βυζαντινοί κατέλαβαν το νησί, το οποίο όμως από το 1342 πέρασε στους Τούρκους. Μετά από καταστροφικούς σεισμούς και αρρώστιες οι κάτοικοι της αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στη Χίο. Επέστρεψαν το 1550. Το 1912, με την έναρξη του Δευτέρου Βαλκανικού Πολέμου, η Σάμος κήρυξε την ένωση με την Ελλάδα.
Διάβασε 3 ακόμα εμπειρίες
  Αφού φτάσετε  
 
Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το νησί (2007) έμεινα στην Πανσιόν Δέσποινα (6936930381), κοντά στο Δημαρχείο του Πυθαγορείου. Το Πυθαγόρειο είναι ένα μικρό χαριτωμένο παραθαλάσσιο χωριό με νυχτερινή ζωή και εύκολη πρόσβαση σε νότιες και απάνεμες παραλίες. Τα πλεονεκτήματα της πανσιόν : ήταν κεντρική, καθαρή, με καλές τιμές, είχε δωμάτια εφοδιασμένα με τα απαραίτητα για πρωινό και ελαφρό φαγητό, ευγενικούς ιδιοκτήτες και δύο ράφια γεμάτα βιβλία για τις ώρες της ξεκούρασης. Το μειονέκτημα ήταν το δύσκολο παρκινγκ. Το πρόβλημα του παρκινγκ στο Πυθαγόρειο είναι σημαντικό. Έχει δημιουργηθεί μεν ένα δημοτικό δωρεάν παρκινγκ στο λιμάνι αλλά δεν επαρκεί τους μήνες της αιχμής. Γενικά η οδήγηση στο Πυθαγόρειο είναι δύσκολη λόγω της κίνησης και των στενών δρόμων του. Το Πυθαγόρειο προσφέρεται όμως για διακοπές με παιδιά επειδή έχεις κάτι να τα κάνεις το βράδυ. Τη δεύτερη φορά έμεινα στο ξενοδοχείο Doryssa Seaside Resort, έξω από το Πυθαγόρειο. Θεωρείται ακριβό κατάλυμα (πχ. την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου η τιμή δίκλινου στο διαδίκτυο ήταν 156 ευρώ με πρωινό). Έχει πρόσφατα ανακαινισμένα δωμάτια και πολύ ωραία παραλία με φυσική σκιά από δέντρα. Εκτός από το κεντρικό κτήριο δωματίων και συνεδριακού χώρου υπάρχουν και τα μπανγκαλόου τα οποία είναι διαμορφωμένα σαν μικρό χωριό. Συγκεκριμένα, υπήρχε στην τοποθεσία ένα μικρό αληθινό χωριό, το οποίο εγκαταλείφθηκε και αργότερα αγοράστηκε από το ξενοδοχείο. Έχουν διατηρηθεί όλα τα σπίτια όπως ήταν, η πλατεία του χωριού, η εκκλησία του, το κοινοτικό κατάστημα, το παντοπωλείο, το καφενείο. Γύρω από αυτά υπάρχουν τα παλιά σπιτάκια αλλά και κάποιες νεώτερες προσθήκες του ξενοδοχείου, σε αρμονία όμως με το χώρο. Το ξενοδοχείο και την παραλία του μπορείτε να τα επισκεφθείτε ελεύθερα, αφού αφήσετε έξω το αυτοκίνητο σας και περπατήσετε μέχρι την πισίνα και το χωριό με τα πόδια (αμελητέα απόσταση).
Διάβασε 4 ακόμα εμπειρίες
  Φαγητό  
 
