Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΟΞΥΑ

 
προστέθηκε από gpap ,ηλικία 45
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Το χειμώνα θα συναντήσετε πολύ κρύο και χιόνια. Την άνοιξη και το φθινόπωρο πολλές βροχές και το καλοκαίρι ζέστη την ημέρα και λίγη ψύχρα το βράδυ. Ειδικά για το καλοκαίρι, μην σας ξεγελάσει η ζέστη της ημέρας. Το βράδυ δεν κοιμάσαι χωρίς μια ελαφριά κουβέρτα. Ειδικά εάν φυσάει και βοριάς, τότε και την ημέρα έχει δροσούλα. Οπωσδήποτε το καλοκαίρι ένα μπουφανάκι και καμιά μακρυμάνικη μπλούζα στις αποσκευές σας. Το χειμώνα βαρία ρούχα.
  Τοποθεσία  
 
Το χωριό βρίσκεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας στην ορεινή Ναυπακτία και ανήκει στο δήμο Αποδοτίας. Είναι κτισμένο στο βουνό της Οξυάς σε ύψος 1200 μέτρων με θέα την οροσειρά των Βαρδουσίων, στο σημείο όπου τρεις διαφορετικοί νομοί συναντώνται: Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Στην ουσία αποτελεί το τελευταίο χωριό της ορεινής Ναυπακτίας πριν το πέρασμα προς τη Φθιώτιδα. Αποτελείται από το πάνω χωριό και το κάτω που είναι περισσότερο γνωστό ως «Καλύβια». Το χωριό τους χειμερινούς μήνες σχεδόν δεν κατοικείται (μονοψήφιος αριθμός κατοίκων). Το καλοκαίρι ωστόσο αποτελεί αγαπημένο προορισμό πολλών ανθρώπων.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης     ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας
 
Το χωριό επικοινωνεί με τη Ναύπακτο, το Λιδορίκι και τη Σπερχειάδα. Ο δρόμος από τη Ναύπακτο είναι ασφαλτοστρωμένος με πάρα πολλές όμως στροφές. Προσοχή χρειάζεται σε μερικά σημεία όπου λόγω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν το χειμώνα, ο δρόμος θέλει επισκευή. Για το ταξίδι θα χρειαστείτε περίπου 2,5 ώρες και θα περάσετε διαδοχικά από τα χωριά Κροκύλειο, Πενταγίοι και Αρτοτίνα. Η διαδρομή από το Κροκύλειο και πάνω είναι μαγευτική. Ο δρόμος περνάει μέσα από τα έλατα έχοντας θέα τις επιβλητικές οροσειρές της Γκιώνας και των Βαρδουσίων. Προετοιμάστε ένα μικρό κολατσιό για το δρόμο καθώς θα συναντήσετε πάρα πολλά όμορφα σημεία για μια ολιγόλεπτη στάση. Προτείνω μια βρύση που θα συναντήσετε λίγο πριν την Αρτοτίνα, με θέα τις επιβλητικές κορυφές από τα Βαρδούσια. Μετά την Αρτοτίνα ο δρόμος κατηφορίζει μέσα από ένα φανταστικό ελατοδάσος και σας πηγαίνει στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου που κατεβαίνει από τα Βαρδούσια. Στη συνέχεια ανηφορίζετε και πάλι με αρκετές στροφές για να φτάσετε, σε περίπου 5 Km, στην πινακίδα που ορίζει τα όρια της Γραμμένης Οξυάς. Αν επιλέξετε την πρόσβαση από τη Λαμία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Σπερχειάδας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο δρόμος δεν είναι όλος με άσφαλτο. Η άσφαλτος φτάνει μόνο μέχρι το χωριό Γαρδίκι. Από εκεί και για περίπου 20 Km συνεχίζει με χωματόδρομο μέχρι τη Γραμμένη. Το κομμάτι αυτό την περίοδο του χειμώνα συνήθως είναι κλειστό από τα χιόνια. Ξανανοίγει την Άνοιξη και συντηρείται, ωστόσο παραμένει ένας δύσκολος δρόμος. Σας αποζημώνει όμως με το γύρω τοπίο και κυρίως από το δάσος οξυάς μέσα από το οποίο διέρχεται. Αν τον επιλέξετε, κάντε οπωσδήποτε μια στάση στη βρύση «Αρβανίτη». Είναι μια βρύση μέσα στο δάσος με τις θεόρατες οξυές η οποία το καλοκαίρι βγάζει παγωμένο νερό. Όσον αφορά το δρόμο από το Λιδορίκι, ενώνεται από ένα σημείο και μετά με το δρόμο από τη Ναύπακτο και η διαδρομή είναι κοινή.
  Μετακινήσεις  
 
