Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 
προστέθηκε από fotisp ,ηλικία 48
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Μεσσηνίας
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Γενικά η Μεσσηνία έχει χαρακτηριστικό ήπιο, εύκρατο κλίμα (εκτός φυσικά των ορεινών περιοχών που είναι πιο τραχύ), αφού το ετήσιο θερμομετρικό εύρος κυμαίνεται περίπου μεταξύ των 13 - 19o C. Ακόμη η Μεσσηνία παρουσιάζει μεγάλη ηλιοφάνεια, μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Οι βροχές είναι αρκετές και πέφτουν το χειμώνα. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξερά.
  Τοποθεσία  
 
Η Καλαμάτα, πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας, βρίσκεται στο μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου και είναι κτισμένη στους πρόποδες του. Αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου σε απόσταση 215 Km από την Πάτρα και 240 Km από την Αθήνα.Ο Δήμος Καλαμάτας έχει πληθυσμό κοντά στους 60000 κατοίκους και περιλαμβάνει εκτός της πόλης 13 Τοπικά Διαμερίσματα που εκτείνονται από τα πεδινά δυτικά της πόλης έως τον κεντρικό όγκο του Ταϋγέτου και τα ανατολικά παράλια.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης     ΚΤΕΛ Μεσσηνίας
 
Η διαδρομή Αθήνα - Τρίπολη - Καλαμάτα, μήκους 250 χλμ., καλύπτεται με Ι.Χ σε 3 περίπου ώρες, διασχίζοντας τους αμπελώνες της Κορινθίας, τους ορεινούς όγκους της Αρκαδίας και καταλήγει στην εύφορη μεσσηνιακή πεδιάδα. Από το Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΤΕΛ Αθήνας) στον Κηφισό, η απόσταση καλύπτεται σε 4 περίπου ώρες με δρομολόγια όλη την ημέρα, ενώ σιδηροδρομικά από τον σταθμό Πελοποννήσου σε 8 ώρες (εκτός λειτουργίας προσωρινά). Η Καλαμάτα συνδέεται με την Πάτρα, με λεωφορείο σε 4 ώρες και σιδηροδρομικά σε 6 ώρες. Από την Σπάρτη μέσω του Ταΰγετου, ο επισκέπτης φθάνει σε 1,5 ώρες αφού διανύσει 60 χλμ., περνώντας μέσα από δάση πεύκου και ελάτου συντροφιά με τις μυρωδιές του τσαγιού και της μέντας. Τα τοπικά ΚΤΕΛ εκτελούν δυο δρομολόγια την ημέρα με λεωφορείο σε 2 ώρες περίπου. Τέλος η Καλαμάτα απέχει 100 χλμ. από το Γύθειο και 80 χλμ. από τα σπήλαια του Διρού, που καλύπτονται με μια διαδρομή που ταιριάζει αρμονικά με το άγριο μανιάτικο τοπίο.
  Χρήμα  
 
Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, με πιο γνωστή την παραγωγή ελαιολάδου, της ελιάς και των οπωροκηπευτικών, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Σημαντική βιομηχανική μονάδα της περιοχής είναι η καπνοβιομηχανία Καρέλια ενώ υπάρχουν αρκετές βιομηχανίες τυποποίησης και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
  Ιστορία  
 