Για ψητά πηγαίνετε στην «Άγκυρα» στο Ηραίο. Βγάζει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, δεν έχει θέα στη θάλασσα αλλά θα φάτε πολύ καλά, παρέα με ντόπιες οικογένειες. Για ψάρι υπάρχει ο «Βούρος», η τελευταία παραθαλάσσια ταβέρνα στο Ηραίο. Έχει θέα στη θάλασσα, δροσιά, εξυπηρετική οικοδέσποινα η οποία μας κέρασε στο τέλος σπιτικό, ζεστό ραβανί. Εκεί φάγαμε ένα ψάρι που λέγεται «παντελής» (πολύ ωραίο ψάρι) και κάτι άλλα που λέγονται «τσαούσες» (δεν έφαγα). Η περιποίηση ήταν μεγάλη, οι τιμές περίπου 24 ευρώ το άτομο μαζί με τα ποτά. Καλό φαγητό και αρκετές ταβέρνες θα βρείτε στο ορεινό χωριό Μανωλάτες στα βόρεια του νησιού. Στο Παλαιόκαστρο, στο δρόμο από Βαθύ προς Πυθαγόρειο, σερβίρεται πολύ νόστιμος γόνος , αλλά απαγορεύεται η αλιεία του κάποιες εποχές, οπότε ρωτείστε αν υπάρχει. Στο Κλήμα, υπάρχει μια μόνο μικρή παραθαλάσσια ταβέρνα που φτιάχνει αστακομακαρονάδα. Αν πάτε, προσέξτε να παραγγείλετε μακαρονάδα για λιγότερα άτομα από όσα θα φάνε και καλού κακού έχετε και ένα βαρέλι μαζί για να μη φύγετε και βγείτε γυμνοί στο δρόμο. Μαγειρευτά φαγητά μπορείτε να φάτε στο Κούτσι, στο δρόμο από Πυθαγόρειο για Καρλόβασι. Ο δρόμος είναι ορεινός και περνάει από χωριά όπως οι Κουμαραδαίοι, όπου πρέπει να σταματήσετε να αγοράσετε μέλι. Στο Κούτσι θα παρκάρετε στο δρόμο και θα κατεβείτε να φάτε δίπλα στο ποτάμι μέσα σε ένα μικρό δάσος με πλατάνια. Μέσα στο Πυθαγόρειο, στο πρόσφατο ταξίδι μου, έφαγα στην ταβέρνα «Ελιά». Προσεγμένο μέρος, σέρβις και φαγητά, εξαιρετικό εμφιαλωμένο ντόπιο κρασί («Ψηλές κορφές») αλλά ακριβό για τον μέσο έλληνα παραθεριστή. Καλό για ένα ιδιαίτερο βράδυ ή επαγγελματικό δείπνο.
Διάβασε 3 ακόμα εμπειρίες
  Παραλίες  
 
Οι βόρειες κοσμοπολίτικες παραλίες υποφέρουν από τον αέρα και είναι πιο κρύες. Η παραλία Τσαμαδού έχει έναν μικρό κολπίσκο και είναι σχετικά απάνεμη αλλά γίνεται της τρελής από κόσμο κάθε ηλικίας. Στο καφενείο της μπορείτε να πιείτε έναν ωραίο πρωινό καφέ με θέα. Το καλοκαίρι που πήγαμε διακοπές στη Σάμο (2007), δεν μπορέσαμε καθόλου να κολυμπήσουμε στις βόρειες παραλίες από τον αέρα. Ωστόσο είναι πολύ όμορφες και αξίζει να τις δείτε. Αντίθετα οι νότιες παραλίες είναι απάνεμες και μεγάλες, που σημαίνει ότι απορροφούν περισσότερο κόσμο χωρίς να είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Εξαιρετική παραλία, μεγάλη και με υποδομές για κάθε γούστο είναι το Ποτοκάκι στο Πυθαγόρειο και η παραλία του Ηραίου. Εάν θέλετε ανέσεις ξενοδοχείου και κουβαλάτε και τους γόνους σας, μπορείτε να κολυμπήσετε στην πισίνα και την παραλία του ξενοδοχείου Δόρυσσα (800 μ. έξω από το Πυθαγόρειο). Γενικά : νέοι, γέροι και παιδιά, ζοχάδες με τη μοναξιά, μοντέλα και γυμνασμένοι, καμάκια, έφηβοι και θείες μπορούν άνετα να συμβιώσουν στην τεράστια παραλία από το Πυθαγόρειο μέχρι το Ποτοκάκι. Οικογένειες με παιδιά καλύτερα να πάνε στην Ψιλή Άμμο και τη Μυκάλη. Για τους σέρφερς είναι ιδανικό το Κοκκάρι. Οι γυμνιστές προτιμούν τη Μικρή Τσαμπού. Οι ψαγμένοι, οι ερωτευμένοι, οι έχοντες καλή φυσική κατάσταση και οι φυσιολάτρες πάνε στα Σεϊτάνια Μικρό και Μεγάλο. Αρχικά ονομάζονταν Σαϊτάνια που στα τουρκικά σημαίνει «Διάβολος». Οι ντόπιοι το άλλαξαν σε Σεϊτάνια, για να αλλάξουν τη σημασία της λέξης. Στις παραλίες αυτές πηγαίνει κάποιος με τα πόδια. Ξεκινώντας από το Ποτάμι, δυτικά από το Καρλόβασι, ακολουθείτε τον αγροτικό δρόμο προς τους Τσουρλαίους και μέσω ενός μονοπατιού θα φτάσετε αρχικά στο Μικρό και, στη συνέχεια, στο Μεγάλο Σεϊτάνι, όπου καταλήγει το επιβλητικό φαράγγι Κακοπερατό. Και αφού σας τρόμαξα με την πεζοπορία θα σας πω ότι πάει και καραβάκι από το Καρλόβασι. Στο πρόσφατο ταξίδι μου γυριζόταν εκεί ταινία του Bollywood και απαγορευόταν η πρόσβαση με πλεούμενο.
Διάβασε 4 ακόμα εμπειρίες
  Δραστηριότητες  
  Ψώνια  
 