Μόνο με αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει συγκοινωνία εδώ παρά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και μάλιστα όχι πάντα, από τη Ναύπακτο. Εάν πάτε το χειμώνα οπωσδήποτε αλυσίδες!! Προσοχή στο δρόμο αφού σε πολλά σημεία του θέλει επισκευή λόγω των ακραίων συνθηκών του χειμώνα.
  Χρήμα  
 
Φρόντισε να έχεις βγάλεις χρήματα για να μην ψάχνεις ΑΤΜ γιατί απλά δεν υπάρχει. Όσο για τιμές, πραγματικά τζάμπα!! Λες και είσαι σε άλλη χώρα ή καλύτερα στην Ελλάδα πολύ πριν το ευρώ!!
  Υγεία  
 
Δύσκολα τα πράγματα στον τομέα της υγείας. Το χωρίο δεν διαθέτει απολύτως τίποτα. Μόνο ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών στο κοινοτικό κατάστημα. Αγροτικό γιατρό θα βρείτε στην Αρτοτίνα (απόσταση περίπου 11 km).
  Επικοινωνία  
 
Παλιά υπήρχε ένα μόνο καρτοτηλέφωνο στην πλατεία του χωρίου. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια το χωριό καλύπτεται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας οπότε μην ανησυχείτε. Φυσικά μπορεί να υπάρχουν κάποια σημεία όπου το σήμα να είναι αδύναμο. Βουνό είναι. Πολύ καλή κάλυψη διαθέτει η Cosmote.
  Ενημέρωση  
 
Οι εφημερίδες δεν φτάνουν εδώ. Γι’αυτό κάντε τις προμήθειές σας προτού ξεκινήσετε. Το καλοκαίρι όλο και κάποιον θα βρείτε να κατεβαίνει στη Ναύπακτο ή τη Σπερχειάδα για να σας εξυπηρετήσει.
  Ιστορία  
 
Η περιοχή κατοικούνταν από το αιτωλικό φύλο των Οφιονέων. Στη βουνοκορφή στα ανατολικά του χωρίου βρέθηκε υπόγειος τάφος μακεδονικού τύπου ο οποίος ονομάζεται από τους ντόπιους Χωνοκκλησιά λόγω της εντύπωσης μικρού ναού που δίνει. Στην περιοχή έχουν επίσης βρεθεί ερείπια αρχαίου οικισμού και κεραμικά είδη πελασγικής επιρροής. Ανάμεσα στα εξωκλήσια Άγιος Δημήτριος και Αγία Μαρίνα της Γραμμένης Οξυάς υπάρχουν ίχνη αρχαίων κτισμάτων. Το όνομα του χωριού αρχικά ήταν Σιτίστα απο τα πολλά σιτηρά που είχε. Το 1927 ωστόσο πήρε το όνομα Γραμμένη Οξυά από μια οξυά που υπήρχε στη κορυφή του βουνού στη θέση Ρίπα. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας οι καπεταναίοι όπως περνούσαν το χειμώνα με τα παληκάρια τους χάραζαν ένα σημάδι ψηλά στον κορμό της οξυάς, γιατί τα χιόνια έφταναν τα δύο μέτρα, δείγμα του ότι πέρασαν. Στην ίδια οξυά, την άνοιξη που γύριζαν να πιάσουν ξανά τη θέση τους, άφηναν χαμηλά τώρα το ίδιο σημάδι. Αν δεν εύρισκαν το ίδιο σημάδι την άνοιξη κάποιου καπετάνιου έλεγαν με πόνο και θλίψη: αχ να βάλει ο θεός το χέρι του να μην τον χάλασε κανένας Τούρκος. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1828 στη θέση Ρίπα πραγματοποιήθηκε και η μάχη της Γραμμένης Οξυάς στην οποία οι Έλληνες αγωνιστές κατατρόπωσαν τους Τούρκους.
  Αφού φτάσετε  
 
