Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΒΡΑΣΤΑΜΑ

 
προστέθηκε από viraggashost ,ηλικία 56
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Χαλκιδικής
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Τοποθεσία  
 
Τα Βράσταμα Τα Βράσταμα (ή Βραστά) είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της Χαλκιδικής. Βρίσκονται στα όρια του Δήμου Πολυγύρου και σε απόσταση 11χλμ. ανατολικά απο τον Πολύγυρο, σε υψόμετρο κατά μέσο όρο τα 500μ. απο τη στάθμη της θάλασσας. Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται στους 1150 μόνιμους κατοίκους. Λόγω της θέσης του, το χωριό έχει υπέροχο κλίμα. Εχει μια αμφιθεατρική διάταξη και ακόμη και σήμερα είναι χαρακτηριστική η παλιά οργάνωση του χωριού σε γειτονιές ή συνοικίες οι οποίες αργότερα άρχισαν να ενοποιούνται.
  Ιστορία  
 
Η πρώτη αναφορά για την περιοχή γίνεται στο 868, όταν ο Οσιος Ευθύμιος εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Βραστάμου. Μέχρι σήμερα, εορτάζεται πανηγυρικά η μνήμη του δύο φορές το χρόνο, στη σκήτη-σπηλιά στην οποία μόνασε. Στα μέσα του 15ου αιώνα, ήταν ένα αξιόλογο χωριό ενώ το 1694 συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα σημαντικότερα χωριά της περιοχής καταγραφόμενο ως Μεγάλα Βραστά (Vrasta-I kebir).
  Αφού φτάσετε  
 
Τo Αρχοντικό Βίραγγας, είναι ένα νέο παραδοσιακό κατάλυμα (ξενοδοχείο) Β' τάξης . Στη θέση του βασικού κτιρίου του ξενοδοχείου προϋπήρχε μια διόροφη κατοικία του 19ου αιώνα, χαρακτηριστικής Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής, με τα ιδιαίτερα μορφολογικά και τυπολογικά στοιχεία της περιοχής. Αυτό το κτίριο, έγινε τιτάνια προσπάθεια να αποκατασταθεί, αλλά λόγω της έντονης φθοράς του και των φθαρτών υλικών του, αποφασίστηκε να καθαιρεθεί στο μεγαλύτερο τμήμα του και να ανακατασκευασθεί με σύγχρονα υλικά, ενσωματωμένα μέσα σε ένα πλήρως παραδοσιακό περίβλημα. Η χρήση της πέτρας, του ξύλου και του κουρασάνιτ, έγινε με αγάπη, γνώση και κυρίως μεράκι και αυτό φαίνεται σε κάθε σημείο του κτιρίου, όπου οι περισσότερες ξυλοκατασκευές όπως για παράδειγμα το χαρακτηριστικό σαχνισί, δουλεύτηκαν από τον ιδιοκτήτη Αρχιτέκτονα Μηχανικό.Bρίσκεται στο πολύ παλιό χωριό της ορεινής Χαλκιδικής, τα Βράσταμα, 10χλμ. απο τον Πολύγυρο πρός Πυργαδίκια. Πρόκειται για ένα καινούργιο ξενοδοχείο Β΄τάξης, με έξι δωμάτια, χώρο φαγητού με εκπληκτική κουζίνα, χώρο γευσιγνωσίας και εκπληκτικό κήπο.
  Δραστηριότητες  
  Πολιτισμός  
 
Ιδιαίτερα γνωστά, είναι τα 13 πανηγύρια του χωριού, τα οποία εορτάζονται με λαμπρότητα. Οπως των Αγίων Αναργύρων, της Παναγίας, της Αγίας Κυριακής, της Αγίας Ζώνης, του Οσίου Ευθυμίου κ.α..
  Ελεύθερος χρόνος  
 
Υπάρχουν πολλές διαδρομές για περίπατο, ορεινή ποδηλασία, 4*4΄, ιππασία και σε λίγο καιρό και Archery. Το χωριό των Βραστάμων, ενδύκνειται για περίπατο στα σοκάκια του λόγω των πολύ παλαιών κτισμάτων του και των παρεκκλησιών.
  Εκκλησίες και Μονές  
 
Ο οικισμός, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον απο Αρχιτεκτονικής άποψης λόγω των αρκετών κτισμάτων του 19ου αιώνα απο τα οποία κάποια έχουν αποκατασταθεί και άλλα περιμένουν καρτερικά την τύχη τους. Ένα από αυτά είναι και το υπέροχο νέο ξενοδοχείο «Αρχοντικό Βίραγγας» με τη μοναδική αρχιτεκτονική, τις συλλογές του, τους κήπους του και την κουζίνα του. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Ιερός ναός του Ευαγγελισμού με τον χαρακτηριστικό διάκοσμό του. Η πρώτη αναφορά για την περιοχή γίνεται στο 868, όταν ο Οσιος Ευθύμιος εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Βραστάμου. Μέχρι σήμερα, εορτάζεται πανηγυρικά η μνήμη του δύο φορές το χρόνο, στη σκήτη-σπηλιά στην οποία μόνασε. Στα μέσα του 15ου αιώνα, ήταν ένα αξιόλογο χωριό ενώ το 1694 συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα σημαντικότερα χωριά της περιοχής καταγραφόμενο ως Μεγάλα Βραστά (Vrasta-I kebir). Πόλος έλξης της περιοχής είναι και ο φημισμένος Ναός του Ευαγγελισμού. Χτισμένος το 1814 στην κορυφή ενός χαμηλού και απομονωμένου λόφου, ο ναός αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της αισθητικής των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά τον 19ο αιώνα. Υπάρχουν και αρκετά δείγματα εικόνων της Γαλατσάνικης σχολής.
  Διαδρομές  
  Εκτός  
 
Ιδιαίτερης ομορφιάς, είναι οι διαδρομές πρός τη σκήτη του Οσίου Ευθυμίου και πρός τον Ταξιάρχη.Υπάρχουν λεπτομερείς χάρτες και στοιχεία των διαδρομών, σε αντίστοιχα links, μέσα απο το site www.viraggas.gr καθώς επίσης και απο το www.halkidiki-hotels.gr.
  Οικονομία  
Οι κάτοικοι του χωριού, σήμερα ως επί το πλείστον ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τα προϊόντα αυτής και την καλλιέργεια και επεξεργασία της ελιάς. Επίσης με την παρασκευή κάρβουνου στα παραδοσιακά «καμίνια», με την μελισσοκομία, την κατασκευή κεριών και σημαντικός αριθμός αυτών ως υπάλληλοι σε διάφορες υπηρεσίες. Ο οικισμός, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον απο Αρχιτεκτονικής άποψης λόγω των αρκετών κτισμάτων του 19ου αιώνα απο τα οποία κάποια έχουν αποκατασταθεί και άλλα περιμένουν καρτερικά την τύχη τους.

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007