Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Επιπλέον προορισμοί από τον χρήστη anti27
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ

 
προστέθηκε από anti27 ,ηλικία 37
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Τσεχία
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Η καλύτερη εποχή για να πάτε στο Κάρλοβι Βάρι είναι η άνοιξη. Τότε, όλα είναι ανθισμένα και το τοπίο είναι πανέμορφο. Επίσης, την άνοιξη θα αποφύγεται τόσο το τσουχτερό και βαρύ κρύο του χειμώνα, όσο και τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού. Το φθινόπωρο είναι επίσης μια καλή εποχή, αλλά όσο πιο αργά πάτε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να συναντήσετε τσουχτερό κρύο. Εμείς πήγαμε αρχές Σεπτεμβρίου και το μπουφανάκι ήταν απαραίτητο, ιδιαίτερα το απόγευμα και φυσικά το βράδυ. Να έχετε πάντα μαζί σας και μια ομπρέλα, γιατί οι βροχοπτώσεις είναι συνηθισμένες και πολλές φορές ξαφνικές.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Τοποθεσία  
 
Το Κάρλοβι Βάρι είναι μια ξακουστή λουτρόπολη της Τσεχίας και βρίσκεται στην βορειοδυτική περιοχή της χώρας, στην δυτική Βοημία, ενώ η σύγχρονη πόλη έχει περίπου 50.000 κατοίκους. Απέχει από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, περίπου 130 χλμ και από τα σύνορα με την Γερμανία περίπου 30 χλμ. Είναι κτισμένη ανάμεσα σε βουνά (σε ημιορεινή περιοχή), εκεί όπου συναντιούνται οι δύο ποταμοί Tepla και Ohre.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης
 
Στην πόλη υπάρχει αεροδρόμιο, αλλά δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν πτήσεις για εκεί (από την Ελλάδα δεν υπάρχουν σίγουρα). Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στο Κάρλοβι Βάρι είναι να πετάξετε από την Ελλάδα μέχρι την Πράγα και από το αεροδρόμιο της Πράγας να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να μεταβείτε οδικώς στην πόλη. Η διαδρομή είναι υπέροχη και θα συναντήσετε πανέμορφα φυσικά τοπία και διάσπαρτα κάστρα. Από το αεροδρόμιο ακολουθείστε τον δρόμο Ε48, ο οποίος είναι αυτοκινητόδρομος για περίπου 40 χλμ και μετά για τα επόμενα 85 χλμ μετατρέπεται σε απλό επαρχιακό δρόμο. Πάντως, ο δρόμος είναι πολύ καλός, με αρκετές ευθείες και λίγες στροφές και με καλή σήμανση, ενώ θα συναντήσετε και αρκετά βενζινάδικα. Βέβαια, αν δεν θέλετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, μπορείτε να πάτε από την Πράγα στο Κάρλοβι Βάρι είτε με τρένο, είτε με υπεραστικό λεωφορείο. Το δρομολόγιο του τρένου είναι μάλλον κουραστικό, καθώς κάνει περίπου 4 ώρες για να φτάσει (σταματάει σε αρκετές περιοχές), αλλά το λεωφορείο είναι μια καλή επιλογή και μάλιστα είναι και φτηνότερη από το τρένο. Το λεωφορείο λοιπόν, κάνει την διαδρομή σε περίπου 2 ώρες και το απλό εισιτήριο κοστίζει 5,80 ευρώ.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Μετακινήσεις  
 
Μέσα στην πόλη μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσετε καθόλου το αυτοκίνητό σας και σχεδόν όλες τις μετακινήσεις σας θα τις κάνετε με τα πόδια. Για τον λόγο αυτό βεβαιωθείτε ότι το ξενοδοχείο σας διαθέτει χώρο πάρκινγκ. Άλλωστε, μέσα στο ιστορικό κέντρο δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα και οι περισσότεροι δρόμοι είναι πεζοδρομημένοι. Οι αποστάσεις είναι μικρές και όλα τα αξιοθέατα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Το μόνο μεταφορικό μέσο που μάλλον θα χρησιμοποιήσετε είναι το τελεφερίκ για τον πύργο Diana (που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού) και το οποίο τελεφερίκ θα το πάρετε πίσω από το ξενοδοχείο Grandhotel Pupp. Το εισιτήριο του τελεφερίκ για απλή μετάβαση κοστίζει περίπου 0,75 ευρώ ανά άτομο (18 τσέχικες κορώνες).
  Χρήμα  
 