Ξεκινάει από τον Όμηρο, όπου αναφέρει τις Φαρρές, αρχαία πόλη χτισμένη περίπου εκεί που βρίσκεται σήμερα το φράγκικο κάστρο της πόλης. Το όνομά της το πήρε από ένα παλιό βυζαντινό μοναστήρι, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Παναγία την Καλομάτα, απ' όπου με αφομοίωση του όμικρον σε άλφα, προήλθε η ονομασία Καλαμάτα. Η Καλαμάτα έχει περιορισμένη σημασία κατά την αρχαία περίοδο καθώς βρίσκεται κάτω από λακωνική κυριαρχία από τα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ. μέχρι τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Αποκτά αίγλη μετά την τέταρτη σταυροφορία (1204 μ.Χ.), οπότε περνάει στα χέρια των φράγκων. Ο Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος χτίζει το κάστρο και ξεκινάει η οικονομική ακμή της πόλης. Το 1459 την καταλαμβάνουν οι Τούρκοι και εναλάσσονται στην ηγεμονία της πόλης με τους Ενετούς μέχρι το 1715 οπότε την καταλαμβάνουν οριστικά, μέχρι το 1821 που απελευθερώθηκε. Το σημαντικότερο γεγονός της μακρόχρονης ιστορίας της πόλης είναι η απελευθέρωσή της από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου του 1821. Την ημέρα εκείνη ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας και άλλοι μπήκαν μέσα στην πόλη ως απελευθερωτές. Συμμετείχαν στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό των Αγιών Αποστόλων (μικρή βυζαντινή εκκλησία του 10ου αιώνα που σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί σύμβολο της πόλης).Στους Αγίους Αποστόλους ευλογείται η επαναστατική σημαία και από εδώ ξεκινάει η Επανάσταση του 1821. Από την Καλαμάτα η Μεσσηνιακή Γερουσία συντάσσει δύο σπουδαία κείμενα την 'Προειδοποίση προς τας ευρωπαικάς αυλάς' και την 'προκήρυξη' με αποδέκτες τους Αμερικανούς. Στα τέλη του 19ου αιώνα χτίζεται το λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα, και η πόλη παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη και ακμή. Μασαλλία του Μωριά τη χαρακτήριζαν. Η πόλη έρχεται σε επαφή με τη δύση και την κουλτούρα της, δημιουργείται μια αστική τάξη που διαμορφώνει μια σημαντική πολιτιστική βάση και κληρονομιά. Από το 1920 και μετά όμως αρχίζει μια μακρά περίοδος οικονομικής ύφεσης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το Σεπτέμβριο του 1986 η Καλαμάτα χτυπήθηκε από δύο ισχυρούς σεισμούς που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και δυστυχώς και θύματα. Παρ' όλα αυτά η πόλη ανασυγκροτήθηκε γρήγορα από τη μεγάλη αυτή καταστροφή.
  Αφού φτάσετε  
 
Στην Καλαμάτα θα βρείτε πληθώρα καταλυμάτων για να μείνετε. Διαλέξτε το δωμάτιό σας με θέα την θάλασσα ή στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και για όλα τα γούστα. Η επιλογή δική σας. Ενδεικτικά αναφέρω τα καλύτερα κατά τη γνώμη μου που βρίσκονται στην παραλία της Καλαμάτας. 1. Pharae Palace Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα στην παραλία της Καλαμάτας, το Pharae Palace διαθέτει άμεση πρόσβαση στο λιμάνι και στις καφετέριες και τα εστιατόρια της παραλιακής. Το ξενοδοχείο διαθέτει άρτιες εγκαταστάσεις, προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. 2. Filoxenia Είναι το διασημότερο ξενοδοχείο της Καλαμάτας. Χτισμένο στους πρόποδες του Ταϋγετου, πάνω στη θάλασσα και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, το Filoxenia συνδυάζει την κλασική αρχιτεκτονική με την υψηλή αισθητική και μαγεύει κάθε επισκέπτη. Αποτελεί ιδανική επιλογή, ιδίως για το καλοκαίρι. 3. Messinian Bay Χτισμένο στους πρόποδες του Ταϋγετου, πάνω στη θάλασσα και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το κέντρο της Καλαμάτας, το Messinian Bay αποτελεί ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Καλαμάτας. 4. Elite Hotel Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα στην παραλία της Καλαμάτας. Διαθέτει άμεση πρόσβαση στο λιμάνι και στις καφετέριες και τα εστιατόρια της παραλιακής. Βρίσκεται 3 χιλιομέτρα από το κέντρο της πόλης Το ξενοδοχείο διαθέτει άρτιες εγκαταστάσεις, προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
  Φαγητό  
 