Τα πράγματα είναι δύσκολα εδώ. Το χωριό δεν διαθέτει κάποιο ξενοδοχείο. Παλαιότερα υπήρχε ένα το οποίο όμως για οικονομικές εκκρεμότητες του ιδιοκτήτη του πλεόν ερημώνει…Ενδεχομένως να βρείτε από κάποιο ντόπιο κανένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Αλλιώς η πιο κοντινή λύση με ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκεται στην Αρτοτίνα (περίπου 11Km).
  Φαγητό  
 
Για φαγητό υπάρχουν όλα και όλα τρία μαγαζάκια στην πλατεία του χωριού (μην ανησυχείτε, είναι αρκετά). Το φαγητό περιλαμβάνει ψητά στα κάρβουνα από ντόπια κρέατα της περιοχής. Φανταστική είναι επίσης η φέτα που σερβίρουν (φυσικά παραγωγής του χωριού). Όσον αφορά την εξυπηρέτηση, οι άνθρωποι είναι πραγματικά με το χαμόγελο στα χείλη! Πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν σε ότι τους ζητήσετε.
  Διασκέδαση  
 
Εδώ δε θα βρείτε μπαράκια και καφετέρειες. Τα μαγαζάκια του χωριού είναι όλα και όλα τρία που λειτουργούν τόσο για καφέ, όσο και για φαγητό και ποτό. Το καλοκαίρι πολύς κόσμος κάθεται στα τραπεζάκια στην πλατεία του χωριού κάτω από τον τεράστιο πλάτανο και απολαμβάνει τον καφέ του ή πίνει το ποτό του το βράδυ. Το χειμώνα το σκηνικό μεταφέρεται δίπλα στο τζάκι και την ξυλόσομπα.
  Παραλίες  
 
Στο βουνό είστε, παραλία ψάχνετε; Αν εντούτοις επιμένετε, μοναδική επιλογή είναι να κατεβείτε στο ποτάμι, τον Εύηνο. Υπάρχουν μερικά σημεία όπου το νερό, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, συγκεντρώνεται και μπορείτε μέχρι και να κολυμπήσετε.
  Παιδιά  
 
Είναι ένα μέρος όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν άφοβα χωρίς τους κινδύνους της πόλης. Κίνηση στο δρόμο δεν υπάρχει ενώ όσον αφορά την εγκληματικότητα, συγγνώμη αλλά τι είναι αυτό; Υπάρχει γήπεδο μπάσκετ στο παλιό σχολείο, γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ στο κοινοτικό κατάστημα λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες και λέσχη για τα παιδιά.
  Δραστηριότητες  
  Πολιτισμός  
 
Το χωριό γιορτάζει κάθε χρόνο ανήμερα του δεκαπενταύγουστου. Κάθε χρόνο στην πλατεία του χωριού πραγματοποιείται πανηγύρι συνοδεία ορχήστρας με δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια. Το φαγητό (αρνί στη σούβλα) και οι μπίρες έχουν την τιμητική τους. Σειρά μετά έχει ο χορός! Το πανηγύρι κρατάει δύο ημέρες, παραμονή κα ανήμερα της Παναγίας. Στα πλαίσια των εορτασμών λαμβάνουν επίσης χώρα και άλλες δραστηριότητες όπως αγώνες δρόμου, αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, διαγωνισμός ζωγραφικής, το κυνήγι του χαμένου θησαυρού κ.α.
  Αθλητικά γεγονότα  
 
Το καλοκαίρι που το χωριό γεμίζει φωνές και χαμόγελα παιδιών, διοργανώνονται αθλητικές εκδηλώσεις. Συνήθως διοργανώνεται πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και μπάσκετ με τα γειτονικά χωριά, ενώ στο πανηγύρι στις 15 Αυγούστου πραγματοποιούνται και αγώνες δρόμου. Το χωριό διαθέτει χωμάτινο γήπεδο ποδοσφαίρου μέσα στα έλατα στη θέση «Μητσάρα», με θέα τα επιβλητικά Βαρδούσια.
  Ελεύθερος χρόνος  
 