Αγοράστε ντόπιο γλυκό κρασί, εάν το πίνετε. Αν όχι, προτιμείστε το λευκό ξηρό «Ψηλές Κορφές» ή το αντίστοιχο «Σάμαινα» το οποίο είναι γνωστό και μη εξαιρετέο. Το πρώτο είναι καινούργια ετικέτα και μπορώ να σας πω ότι ανεξαρτήτως καταναλώσεως το επόμενο πρωί δεν έχει καμία παρενέργεια. Μην το αγοράσετε από σούπερ μάρκετ, είναι ακριβότερο. Αν βρίσκεστε στο Πυθαγόρειο πάρτε το από την κάβα δίπλα στα ταξί. Έχει 5 ευρώ περίπου και τα δύο μπουκάλια συσκευάζονται σε κουτί για τη βαλίτσα. Άλλα ψώνια που μπορείτε να κάνετε είναι μέλι και διάφορα πήλινα. Τα κέντρα αγγειοπλαστικής τέχνης, στους Μαυρατζαίους και τους Κουμαραδαίους, έχουν όμορφα πήλινα σκεύη και διακοσμητικά αλλά και τα περίφημα πήλινα παιχνίδια «μασκαρά μπαρδάκι» και «δίκαιη κούπα». Η τελευταία, μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν εφεύρεση του Πυθαγόρα, προκειμένου να πίνουν στα συμπόσια όλοι την ίδια ποσότητα κρασιού και να τιμωρείται έτσι η πλεονεξία. Επισκεφθείτε το Μουσείο Κρασιού της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (τηλ. 22730 27375, 22730 25430), που στεγάζεται στις αναπαλαιωμένες εγκαταστάσεις παλαιού οινοποιείου στην περιοχή Μαλαγάρι της πόλης της Σάμου. Θα δοκιμάσετε κρασιά και θα μάθετε ότι το διεθνούς φήμης γλυκό κρασί της Σάμου άρχισε να εξάγεται και να χρησιμοποιείται στη Θεία Ευχαριστία της Καθολικής Εκκλησίας μετά την απελευθέρωση του νησιού από τον τουρκικό ζυγό (1912).
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Φυσικά τοπία  
 
Δείτε οπωσδήποτε τo Ευπαλίνειο Υδραγωγείο στο Πυθαγόρειο, ένα από τα εντυπωσιακότερα επιτεύγματα της αρχαίας εποχής και μηχανικής. Μπορείτε να πάτε και με τα πόδια από το Πυθαγόρειο (περίπου 1-1,5 χλμ) αν σας αρέσει να περπατάτε και δεν έχει ζέστη. Η είσοδος έχει 4 ευρώ και κατεβαίνετε με προσοχή την απότομη ξύλινη σκάλα για να βρεθείτε στα δροσερά και υγρά έγκατα της γης. Μην πάτε αν έχετε κλειστοφοβία. Πριν φύγετε, αγοράστε το βιβλιαράκι για το όρυγμα (7 ευρώ) όπου περιγράφεται η ιστορία του και υπάρχουν και φωτογραφίες. Το εκκλησάκι που συναντά κανείς σήμερα στην περιοχή των Αγιάδων είναι χτισμένο πάνω στην πηγή και την αρχαϊκή δεξαμενή που συγκέντρωνε το νερό, προκειμένου να μεταφερθεί στην αρχαία πόλη μέσω του λεγόμενου «Αμφίστομου Ορύγματος». Ο μηχανικός Ευπάλινος από τα Μέγαρα σχεδίασε τον 6ο αι. π.Χ. τη διάνοιξη της σήραγγας, μήκους 1.036 μ. και βάθους 180 μ. από την κορυφή του λόφου Καστρί. Οι εργασίες ξεκίνησαν ταυτόχρονα στη βόρεια και νότια πλευρά του βουνού και χρειάστηκε να εφαρμοστούν πολύπλοκοι μαθηματικοί υπολογισμοί, ώστε να συναντηθούν τελικά με επιτυχία οι δύο σήραγγες (με απόκλιση 60 πόντους μόνο!). Φανταστείτε επίτευγμα τον 6ο αιώνα π.Χ.!
  Μνημεία  
 