Τα μέρη όπου μπορεί να φάει κανείς στην Καλαμάτα είναι αναρίθμητα. Το μεσημέρι μπορείτε να απολαύσετε νοστιμιές στην Μαρίνα της πόλης ή παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στα ταβερνάκια της παραλιακής. Ενδεικτικά αναφέρω δύο επιλογές. 1. Το μεζεδοπωλείο του ΜΠΑΚΕΑ, είναι σίγουρα η πιο κλασσική επιλογή που μπορεί να κάνει κανείς στην Καλαμάτα, εάν ψάχνει για πλούσια ποικιλία και νόστιμους μεζέδες. Είναι το παλαιότερο μεζεδοπωλείο στην παραλία της Καλαμάτας, και για πολλά χρόνια αποτελεί την πρώτη επιλογή των Καλαματιανών στο είδος του. Με μεγάλη παράδοση στις ποικιλίες, μικρές και μεγάλες, προσφέρει τις καλύτερες γεύσεις μαζεμένες σε ένα πιάτο. Πέρα όμως από τη φημισμένη ποικιλία του, η σπεσιαλιτέ του καταστήματος είναι το μοσχαρίσιο μπιφτέκι και το γεμιστό μπιφτέκι, που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο. Το νόστιμο μενού συνεχίζει με εξαιρετικό λεμονάτο στιγμής, κοτόπουλο φιλέτο, μερίδες κοψιδάκια και σπετζοφάι. Τους μεζέδες μπορείτε να συνοδέψετε με φρέσκες σαλάτες και αγνές πατάτες, και εάν σας αρέσουν τα θαλασσινά, θα βρείτε γαρίδα σαγανάκι, που είναι και σπεσιαλιτέ του καταστήματος, γαρίδες (ψητές, τηγανιτές ή βραστές), χταποδάκι ψητό, καθώς και μικρά ψαράκια (γαύρος, λακέρδα).Τους μεζέδες σας μπορείτε να συνοδεύσετε με ντόπιο ούζο και τσίπουρο μοναδικής γεύσης, ή με τη μπύρα που σας αρέσει. 2. Μαϊστράλι , είναι μία από τις λίγες αυθεντικές ψαροταβέρνες της Καλαμάτας, όπου θα απολαύσετε φρέσκο πεντανόστιμο ψάρι, με φόντο την μαρίνα της δυτικής παραλίας Καλαμάτας. Το μενού της ημέρας περιέχει πάντα επιλεγμένα φρέσκα ψάρια, όπως σαργούς, μουσμούλια και συναγρίδες. Τα φρέσκα ψάρια συνοδεύονται από γευστικά θαλασσινά πιάτα με σαρδέλα ψητή στα κάρβουνα, καβούρι λαδολέμονο και γαρίδα σαγανάκι. Στο «Μαϊστράλι» θα βρείτε και όλα τα υπόλοιπα θαλασσινά, όπως καλαμαράκια και χταπόδι, αλλά και ψητά στα κάρβουνα, σαλάτες και ορεκτικά, για να συμπληρώσετε το τραπέζι σας. Τέλος για γλυκό η κορυφαία επιλογή στην Καλαμάτα είναι το καφέ – ζαχαροπλαστείο «Αθανασίου» , με καταπληκτικά γλυκά τόσο σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα. Οπωσδήποτε να δοκιμάσετε εκμέκ – καταϊφι. Θα τα βρείτε στην παραλία της πόλης αλλά και μέσα στην Καλαμάτα.
  Διασκέδαση  
 
Η πόλη διαθέτει πολλά κλαμπ, κέντρα διασκέδασης λαϊκής μουσικής, ρεμπετάδικα, κουτουκάκια και μπαράκια με συγκεκριμένη θεματολογία, παραδείγματος χάριν θα βρείτε μαγαζιά τύπου οριεντάλ, ροκ και μεσαιωνικής εποχής στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Καστράκι και το Arosa όπου η θέα ολόκληρου του μεσσηνιακού κόλπου θα σας καταπλήξει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχάσετε να τα επισκεφτείτε.
  Παραλίες  
 