Απολαύστε τον καφέ σας στην πλατεία του χωριού κάτω από τον τεράστιο πλάτανο ή οργανώστε ένα περίπατο και μια πεζοπορία στο χωριό. Επισκεφτείτε τα μικρά ξωκκλήσια και το παλιό σχολείο. Εάν έχετε όρεξη κατεβείτε στις πλαγιές και τις πεζούλες του χωριού για να μαζέψετε ρίγανη που μοσχομυρίζει! Αν πάλι σας αρέσει το ψάρεμα, κατεβείτε στο ποτάμι για πέστροφες. Τους χειμερινούς μήνες το μέρος ενδείκνυται και για κυνήγι αγριογούρουνου.
  Ψώνια  
 
Ρωτήστε τους ντόπιους από ποιόν κτηνοτρόφο μπορείτε να προμηθευτείτε ντόπιο τυρί φέτα. Δεν φαντάζεστε για τι γεύση μιλάμε! Τα τελευταία επίσης χρόνια στο χωριό έχει αναπτυχθεί και η μελισσοκομία, οπότε κάντε άλλη μια ερώτηση. Άλλα τοπικά προιόντα είναι τα καρύδια, τα κάστανα το τσάι του βουνού και η ρίγανη.
  Φυσικά τοπία  
 
Όλο το μέρος αποτελεί ένα μνημείο φυσικής ομορφιάς!! Φυσικό τοπίο απείρου κάλλους που δεν έχει αλλοιωθεί στο παραμικρό από την ανθρώπινη παρέμβαση. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη. Το δάσος βρίσκεται στα βόρεια του χωριού και φαίνεται σαν να προσπαθεί να καταλάβει το μεγάλο λιβάδι που συνεχίζεται έως την κορυφή του βουνού της Οξυάς, τη Σαράνταινα και αποτελεί την καρδιά της Ρούμελης. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ σταμάτησε το δρόμο της η οξυά κουρασμένη και δεν ακολούθησε το ξάδερφό της, τον έλατο, στο ταξίδι τους. Αραξε και έγινε έτσι το πιο δασύ δάσος, το τελευταίο στη νότια Ευρώπη και το πιο όμορφο. Μοναδικής επίσης ομορφιάς είναι ο ορεινός όγκος των Βαρδουσίων. Πρόκειται για ένα τοπίο αλπικής ομορφιάς. Τα Βαρδούσια έχουν έντονο ανάγλυφο με μεγάλα φαράγγια και γυμνούς βράχους, δάση με Κεφαλληνιακή ελάτη και ανοικτά βοσκοτόπια στα μεγάλα υψόμετρα. Συχνά αναφέρονται ως «Βουνό των νερών» και «Ελληνικές Άλπεις». Η ψηλότερη κορφή τους είναι ο «Κόρακας» (2.475 μ.) και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του βουνού. Στις κορυφές του δυτικού τμήματος την άνοιξη δημιουργείται «ψιλή βροχή» που μοιάζει με καταρράκτη, λόγω των χιονιών που λιώνουν και εξαιτίας των αρνητικών κλίσεων που οι κορυφές παρουσιάζουν σε ορισμένα σημεία. Από αυτό το φαινόμενο πολλοί ντόπιοι ονομάζουν τα Βαρδούσια και ως «Ανεμιστός».Το δυτικό συγκρότημα είναι το πιο άγριο και ταυτόχρονα εκπληκτικά όμορφο τοπίο που συναντάται στα Βαρδούσια.
  Μνημεία  
 
Στη βουνοκορφή στα ανατολικά του χωρίου υπάρχει υπόγειος τάφος μακεδονικού τύπου, ο οποίος ονομάζεται από τους ντόπιους Χωνοκλησιά λόγω της εντύπωσης μικρού ναού που δίνει. Στην περιοχή έχουν βρεθεί επίσης ερείπια αρχαίου οικισμού και κεραμικά είδη πελασγικής επιρροής. Ανάμεσα στα εξωκλήσια Άγιος Δημήτριος και Αγία Μαρίνα της Γραμμένης Οξυάς υπάρχουν ίχνη αρχαίων κτισμάτων.
  Εκκλησίες και Μονές  
 
Υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδόμου όπως κατεβαίνεις από τη Αρτοτίνα και κατευθύνεσαι προς τη γέφυρα του Ευήνου. Στο μοναστήρι αυτό βρίσκεται το κελί του Αθανάσιου Διάκου. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου δεν λειτουργεί. Στο χωριό υπάρχουν επίσης πάρα πολλά μικρά ξωκλήσια όπως του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Δημητρίου κ.α. Αξίζει να τους αφιερώσετε έναν απογευματινό περίπατο.
  Άλλα αξιοθέατα  
 
Το παλιό σχολείο του χωριού. Είναι κτισμένο με πέτρα και περιστοιχίζεται από πολύ ψηλά πεύκα και έλατα, ενώ έχει θέα σε ένα μεγάλο μέρος του χωριού. Δυστυχώς για πολλά χρόνια ήταν παρατημένο, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να κινδυνεύει με κατάρρευση λόγω της επίδρασης των στοιχείων της φύσης. Τα τελευταία όμως χρόνια έγιναν εργασίες αποκατάστασης. Στο εσωτερικό του μπορείτε να δείτε σχολικά βοηθήματα και εξοπλισμό μιας πραγματικά άλλης εποχής…Στο προαύλιο υπάρχει γήπεδο μπάσκετ με μια μικρή αμφιθεατρική πέτρινη κερκίδα.
  Ρομαντισμός  
Το καλοκαίρι με την πανσέληνο του δεκαπεντάυγουστου μια βόλτα στην τοποθεσία «Αγκιώνης» στην είσοδο του χωριού όπως έρχεσαι από την Αρτοτίνα. Η εικόνα με το γεμάτο φεγγάρι να φωτίζει τη νύχτα και να λούζει με το φως του τις κορυφές από τα Βαρδούσια είναι μαγευτική!!!
  Διαδρομές  
  Εκτός  
 
Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για περιπάτους και μικρές εξορμήσεις. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια πεζοπορία από το πάνω χωριό προς το κάτω (τα λεγόμενα Καλύβια). Στο δρόμο θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη ενώ η διαδρομή προσφέρεται για να μαζέψετε τη ρίγανή σας. Άλλη επιλογή είναι να ξεκινήσετε από το σχολείο του χωριού, να περάσετε από την εκκλησίτσα της Αγίας Παρασκευής και να φτάσετε μέχρι το γήπεδο του χωριού στην τοποθεσία «Μητσάρα». Ωραία πρόταση είναι και μια βόλτα στο ελατοδάσος που σκεπάζει το χωριό και είναι γνωστό ως «Κεφαλάρι». Φυσικά μην παραλειψετε μια βόλτα στο δάσος της οξυάς με στάση για κολατσιό στη βρύση του «Αρβανίτη». Αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες στη φύση ξεκινήστε για το ορειβατικό καταφύγιο που βρίσκεται στο διάσελο Γαρδικίου-Γραμμένης Οξυάς. Το καταφύγιο είναι μεγάλο και άνετο. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε για την κορυφή του όρους της Οξυάς, τη Σαράνταινα (ύψος 1926μ). Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά της από τους σαράντα ανθρώπους που πέθαναν κοντά στο σημείο αυτό όταν, γυρίζοντας από γάμο στη Γραμμένη Οξυά, έπεσαν σε χιονοθύελλα. Μην παραλείψετε επίσης να κατεβείτε μέχρι το ποτάμι του Ευήνου. Το τοπίο είναι φανταστικό. Στις όχθες του ποταμού υπάρχουν έλατα και τεράστια πλατάνια. Ανεβείτε το ποτάμι, μόνο να ξέρετε ότι το περπάτημα στις πέτρες είναι δύσκολο και κουραστικό. Το καλοκαίρι πολλοί πηγαίνουν για ψάρεμα πέστροφας. Για πιο μακρινές εκδρομές, πρώτη στη λίστα βρίσκεται μια βόλτα στα Βαρδούσια. Μια πολύ γνωστή διαδρομή έχει την αφετηρία της από την Αρτοτίνα και κινείται στις βόρειες πλαγιές των Βαρδουσίων όπου στη βάση τους κυλάει το «Καρυώτικο» ρέμα που σχηματίζει τον ποταμό Εύηνο. Η διαδρομή είναι κατάφυτη και προσφέρει μια υπέροχη θέα προς τα Βαρδούσια. Στην πορεία μπορεί να συναντήσει κανείς πηγές ενώ την Άνοιξη μπορείτε να απολαύσετε τον καταρράκτη «Κρεμαστό» ή «Ανεμιστό» που δημιουργείται από το λιώσιμο των χιονιών. Στη συνέχεια θα φτάσετε στο πιο ψηλό σημείο της διαδρομής, στα 1720μ. υψόμετρο κοντά στα καταφύγια των Βαρδουσίων. Η διαδρομή καταλήγει στο χωριό Αθανάσιος Διάκος όπου θα δείτε τη γραφική πλατεία του χωριού με τον επιβλητικό πλάτανο και την πετρόκτιστη εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. Μια άλλη επίσης ενδιαφέρουσα διαδρομή, λίγο πιο μακρινή όμως, είναι ο γύρος της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, όπου ανάλογα με την εποχή μπορείτε να θαυμάσετε το αναδυόμενο χωριό Κάλλιο. Ακολουθήστε το δρόμο για Ναύπακτο. Από το χωριό Πενταγιοί η λίμνη αρχίζει να είναι ορατή.
  Τι να προσέξετε  
Να προσέχετε στην οδήγηση και στις στροφές. Πρόκειται για βουνό καιέχει κάποιες απότομες πλαγιές…Προσέξτε επίσης που πετάτε τα σκουπίδια σας. Ας διαφυλάξουμε αυτό τον πανέμορφο τόπο!
  Οικονομία  
Δεν χρειάζετε. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα με τις τιμές εδώ!!
  Οικολογία  
Πρόκειται για ένα μέρος μοναδικής φυσικής ομορφιάς το οποίο ευτυχώς δεν έχει αλλοιωθεί από την ανθρώπινή δραστηριότητα, κυρίως λόγω της απόμακρης τοποθεσίας του και της δυσκολίας στην πρόσβαση. Το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι το κυνήγι και κυρίως το λαθροκυνήγι. Βλέπετε κάποιοι ασυνείδειτοι θέλουν να κηνυγούν όλο το χρόνο και όσο θέλουν…
  Μην χάσετε  
Οπωσδήποτε μια βόλτα στο δάσος της Οξυάς και το καταφύγιο. Αν αντέχετε ξεκινήστε για την κορυφή της Σαράνταινας. Η θέα εδώ είναι φανταστική. Φυσικά προγραμματίστε μια βόλτα στα Βαρδούσια. Υπάρχει δασικός δρόμος από την Αρτοτίνα που σας οδηγεί. Εννοείται βέβαια ότι μιλάμε για 4x4 όχημα. Μην παραλείψετε επίσης να γευτείτε την τοπική φέτα και τα ντόπια ψητά του χωριού.
  Θα ήθελα να έχει  
Ένα μικρό παραδοσιακό ξενοδοχείο για να μπορούν περισσότεροι επισκέπτες να ανακαλύπτουν το πανέμορφο αυτό μέρος. Χρειάζεται επίσης συνεχής και καλύτερη συντήρηση του οδικού δικτύου. Ας γίνει επιτέλους άσφαλτος και το τελευταίο κομμάτι χωματόδρομου που συνδέει το χωριό με το Γαρδίκι, ώστε να υπάρχει σύνδεση με τη Λαμία όλο το χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
  Εντυπώσεις  
Πρόκειται για ένα μέρος μοναδικής φυσικής ομορφιάς που θυμίζει έντονα ελβετικό τοπίο και το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό. Σε αυτό συντέλεσε το απόμακρο της τοποθεσίας του (τελευταίο χωριό της ορεινής Ναυπακτίας) αλλά και η επί σειρά ετών κακή οδική σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Να σκεφτείτε ότι ο δρόμος με την Αρτοτίνα ασφαλτοστρώθηκε μόλις πρις από λίγα χρόνια. Όσο για δρόμο προς το Γαρδίκι, ακόμα περιμένουμε…Φυσικά όλα αυτά είχαν και τα καλά τους αφού η περιοχή δεν αλλοιώθηκε ούτε εμπορευματοποιήθηκε. Παραμένει αγνή και παρθένα να τη γνωρίσετε, είτε είστε φυσιολάτρες, είτε θέλετε απλά να ξεφύγετε από τους ρυθμούς της πόλης και να ξεκουραστείτε. Σεβαστείτε μόνο το περιβάλλον που θα συναντήσετε.

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007