Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Επιπλέον προορισμοί από τον χρήστη jina
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΜΟΥΖΑΚΙ

 
προστέθηκε από jina ,ηλικία 35
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Καρδίτσας
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου είναι κατάλληλη για να επισκεφθείτε το Μουζάκι Καρδίτσας. Το χειμώνα για να κάνετε χειμερινά σπορ και να περάσετε ήσυχες, ρομαντικές στιγμές δίπλα στο τζάκι και το καλοκαίρι για να απολαύσετε τη φύση, τα καταπράσινα τοπία και τον καθαρό αέρα. Το Μουζάκι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 180 μέτρων, συνεπώς να είσαστε προετοιμασμένοι για αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Το χειμώνα το θερμόμετρο πέφτει σταθερά υπό το μηδέν ενώ ακόμα και τον Αύγουστο θα χρειαστείτε ένα ελαφρύ μπουφανάκι κατά τις βραδινές ώρες γιατί φυσάει και κάνει ψύχρα.
  Τοποθεσία  
 
Το Μουζάκι βρίσκεται στη Θεσσαλία και ανήκει στο Νόμο Καρδίτσας. Αποτελεί εμπορικό και γεωργικό κέντρο, είναι χτισμένο στα βορειοδυτικά του Νομού Καρδίτσας, συνορεύει με το Νομό Τρικάλων και είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 180 μέτρων στις παρυφές του Ιτάμου. Διασχίζεται από το χείμαρρο Πάμισο, ο οποίος καταλήγει στον Πηνειό. Οι περίπου 4000 κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία, το εμπόριο ή εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης     ΚΤΕΛ Καρδίτσας
 
Με αυτοκίνητο θα φτάσετε στην Καρδίτσα, η οποία απέχει 303 χιλιόμετρα (περίπου 4 ώρες) από την Αθήνα, ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια θα πάρετε το δρόμο για Μουζάκι και σε λιγότερο από μία ώρα (συνολικά κάπου 5 ώρες) θα έχετε φτάσει. Από τη Θεσσαλονίκη, η Καρδίτσα απέχει 215 χιλιόμετρα. Στην Καρδίτσα μπορείτε, επίσης, να φτάσετε είτε με ΚΤΕΛ είτε με τρένο.
  Μετακινήσεις  
 
Το Μουζάκι αποτελεί σημείο αναφοράς κάθε κατοίκου της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι από το Ανθηρό (έδρα του Δήμου Αργιθέας) απέχει 50 χιλιόμετρα, από τα Βραγκιανά (έδρα του Δήμου Αχελώου) 75 χιλιόμετρα και από το Πετρίλο (έδρα της Κοινότητας Ανατολικής Αργιθέας) 34 χιλιόμετρα. Από την Καρδίτσα απέχει 28 χιλιόμετρα. Συνδέεται με δύο επαρχιακούς δρόμους με την πόλη των Τρικάλων (20 χιλιόμετρα απόσταση) και με την Άρτα (περίπου 180 χιλιόμετρα). Δύο οδικοί άξονες ξεκινούν από το Μουζάκι, διασχίζουν τη δύσβατη περιοχή της Αργιθέας και καταλήγουν στα χωριά του Δήμου Αχελώου και το Νομό Άρτας. Ο ένας δρόμος διασχίζει την Ανατολική Αργιθέα και ο δεύτερος συνδέει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Ο δρόμος αυτός βελτιώνεται διαρκώς και αποτελεί οδική επιλογή πολλών επισκεπτών του Νομού Καρδίτσας, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Οι οδικοί άξονες Καλαμπάκα-Τρίκαλα-Μουζάκι-Λίμνη Πλαστήρα και Περτούλι-Πύλη-Μουζάκι-Λίμνη Πλαστήρα χρησιμοποιούνται από μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ενδιαφέρονται για τον οικοτουρισμό.
  Χρήμα  
 
Στο Μουζάκι θα βρείτε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική. Ταχυδρομείο υπάρχει στην οδό Κύπρου.
  Υγεία  
 