Επίσημο νόμισμα της Τσεχίας είναι η Τσέχικη Κορώνα και η ισοτιμία με το ευρώ είναι περίπου 1 ευρώ = 24 τσέχικες κορώνες. Θα συναντήσετε αρκετά ανταλλακτήρια συναλλάγματος, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα ΑΤΜ των τραπεζών για απευθείας αναλήψεις. Μέσα στην πόλη θα συναντήσετε αρκετές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως κατά μήκος του ποταμού. Επίσης, μπορείτε να κάνετε και χρήση των καρτών και ειδικά οι κάρτες Visa ισχύουν παντού. Γενικά, το κόστος ζωής στο Κάρλοβι Βάρι δεν είναι μεγάλο και σίγουρα είναι μικρότερο από αυτό της Πράγας. Να υπολογίζετε περίπου 50-60 ευρώ ανά άτομο, ανά ημέρα, συμπεριλαμβάνοντας το κόστος του δωματίου σε ξενοδοχείο 3-4*, το φαγητό και τις εισόδους στα αξιοθέατα.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Επικοινωνία  
 
Η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα τσέχικα, η οποία είναι μια βαριά και δύσκολη γλώσσα με πολλά σύμφωνα. Στο Κάρλοβι Βάρι βέβαια δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα στην επικοινωνία σας, καθώς οι περίσσότεροι κάτοικοι μιλάνε αγγλικά. Άλλωστε, η πόλη έχει μεγάλη τουριστική ιστορία και επομένως οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει την παρουσία των ξένων στην πόλη. Στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια και στα διάφορα αξιοθέατα όλες οι πληροφορίες αναγράφονται και στα αγγλικά. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν κανονικά και θα έχετε σχεδόν παντού άριστη κάλυψη δικτύου.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Ενημέρωση  
 
Στο Κάρλοβι Βάρι υπάρχουν αρκετά σημεία όπου μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την πόλη. Τα σημαντικότερα γραφεία ενημέρωσης τουριστών βρίσκονται: α) στο κτίριο των θερμών πηγών Colonnade, το οποίο βρίσκεται πάνω από τον ποταμό και β) στο κτίριο της συμφωνικής ορχήστρας, που βρίσκεται απέναντι περίπου από το ξενοδοχείο Grandhotel Pupp. Τα γραφεία είναι ανοικτά καθημερινά, από τις 09:00 μέχρι τις 17:00 και μπορείτε να βρείτε σε αυτά διάφορα δωρεάν φυλλάδια (με εκδρομές, εστιατόρια, αξιοθέατα, καταστήματα) καθώς και χάρτες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
  Ιστορία  
 
Η ευρύτερη περιοχή του Κάρλοβι Βάρι κατοικήθηκε από πολύ παλιά και αυτό επιβεβαιώνεται από τις ανασκαφές που έχουν γίνει και τους παλαιούς οικισμούς που έχουν βρεθεί. Ωστόσο, η επίσημη ίδρυση της πόλης έγινε το 1370 από τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, τον Κάρολο Δ'. Σύμφωνα με τον μύθο η πόλη πήρε το όνομα του, καθώς ο αυτοκράτορας αναγνώρισε την φαρμακευτική δύναμη των θερμών πηγών της περιοχής. Έκτοτε, η πόλη εξελίχτηκε σε μια σημαντική λουτρόπολη, που την επισκέπτονταν πάρα πολλοί διάσημοι ευρωπαίοι αριστοκράτες. Ειδικά τον 18ο και 19ο αιώνα, οι αφίξεις των τουριστών υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς η πόλη συνδέθηκε σιδηροδρομικά με την Πράγα. Μετά την λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και την ίδρυση της Τσεχοσλοβακίας, η τουριστική κίνηση μειώθηκε αισθητά, αλλά σήμερα μετά την πτώση του κουμουνισμού στην χώρα, οι επενδύσεις και ο αριθμός των τουριστών αυξάνονται εντυπωσιακά χρόνο με τον χρόνο.
  Αφού φτάσετε  
 