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου βρίσκεται κοντά στο σύγχρονο ομώνυμο οικισμό. Κατά τη σαμιακή παράδοση, στη θέση αυτή γεννήθηκε η θεά Ήρα, στη ρίζα μιας λυγαριάς που σωζόταν έως και τον 2ο αι. μ.Χ. Από το Μεγάλο Ναό της θεάς (6ος αι. π.Χ.) σώζονται μόνο τα ογκώδη θεμέλια και ο ένας από τους κίονές του. Αν και το ύψος του δεν είναι σήμερα πάρα μόνο το μισό από το αρχικό, συνεχίζει να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, ενώ σε αυτόν οφείλει την ονομασία Κάβο Κολόνα ο όρμος του Ηραίου. Στο χώρο σώζονται επίσης τα λείψανα του μνημειακού βωμού του αρχιτέκτονα Ροίκου, αλλά και μεταγενέστερων οικοδομημάτων (παλαιοχριστιανική βασιλική, ρωμαϊκές θέρμες κλπ.). Πάρτε καπέλο μαζί σας γιατί δεν έχει σκιά στον αρχαιολογικό χώρο.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Εκκλησίες και Μονές  
 
Υπάρχουν πολλές μονές και εκκλησίες στο νησί. Οι μονές της Παναγίας του Βροντά, της Αγίας Τριάδας (Νέα Ζωοδόχος Πηγή), του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Ζώνης είναι μερικές μόνο από αυτές. Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Ματρώνας είναι σχεδόν ολόκληρο σκεπασμένο με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Επισκεφθείτε το ναό της Αγίας Κάρας, στο Άνω Βαθύ και δείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα τοιχογραφία της Δευτέρας Παρουσίας που ντύνει ολόκληρο το δυτικό του τοίχο.
  Μουσεία  
 
1.Το Μουσείο του χωριού Μαυρατζαίοι (τηλ. 22730 87729) στεγάζεται στο παλιό σχολείο του. ΄ 2. Το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 22730 62811, 22730 62813) βρίσκεται στο κέντρο του Βαθιού, όπου ήταν και η θέση της αρχαίας Σάμου. Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από τη νεολιθική εποχή (4η χιλιετία π.Χ.) έως και την ύστερη αρχαιότητα (7ος αι. μ.Χ). Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο κολοσσιαίος Κούρος (4,80 μ.) από το Ηραίο. Θα δείτε ακόμα το άγαλμα μιας κομψής κόρης και το υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα του αυτοκράτορα Τραϊανού. Εντυπωσιακός είναι και ο θησαυρός νομισμάτων από τη θέση Μεγάλη Λάκα (7ος αι. μ.Χ.). 3. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου (τηλ. 22730 52055), στο χωριό Μυτιληνιοί. Εκτός από κοχύλια και όστρακα, ορυκτά και πετρώματα, απολιθωμένα οστά προϊστορικών ζώων (ρινόκεροι, μικροί ελέφαντες, γαζέλες, αντιλόπες κ.λπ.), θα δείτε ένα είδος καμηλοπάρδαλης που εντοπίστηκε μόνο στη Σάμο και γι’ αυτό ονομάστηκε «Σαμοθήριο» αλλά και το ταριχευμένο σώμα του επικίνδυνου αιλουροειδούς «καπλάνι», από το οποίο εμπνεύστηκε η Άλκη Ζέη το μυθιστόρημά της «Το Καπλάνι της Βιτρίνας». 4. Το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος «Ν. Δημητρίου» (τηλ. 22730 88383, 22730 62286) στεγάζεται στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Δόρυσσα στο Πυθαγόρειο και είναι πολύ όμορφο. Εκτός από τα συνηθισμένα εκθέματα (παραδοσιακές στολές, εργόχειρα, εργαλεία, σκεύη, έπιπλα, φωτογραφίες κ.λπ.), θα δείτε την ανακατασκευή, σε ειδικό χώρο, του εσωτερικού ενός παραδοσιακού μονόχωρου σπιτιού. Στις υπαίθριες εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται φούρνοι, ένα μαγγανοπήγαδο και δημόσια κοινόχρηστα πλυσταριά. 5. Στο τελευταίο ταξίδι μου έμαθα ότι άνοιξε και λειτουργεί το Μουσείο του Πυθαγορείου αλλά δεν πρόλαβα να πάω.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Άλλα αξιοθέατα  
 