Υπάρχει Νοσοκομείο και ένα Κέντρο Υγείας στο Μουζάκι και σε περίπου 28 χιλιόμετρα είναι το Νοσοκομείο Καρδίτσας (τηλ. 24410-65555).
  Επικοινωνία  
 
Υπάρχουν ένα-δυο Internet Cafe, όπως το «Enter». Τα κινητά γενικά "πιάνουν", εκτός από ορισμένα σημεία που -ανεξαρτήτως εταιρείας- θα σας δείχνει ότι είσαστε εκτός δικτύου.
  Ενημέρωση  
 
Το τηλέφωνο του Νοσοκομείου Καρδίτσας είναι 24410-65555, της Τροχαίας Καρδίτσας 24410-80243, του ΚΤΕΛ 24410-21411 και του ΟΣΕ 24410-21402.
  Ιστορία  
 
Η ιστορία της περιοχής του Μουζακίου ξεκινά από την εποχή του Ομήρου. Η συνεχής ανθρώπινη παρουσία, στα Βορειοδυτικά της Καρδίτσας και στις υπώρειες της Πίνδου, μαρτυρείται από τους αρχαίους οικισμούς, τα Βυζαντινά θρησκευτικά μνημεία και κάστρα και την τοπική αρχιτεκτονική. Αρχαίοι συγγραφείς κάνουν λόγο για την πόλη των Γόμφων («γόμφοι» = καρφιά, περόνες, με αυτόν τον όρο πιθανόν αποδίδεται η διαμόρφωση του εδάφους της περιοχής), η οποία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας στη Δυτική Θεσσαλία και έλεγχε τις εισόδους προς την αρχαία Αμβρακία (σημερινή Άρτα) και τη χώρα των Αθαμάνων (περιοχή Αργιθέας). Γεωγραφικά τοποθετείται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από τη σημερινή κωμόπολη του Μουζακίου, στη θέση «Επισκοπή». Σύμφωνα με στοιχεία των αρχαιολόγων, η πόλη ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., έκοψε για πρώτη φορά νόμισμα γύρω στο 340 π.Χ και διέθετε ισχυρό αμυντικό τείχος. Την εποχή της επέκτασης της μακεδονικής κυριαρχίας, η πόλη έπεσε στα χέρια του Φιλίππου Β' και μετονομάσθηκε προς τιμήν του «Φιλιππούπολη». Στα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Γόμφοι ενεπλάκησαν στους εμφυλίους πολέμους μεταξύ Καίσαρα και Πομπήιου και το 48 π.Χ. τάχθηκαν με το μέρος του Πομπήιου, με αποτέλεσμα ο Καίσαρας να καταλάβει και να λεηλατήσει ολόκληρη την πόλη. Τον 6ο αιώνα μ.Χ., το τείχος που την περιέβαλλε ανακαινίσθηκε από τον Ιουστινιανό και κατά την ύστερη Βυζαντινή εποχή έγινε έδρα Επισκόπου, η οποία διατηρήθηκε μέχρι την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το 1574 πραγματοποιείται παιδομάζωμα στη Λαζαρίνα. Στις αρχές του 1800 ξεκινούν στην περιοχή του Μουζακίου αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, προσπάθειες για την Απελευθέρωση. Η Θεσσαλία υπήρξε η περιοχή με τα περισσότερα επαναστατικά κινήματα στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και έδωσε δυναμικό παρόν στον μεγάλο ξεσηκωμό του Έθνους το 1821, αλλά παρόλα αυτά παρέμεινε σκλαβωμένη και συνέχισε τον αγώνα με την εξέγερση του 1854, όπου το Μουζάκι υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα επαναστατικά κέντρα. Οι Τούρκοι για να καταστείλουν τις ενέργειες και για να εκδικηθούν τους επαναστάτες χωρικούς, αποκεφάλισαν 100 χριστιανούς. Η τελευταία απελευθερωτική εξέγερση της Θεσσαλίας (1877-78) ολοκληρώθηκε με επιτυχία κι έτσι το Μουζάκι προσαρτήθηκε στην ελεύθερη Ελλάδα στις 10.05.1881 με τη διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης. Το 1943 το ιστορικό Μουζάκι καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ιταλούς. Ο άμαχος πληθυσμός είχε λάβει την είδηση ότι οι Ιταλοί ετοίμαζαν επίθεση, γι’ αυτό καταφεύγει στα βουνά και κρύβεται στα δάση. Παρά την αντίσταση των λίγων ανταρτών, οι Ιταλοί καίνε το Μουζάκι και σκοτώνουν μέχρι και τους γέροντες και αρρώστους, που είχαν παραμείνει στο χωριό. Κοινή μοίρα βρήκε και το χωριό Πορτή καθώς και όλα τα γύρω χωριά. Μετά την Απελευθέρωση ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του Μουζακίου και της γύρω περιοχής, που αναγεννήθηκε κυριολεκτικά μέσα από τα ερείπια της. Για το λόγο αυτό όλα τα σπίτια είναι νεόκτιστα, με ελάχιστα σωζόμενα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
  Αφού φτάσετε  
 