Στην πόλη της Καλαμάτας υπάρχει εκτεταμένη παραλία μήκους 4 χλμ. με πεντακάθαρη θάλασσα και αμμουδιά με πολύχρωμα βότσαλα, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απο τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους. Έχει επανειλημμένα βραβευθεί με γαλάζιες σημαίες της Ευρώπης και αποτελεί πόλο έλξης των χιλιάδων επισκεπτών της Μεσσηνίας, μιας και μέσα στην πόλη, σε μικρή απόσταση από το κάστρο της υπάρχουν θέσεις με νερά, που έχουν μία σπάνια και κρυστάλλινη διαύγεια, για μπάνιο και για όλες τις ηλικίες. Επίσης κοντά στην πόλη προτείνω τις παρακάτω : 1. Παραλία Αλμυρού ,εξι χιλιόμετρα ανατολικά της Καλαμάτας, λίγο πριν τη στροφή που οδηγεί προς τη Μεσσηνιακή Μάνη, βρίσκεται μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Καλαμάτας, η παραλία του Αλμυρού. Η παραλία έχει χοντρό βότσαλο, και θα βρείτε ντουζιέρες, και 2 παρακείμενα beach bar με ξαπλώστρες και γήπεδα beach volley. Το καλοκαίρι λειτουργεί κατάστημα που παρέχει εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ όπως σκι και wind surf, καθώς επίσης και ταχύπλοο που μπορεί να σας "ρυμουλκήσει" με υψηλές ταχύτητες πάνω σε φουσκωτά παιχνίδια. Δίπλα στην παραλία υπάρχει parking, το οποίο όμως δεν επαρκεί για τις πολυσύχναστες καλοκαιρινές ημέρες. 2. Παραλία Μικρής Μαντίνειας ,σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα, θα βρείτε την παραλία της Μικρής Μαντίνειας. Η παραλία αποτελείται από βότσαλο, και παρέχει ναυαγοσώστη στο κεντρικό της σημείο. Υπάρχει χώρος για στάθμευση δίπλα στην παραλία, ενώ είναι η καλύτερη επιλογή για αυτούς που θέλουν να φάνε αμέσως μετά τη θάλασσα, αφού πάνω από την παραλία υπάρχει πληθώρα από ταβέρνες που σχεδόν ακουμπάνε τη θάλασσα. 3. Παραλία Σάντοβας (Αβία) ,12 χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα, και χωρίς να απομακρυνθούμε από τον παραλιακό δρόμο, θα βρούμε την παραλία της Σάντοβας, η οποία αποτελεί μία από τις πιο κοσμικές παραλίες κοντά στην Καλαμάτα. Η παραλία αποτελείται από ψιλή άμμο, με μικρό βότσαλο καθώς ξεκινάει η θάλασσα. Πάνω από την παραλία υπάρχει χώρος για parking, ο οποίος όμως δεν αρκεί το καλοκαίρι, ενώ υπάρχουν αρκετά μεγάλα beach bar που σερβίρουν ποτά σε ξαπλώστρες και συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο.
  Δραστηριότητες  
  Πολιτισμός  
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συναυλίες, οι τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, όπως και άλλες παραδοσιακές εκδηλώσεις (σε σχέση με την ντόπια παραγωγή αγροτικών προϊόντων) στις οποίες όλοι μαζί, ντόπιοι και τουρίστες γλεντούν και χαίρονται – σε ένα τραπέζι – τη μεσσηνιακή ατμόσφαιρα της γιορτής. Η πιο φημισμένη εκδήλωση είναι το Διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας , Κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται το Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της νοτίου Πελοποννήσου. Παρουσιάζονται καλλιτέχνες σύγχρονου χορού από όλο τον κόσμο. Οι δραστηριότητές του Φεστιβάλ διεξάγονται στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, το Γυμνάσιο Παραλίας και το Γυμναστήριο του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου. Σημαντικό μέρος του Φεστιβάλ αποτελούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια χορού.
  Μνημεία  
 