Η πόλη διαθέτει δεκάδες ξενοδοχεία, όλων των κατηγοριών και διαφόρων τιμών. Από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία είναι το Grandhotel Pupp 5*, το οποίο βρίσκεται στην αρχή του οικισμού, δίπλα στο ποτάμι και στο τελεφερίκ. Το ξενοδοχείο είναι υπερπολυτελές και έχουν κινηματογραφηθεί σε αυτό σκηνές για διάφορες ταινίες, με πιο γνωστή το Casino Royale. Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα και φυσικά πεντακαθαρά, οι εσωτερικοί χώροι χλιδάτοι και η γενικά το όλο κτίριο και η διακόσμηση θυμίζει παλάτι. Το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό κοστίζει περίπου 140 ευρώ την βραδιά. Βέβαια, υπάρχουν και πολύ πιο φτηνά ξενοδοχεία, εξίσου καθαρά και προσεγμένα. Από τα υπόλοιπα ξενοδοχεία λοιπόν, η καλύτερη επιλογή είναι μάλλον το ξενοδοχείο Romance Puskin 4*, το οποίο βρίσκεται σε κεντρικότατη θέση, δίπλα στις θερμές πηγές και το ποτάμι, τα δωμάτια είναι καθαρά και η επίπλωση κλασική και προσεγμένη. Το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό κοστίζει περίπου 65 ευρώ ανά βραδιά.
  Δραστηριότητες  
  Πολιτισμός  
 
Στην πόλη γίνονται αρκετά φεστιβάλ που προσελκύουν αρκετό κόσμο. Το πιο γνωστό φεστιβάλ είναι αυτό του κινηματογράφου που γίνεται κάθε Ιούλιο, ενώ και το φεστιβάλ Τζαζ που γίνεται κάθε Μάιο προσελκύει πολλούς επισκέπτες.
  Ελεύθερος χρόνος  
 
Μπορείτε να κάνετε ένα μπάνιο στην ανοικτή πισίνα του ξενοδοχείου Thermal, το οποίο εκτός από τους πελάτες του ξενοδοχείου δέχεται και το κοινό. Το ξενοδοχείο Thermal βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι και είναι το μοναδικό πολυόροφο (και άσχημο) κτίριο του οικισμού. Η πισίνα τροφοδοτείται από τα νερά των θερμών πηγών και η θερμοκρασία της είναι περίπου 30 βαθμών Κελσίου. Η είσοδος στην πισίνα κοστίζει 90 κορώνες για 1 ώρα (δηλαδή λιγότερο από 4 ευρώ), αλλά μπορείτε να αγοράσετε οικογενειακό εισιτήριο ή εισιτήριο που να συνδυάζει πισίνα και σάουνα σε καλύτερες τιμές. Λειτουργεί όλο τον χρόνο από το πρωί μέχρι τις 20:00. Επίσης στο κέντρο Spa Elisabeth, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες επιλογές μασάζ, ειδικών μπάνιων και διάφορων θεραπειών, σε σχετικά καλές τιμές.
  Ψώνια  
 
Θα βρείτε στον πεζόδρομο, κατά μήκος του ποταμού, αρκετά καταστήματα με σουβενίρ και διάφορα αναμνηστικά. Σίγουρα επιβάλλεται να αγοράσετε ένα τοπικό ποτό, το Becherovka, το οποίο είναι ένα πικρό λικέρ, αρωματισμένο με κανέλα και 32 βότανα. Πίνεται κρύο και συνήθως σερβίρεται μετά από το φαγητό για να βοηθήσει στην πέψη. Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε τα χαρακτηριστικά πορσελάνινα μικρά κανατάκια που πουλάνε στην πόλη και με τα οποία μπορείς να πιεις το θερμό νερό των ιαματικών πηγών. Εμείς αγοράσαμε ένα, δοκιμάσαμε το θερμό νερό των πηγών, αλλά κατά την επιστροφή στην Ελλάδα δυστυχώς το σπάσαμε, καθώς είναι αρκετά εύθραυστο. Προσοχή λοιπόν.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Αξιοθέατα  
  Φυσικά τοπία  
 