Ο «Θρόνος του Ρίτσου» βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο του Καρλοβασιού και ονομάστηκε έτσι επειδή καθόταν συχνά εκεί και εμπνεόταν ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, τα καλοκαίρια που παραθέριζε στο σπίτι της σαμιώτισσας γυναίκας του. Πηγαίνετε στο χωριό Δρακαίοι, ένα μικρό και απομονωμένο χωριό όπου φαίνεται ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Περπατείστε στο πανέμορφο Άνω Βαθύ, χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακού οικισμού. Στα πλακόστρωτα σοκάκια του θα συναντήσετε γραφικά καφενεία, σπίτια με κεραμοσκεπές, κλειστούς εξώστες (σαχνισιά), φεγγίτες και ξυλόγλυπτες πόρτες. Κοντά στο ναό της Αγίας Παρασκευής, βρίσκονται δύο γειτονικά πυργόσπιτα, του καπετάν Λαχανά (1717) και του Αγά Γιαννάκη (1735). Ρωτείστεπού είναι γιατί είναι κρυμένα μέσα στα σπίτια.
  Ρομαντισμός  
Στο Πυθαγόρειο, πηγαίνετε στο Κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη και δείτε το ηλιοβασίλεμα.Το κάστρο είναι παραθαλάσσιο και δίπλα του βρίσκεται η Παλαιοχριστιανική Εκκλησία του Κάστρου. Η θέα της θάλασσας από ψηλά είναι πολύ όμορφη.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Διαδρομές  
  Εντός  
 
Η πόλη του Βαθιού είναι πολύ όμορφη για βόλτα. Πηγαίνετε πρώτα στο Μουσείο για να δείτε τον Κούρο και μετά περπατείστε χωρίς πρόγραμμα. Θα θαυμάσετε τα νεοκλασικά κτήρια που έχουν απομείνει μετά τον καταστροφικό βομβαρδισμό από τους Γερμανούς το 1943. Επισκεφθείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά και το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου κηρύχθηκε η Ένωση του νησιού με την Ελλάδα το 1912. Χαλαρώστε στην πλατεία Πυθαγόρα - που πήρε το όνομά της από τον αρχαίο Σάμιο φιλόσοφο και μαθηματικό - και φωτογραφηθείτε στο περίφημο Ηρώο του Λιονταριού. Μετά πάρτε το δρόμο για το Άνω Βαθύ.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Εκτός  
 