1. Το Κάστρο που υπήρξε ένα βυζαντινό φρούριο, που από το 1205 που καταλήφθηκε από τους Βιλεαρδουίνους, αποτέλεσε ένα σημαντικό σημείο του Πριγκιπάτου της Αχαϊας. Σήμερα είναι μόνο ένα μέρος επισκέψιμο, διότι έπαθε αρκετές ζημιές από τους σεισμούς τους 1986. Πάντως αρκετά σημεία του δίνουν καλή θέα προς την πόλη της Καλαμάτας. Στους χώρους του Κάστρου υπάρχει ένα μικρό θέατρο, υπαίθριο, που γίνονται εκδηλώσεις, κυρίως του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας. 2. Ο Φάρος των Κιτριών που είναι ένα χαρακτηριστικό κτίσμα φάρων του 1891 και έχει κοινό αρχιτεκτονικό τύπο με τα κτίρια των Φάρων του Γυθείου και Ταινάρου. Είναι 80 μ2 και έχει τέσσερα δωμάτια.Το ύψος του πύργου του ειναι 11 μέτρα, το εστιακό του ύψος είναι 31 μέτρα και βρίσκεται στο ακρωτήρι των Κιτριών της μεσσηνιακής Μάνης. Κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο δέχθηκε καννονιοβολισμούς, από τους οποίους καταστράφηκε ένα μέρος του, γι αυτό και παρέμεινε σβυστός μέχρι το 1945. Ξαναεπισκευάστηκε και εντάχθηκε πάλι στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο. Στην αρχή λειτουργούσε με πετρέλαιο και η φωτεινότητά του έφτανε τα 10 ναυτικά μίλια. Το 1953 άρχισε να λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Εκείνη ήταν και η χρονιά για τον τελευταίο φαροφύλακα, έναν κάτοικον της Καρδαμύλης. Το 1999 μετατράπηκε σε ηλιακό, με χαρακτηριστικό δύο λευκών αναλαμπών ανά 12 δλ. και η φωτιστική του εμβέλεια περιορίσθηκε στα 7 ν. μίλια.
  Εκκλησίες και Μονές  
 
Ο μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, είναι ένας από τους πιο μεγαλόπρεπους ναούς Βυζαντινού Ρυθμού, χτίστηκε το 1839 και εγκαινιάστηκε το 1879. Οι σεισμοί, τόσο και του 1886, όσο και του 1986, κατέστρεψαν τον κεντρικό τρούλο της εκκλησίας, ο οποίος αποκαταστάθηκε σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια. Πανηγυρίζει κάθε 2 Φεβρουαρίου, ημέρα τοπικής αργίας, καθ όσον η Παναγία η Υπαπαντή είναι η προστάτις της Καλαμάτας. Η Μονή Καλογραιών που στην Καλαμάτα είναι πασίγνωστη γιατί εδώ εξακολουθούν και υφαίνονται από τις καλόγριες, με παραδοσιακό τρόπο στον αργαλιό εντυπωσιακά εργόχειρα. Μαντήλια καλαματιανά, πετσέτες, τραπεζομάντηλα αλλά και κουρτίνες υφαίνονται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Οι τιμές πάρα πολύ προσιτές. Μεταξωτά υπάρχουν, αλλά πια δεν υφαίνεται εδώ το μετάξι. Ερχεται έτοιμο από το Σουφλί. Η Μονή, κτίσμα του 18ου αιώνος είναι αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη και βρίσκεται στις παρυφές του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας. Η Μονή και το υφαντήριο, όπως και το πωλητήριο των ειδών βρίσκεται γύρω από μια αυλή γεμάτη τριαντάφυλλα και βασιλικούς. Πηγαίνεις από το δρόμο της Σπάρτης. Στις πρώτες στροφές μετά το κάστρο, στα δεξιά σου ένα μικρό δρομάκι σε οδηγεί στην μεγάλη μαύρη σιδερένια πόρτα της μονής. Υπάρχουν ταμπέλες και επί του κεντρικού δρόμου. Η Μονή είναι παλαιοημερολογίτικη, οπότε καλό είναι να το θυμάται κάποιος για τις αργίες κατά τις οποίες δεν είναι ανοικτό το πωλητήριο.
  Μουσεία  
 
1. Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο , Το μουσείο στεγάζει θεματικές ενότητες που αφορούν στην αγροτική ζωή, τη γεωργική βιοτεχνία, την υφαντική τέχνη, την αγγειοπλαστική και τα αστικά επαγγέλματα, καθώς και εικόνες από την καθημερινή ζωή. Επίσης εδώ βρίσκεται και η συλλογή Καρέλια με εκθέματα από την παραδοσιακή καλαματιανή ενδυμασία. Τέλος, στον δεύτερο όροφο υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στην βιβλιοδεσία και την τυπογραφία, καθ όσον στην Καλαμάτα τυπώθηκε η Προκήρυξη των Επαναστατημένων Ελλήνων προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές, αφού εδώ υπήρχε το πρώτο τυπογραφέιο της ελεύθερης Ελλάδας. Ο επισκέπτης θα δει επιπλέον αναπαράσταση παραδοσιακού καφενείου και σπιτιού. Ώρες λειτουργίας: από Τρίτη έως Σάββατο 9:00-13:00, Κυριακή 10.00-13.00 Δευτέρα κλειστά ,Είσοδος 2 ευρώ 2. Μπενάκειον Αρχαιολογικό Μουσείο , Υπάρχουν εκθέματα από τα προϊστορικά χρόνια, την Μυκηναϊκή εποχή, καθώς και των ρωμαϊκών χρόνων, προερχόμενα από πολλές περιοχές της Μεσσηνίας. Είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά, εκτός Δευτέρας 8:00-14:30 Είσοδος 2 ευρώ. 3. Στρατιωτικό Μουσείο , Μέσα από τα εκθέματα παρουσιάζεται η ιστορία της περιοχής, από την εποχή της Επανάστασης του 1821, μέχρι σήμερα , Οι ώρες λειτουργίας είναι, Τρίτη-Σάββατο 9:00-14:00, Τετάρτη 18:00-20:00 Κυριακή 11:00-14:00. Δευτέρα κλειστά Είσοδος ελεύθερη
  Πινακοθήκες  
 
Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης , Η Πινακοθήκη που ιδρύθηκε το 1962, στεγάζεται στο Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, που βρίσκεται ακριβώς στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στις συλλογές της βρίσκονται περισσότερα από 430 έργα, γλυπτά, ελαιογραφίες, χαρακτικά κτλ. Ο επισκέπτης θα δει έργα, εκτός των άλλων καλλιτεχνών, του Ουμβέρτου Αργυρού, του Λαζαρή, του Γερμενή, του Επαμεινώνδα Θωμόπουλου, του Βικάτου και του Ροϊλού, καθώς και έργα ντόπιων καλλιτεχνών. Ώρες λειτουργίας: από Δευτέρα έως Παρασκευή 18:00-20:00 ,Είσοδος ελεύθερη
  Άλλα αξιοθέατα  
 
Το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας συγκεντρώνει μια σειρά από αξιόλογα μνημεία, τα οποία μπορείς να περιηγηθείς και να επισκεφθείς, από ένα μεγάλο αριθμό πεζοδρόμων και καλντεριμιών. Ολόκληρη η ιστορία της πόλης είναι συγκεντρωμένη εδώ. Το Κάστρο, είναι γνωστό από την Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ και τους Βιλεαρδουίνους. Μια πληθώρα βυζαντινών ναών συγκεντρώνεται στα ριζά του κάστρου, πρωταρχούσης της Υπαπαντής, της πολυούχου της πόλης με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου. Λίγο πιο κάτω οι Άγιοι Απόστολοι στην πλατεία της 23ης Μαρτίου φιλοξένησαν και ευλόγησαν τους ήρωες του 21 για την κήρυξη της επανάστασης της ανεξαρτησίας του έθνους. Η Μονή Καλογραιών με τα υφαντά της, το Ωδείο, το Ιστορικό αρχείο, η Δημοτική Πινακοθήκη, το ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο είναι μερικά από τα σημεία που θα συμπεριλάβει η βόλτα ενός περιηγητή. Το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας που καταλαμβάνει συνολική έκταση 54 στρεμμάτων. Βρίσκεται μόνο 5 λεπτά από το κέντρο της πόλης, στην κατεύθυνση προς το λιμάνι. Δημιουργήθηκε το 1986 από την τότε δημοτική αρχή της Καλαμάτας. Στους χώρους του υπάρχουν παλαιά βαγόνια, ένας υδατόπυργος και το διόροφο κτίριο του παλαιού σταθμού. Επί πλέον υπάρχουν εγκαταστάσεις για μπάσκετ, βόλει και για άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Το βασικό κτίριο του πάρκου είναι ο ανακαινισμένος σταθμός Καλαμάτα λιμήν που σήμερα εκτελεί χρέη αναψυκτηρίου στο ισόγειό του.

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007