Όλη η ευρύτερη περιοχή του Κάρλοβι Βάρι βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά και δάση. Έτσι, το φυσικό τοπίο είναι μαγευτικό και δημιουργεί μια αίσθηση παραμυθένια. Ειδικά την άνοιξη, όπου όλα είναι ανθισμένα και το φθινόπωρο με τα χιλιάδες χρώματα στα δέντρα, το θέαμα είναι ανεπανάληπτο. Σε αυτό συντελούν επίσης και τα ποτάμια Tepla και Ohre που συναντιούνται στο Κάρλοβι Βάρι, αλλά και τα πανέμορφα κτίρια του οικισμού.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Μνημεία  
 
Κατά μήκος των πεζοδρόμων θα συναντήσετε αρκετά συντριβάνια και ξύλινα κιόσκια, τα οποία δίνουν μια ευχάριστη νότα στην βόλτα σας.
  Εκκλησίες και Μονές  
 
Στην πόλη υπάρχουν δύο αξιόλογες εκκλησίες. Η πρώτη είναι η αναστηλωμένη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Βρίσκεται στο τέλος της οδού Sadava, η οποία ξεκινάει από το πάρκο δίπλα στο ποτάμι. Αξίζει να θαυμάσετε τους πανέμορφους μικρούς επιχρυσωμένους τρούλους και την εντυπωσιακή πόρτα. Η δεύτερη είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που κατασκευάστηκε το 1736. Βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι, απέναντι από το συγκρότημα με τις θερμές πηγές. Έχει δύο καμπαναριά στην κεντρική της όψη και το εσωτερικό της είναι αρκετά εντυπωσιακό, με στοές και πλούσια διακόσμηση.
  Μουσεία  
 
Γενικά στην πόλη δεν υπάρχουν μουσεία. Το μοναδικό ίσως μουσείο είναι το κτίριο της εταιρίας Jan Becher, η οποία παρασκευάζει το τοπικό ποτό Becherovka. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στην παρασκευή του ποτού αυτού.
  Άλλα αξιοθέατα  
 
Όλα τα αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού. Ακόμα και αν δεν μείνετε στο ξενοδοχείο Grandhotel Pupp, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο πλούσιο εσωτερικό του και στην αίθουσα συναυλιών του. Εκεί υπάρχει επίσης και ένα άγαλμα του Μπετόβεν, που ήταν τακτικός πελάτης του Κάρλοβι Βάρι. Παρακάτω, θα συναντήσετε την θερμή πηγή Βρζίντλο, η οποία βρίσκεται μέσα σε ένα σύγχρονο κτίριο, το Βρζιντέλνι Κολονάντα. Η πηγή αυτή είναι η πιο θερμή και η πιο ορμητική πηγή του Κάρλοβι Βάρι και αναβλύζει σαν γκέιζερ σε αρκετό ύψος. Προσοχή όμως γιατί το νερό είναι καυτό. Δίπλα σε αυτό το κτίριο βρίσκεται η ξύλινη Τρζνι Κολονάντα, η διακόσμηση της οποίας είναι μοναδική και θυμίζει εργόχειρο. Σίγουρα το κτίριο αυτό του 1883 θα σας εντυπωσιάσει. Στην συνέχεια του πεζόδρομου θα συναντήσετε την Μλγίνσκα Κολονάντα, η οποία αποτελεί ένα μακρόστενο κτίριο και θυμίζει αρχαία ελληνική αγορά. Στο εσωτερικό της πηγάζουν 4 θερμές πηγές. Παρακάτω, συναντάμε το καταπράσινο πάρκο Ντβόρζακ και την ξύλινη κιανοστοιχία Σαντοβά Κολονάντα. Τέλος, αφού περάσουμε το ξενοδοχείο Thermal συναντάμε τους κήπους και το κτίριο που στεγάζονται σήμερα οι εγκαταστάσεις spa Elisabeth. Φυσικά εκτός από όλα τα παραπάνω, όλα τα κτίρια στο Κάρλοβι Βάρι έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ομορφιά και το ιστορικό κέντρο είναι πραγματικά μαγευτικό.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Ρομαντισμός  
Από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Ο πεζόδρομος δίπλα στο ποτάμι είναι μαγευτικός, καθώς τα διάφορα αναπαλαιωμένα κτίρια και οι ξύλινες Κολονάντες σου δημιουργούν την εντύπωση πως βρίσκεται σε μια παραμυθένια πόλη. Το βράδυ η βόλτα είναι επίσης μαγευτική, καθώς όλα τα μνημεία και τα κτίρια είναι όμορφα φωταγωγημένα. Σίγουρα αξίζει ένα μπάνιο στην ανοικτή πισίνα του ξενοδοχείου Thermal, καθώς από εκεί έχεις θέα σε όλη την παλαιά πόλη και το ποτάμι (να προτιμήσετε να πάτε όταν έχει δύση ο ήλιος).
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Διαδρομές  
  Εκτός  
 
Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη σας στο Κάρλοβι Βάρι, με μία βόλτα στις υπόλοιπες γνωστές λουτροπόλεις της δυτικής Βοημίας. Περίπου 45 χλμ νότια του Κάρλοβι Βάρι βρίσκεται η πόλη Μαριάνσκε Λάζνιε, η οποία έγινε διάσημη εξαιτίας του Γερμανού συγγραφέα Γκέτε, ο οποίος επισκεπτόταν την πόλη αρκετά συχνά για να κάνει μπάνιο στις ιαματικές πηγές της. Πέριξ του κεντρικού κήπου βρίσκονται όλα τα αξιοθέατα της πόλης και περιλαμβάνουν την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Δημοτικό Μουσείο (όπου έμενε ο Γκέτε), την Κολονάντα (κιανοστοιχία από σφυρήλατο σίδηρο) και το Τραγουδιστό Συντριβάνι, όπου πετάει νερό από τον πίδακά του κάθε 2 ώρες, σε συνδυασμό με κομμάτια κλασικής μουσικής. Η πόλη είναι καταπράσινη, κτισμένη ανάμεσα σε μια μικρή κοιλάδα.
  Μην χάσετε  
Μην παραλείψετε να ανεβείτε με το τελεφερίκ στον πύργο Diana, που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, πάνω από το Κάρλοβι Βάρι. Η διαδρομή με το τελεφερίκ κοστίζει περίπου 0,75 ευρώ και η ανάβαση γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Η θέα τόσο από το τελεφερίκ, όσο και από την κορυφή του βουνού είναι μαγευτική, ενώ η διαδρομή γίνεται μέσα από το πυκνό δάσος. Επίσης, στην κορυφή του πύργου Diana υπάρχει και ένα παρατηρητήριο με πανοραμική θέα στο Κάρλοβι Βάρι και την ευρύτερη περιοχή. Δίπλα στον πύργο Diana υπάρχει και ένα εστιατόριο - μπαρ, στο οποίο μπορείτε να φάτε νόστιμα ψητά (περίπου 15 ευρώ ανά άτομο) ή απλά να πιείτε ένα καφέ (1-2 ευρώ ανά άτομο) ή ένα ποτό (2-3 ευρώ ανά άτομο). Γενικά αξίζει να αφιερώσετε 1-2 ώρες για να επισκεφτείτε αυτό το μέρος.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Εντυπώσεις  
Από τα ομορφότερα μέρη στην Τσεχία. Προσωπικά πιστεύω πως αν επισκεφτείτε την Τσεχία και δεν πάτε έστω για μια βόλτα στο Κάρλοβι Βάρι, τότε θα έχετε ημιτελής εντυπώσεις για την χώρα. Η πόλη είναι σχετικά μικρή και επομένως μπορείτε να την γυρίσετε ακόμα και μέσα σε μισή μέρα και για τον λόγο αυτό μπορείτε να μείνετε στην Πράγα και απλά να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στο Κάρλοβι Βάρι. Πάντως, αν μείνετε στο Κάρλοβι Βάρι για 2-3 ημέρες θα ηρεμήσετε και θα χαλαρώσετε τόσο, που δεν θα θέλετε να φύγετε. Ο πεζόδρομος δίπλα στο ποτάμι και τα κτίρια που τον περιβάλλουν είναι ένας από τους ομορφότερους πεζόδρομους στην Ευρώπη. Είναι ένας προορισμός που σίγουρα θα έχω πάντα στο μυαλό μου και θα προσπαθήσω να επιστρέψω το συντομότερο.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007