Στα βόρεια και δυτικά του νησιού υπάρχει το Ποτάμι και το φαράγγι Κακοπερατό. Μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητο στο δρόμο, να χωθείτε στο μονοπάτι δίπλα στην όχθη του ποταμού και αφού περπατήσετε 10λεπτά, να μπείτε μετά στο ποτάμι με τα μαγιώ και τα ρούχα στα χέρια, να περπατήσετε μέχρι να βγείτε σε ένα πλάτωμα που σχηματίζεται και... Ή θα σκουπιστείτε, θα ξαναφορέσετε τα ρούχα σας, θα ανεβείτε μια απότομη ξύλινη σκάλα και θα βρεθείτε ψηλά σε ένα μικρό ρεστοράν όπου θα φάτε ένα μεζέ... Ή θα σκαρφαλώσετε με σχοινιά που υπάρχουν σε μεγάλες πέτρες μέσα στο ποτάμι και θα περάσετε στην επόμενη κοίτη του ποταμού. Το τελευταίο είναι δύσκολο και δεν σας το συνιστώ αν δεν είστε νέοι και γυμνασμένοι. Το πρώτο είναι εύκολο, περιπετειώδες, διασκεδαστικό αλλά προσοχή στις πέτρες της κοίτης που γλιστράνε. Ακόμα και τον Αύγουστο που πήγαμε εμείς, το ποτάμι είχε νερό και σχημάτιζε κατά τόπους αυτοσχέδιες λίμνες.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Μην χάσετε  
Εάν είναι καλοκαίρι και υπάρχουν εκδηλώσεις στο θέατρο του Πυθαγορείου, πηγαίνετε να δείτε κάποια. Το θέατρο είναι έξω από το Πυθαγόρειο και αγναντεύει από ψηλά τη θάλασσα και το Ηραίο. Η θέα είναι πανοραμική και αν το συνδυάσετε και με ένα ωραίο θέαμα, η βραδιά θα σας μείνει αξέχαστη. Μη χάσετε το θερινό σινεμά στους Μυτιληνιούς! Το ανακάλυψα τυχαία φεύγοντας από το Παλαιοντολογικό μουσείο και είναι κάτι που θυμάμαι πολύ έντονα από το νησί. Ανήκει στον κύριο Ορέστη ο οποίος το δουλεύει μαζί με τους γονείς του. Είναι ένα πανέμορφο σινεμά, πνιγμένο στα λουλούδια, που αποπνέει καθαριότητα, φροντίδα και γούστο. Γύρω στον κήπο είναι στολισμένα διάφορα παλιά αντικείμενα σαν αυτά που βρίσκουμε πλέον στα λαογραφικά μουσεία. Τα τραπεζάκια έχουν πλεχτά τραπεζομάντηλα προστατευμένα από γυαλί και μπροστά τους υπάρχει μια γλάστρα με λουλούδια. Μόνη παραφωνία είναι οι πλαστικές καρέκλες. Το έργο αλλάζει κάθε 4-5 μέρες (ζητείστε το πρόγραμμα όταν περνάτε και επιλέξτε το βράδυ που θα πάτε). Όταν το έργο ξεκινήσει ο κ. Ορέστης περνάει από τα τραπέζια και όποιος θέλει μπορεί να παραγγείλει πίτσα η οποία καταφθάνει όσο βλέπετε το έργο. Αλλά το κλου της υπόθεσης είναι ότι όταν το έργο πλησιάζει στο τέλος του η μαμά του κ. Ορέστη έχει φτιάξει ζεστούς λουκουμάδες με μέλι και κανέλα οι οποίοι σερβίρονται σε όλους δωρεάν! Έβγαλα το καπέλο στον κ. Ορέστη για την άψογη οργάνωση, τον επαγγελματισμό και την ευγένεια του. Περιττό να σας πω ότι το σινεμά ήταν γεμάτο από την τοπική μαρίδα (προσφερόταν και το έργο τότε : το τελευταίο έργο με τον Ιντιάνα Τζόουνς) η οποία μαρίδα έπινε νερό στο όνομα του κ. Ορέστη! Οι μόνοι Έλληνες παραθεριστές ήμαστε εμείς και αρκετοί ξένοι (πάντα είχα την απορία πού μυρίζονται οι ξένοι τα καλά πράγματα στον τόπο μας).
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Θα ήθελα να έχει  
Θα ήθελα περισσότερο ευγενικούς και ενημερωμένους κατοίκους. Δεν είναι δυνατόν να κάθομαι σε καφετέρια στο λιμάνι του Πυθαγορείου, να ρωτάω τον Ιούνιο του 2010 τη σερβιτόρα πώς θα πάω στο Ευπαλίνειο όρυγμα και να μην ξέρει τι είναι αυτό! Αδιανόητο, πραγματικά! Καλά που θυμόμουν από την προηγούμενη φορά! Δεν μπορεί να έρχονται ξένοι από τα πέρατα του κόσμου για να το δουν και στη Σάμο να μην το ξέρουν! Θα ήθελα να αναπαλαιωθεί ένα (τουλάχιστον) νεοκλασσικό σπίτι - κουρέλι στο λιμάνι του Πυθαγορείου με μια πρόσοψη που θρηνεί εγκατάλειψη. Φάτσα κάρτα στον πεζόδρομο του περιπάτου του λιμανιού. Θα έπρεπε να υπάρχει δωρεάν μικρό βιβλίο με όλες τις ομορφιές του νησιού και τις προτάσεις, προωθημένο από το Δήμο σε ένα σημείο της πόλης και του Πυθαγορείου έτσι ώστε να πληροφορείται ο μέσος Έλληνας παραθεριστής για το τι μπορεί να κάνει στο νησί.
  Εντυπώσεις  
Η Σάμος είναι ένα πολύ όμορφο νησί. Δεν είναι μόνο οι ωραίες και καθαρές παραλίες της. Είναι πολύ περισσότερα και αξίζει να πάει κάποιος για να τα απολαύσει.

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007