Με το γραφικό Μουζάκι κυριολεκτικά στα «πόδια» του και με σύμμαχο την πολυτέλεια, το «Mouzaki Palace Hotel & Spa», αποτελεί την καλύτερη ίσως πρόταση διαμονής. Ένα σχετικά καινούριο ξενοδοχείο (περίπου τεσσάρων ετών), χτισμένο σε λόφο στις παρυφές της πόλης του Μουζακίου. Περιτριγυρισμένο από ένα δάσος με βελανιδιές, πεύκα και καστανιές, προσφέρει μια πανοραμική θέα της πόλης και του θεσσαλικού κάμπου, σε ένα φυσικό τοπίο που θα σας μαγέψει. Νεοκλασική επίπλωση, παροχές που εκπλήσσουν και ένα υπερσύγχρονο spa που λειτουργεί καθημερινά, ανεβάζουν αναμφίβολα τα standards. Απέχει μόλις 20 λεπτά από την Καρδίτσα και 15 από τα Τρίκαλα, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση είναι η Λίμνη Πλαστήρα, το Περτούλι και τα Μετέωρα. Εκτός από το «Αφροδίτη Spa», το ξενοδοχείο διαθέτει το bar «Νέκταρ», την χωρητικότητας 800 ατόμων αίθουσα εκδηλώσεων «Αργιθέα», μια ακόμα αίθουσα όπου σερβίρεται το πρωινό, μια καταγάλανη ψηφιδωτή εσωτερική πισίνα αλλά και μία εξωτερική πισίνα. Η τιμή αγγίζει περίπου τα 125€ το δίκλινο με πρωινό. Στις πετρόχτιστες μεζονέτες και τα bungalows της «Αγροικίας Φώτη» στην Κρυοπηγή Μουζακίου, θα απολαύσετε τη διαμονή σας σε έναν παράδεισο γεύσεων και φυσικής ομορφιάς. Μια διαφορετική εμπειρία για όσους αποζητούν φυγή από την καθημερινότητα σε μία φάρμα ονείρου που θα σας μεταφέρει σε μια πραγματικότητα πέρα από τα συνηθισμένα. Σερβίρεται πρωινό με αγνά υλικά, χωριάτικο ψωμί αλεσμένο στο νερόμυλό τους και ψημένο στον ξυλόφουρνο, χειροποίητες μαρμελάδες και άλλα ντόπια προϊόντα. Ο ξενώνας διαθέτει πέτρινα ανεξάρτητα σπιτάκια με πλακόστρωτους διαδρόμους και μοναδική θέα στις καταπράσινες βουνοκορφές του Ιτάμου, πλήρως εξοπλισμένα και διακοσμημένα με είδη λαϊκής τέχνης και ξύλινα φωτιστικά. Στην ταβέρνα «Λαδόκολλα» θα απολαύσετε κυνήγι και άλλα παραδοσιακά πιάτα, ενώ τέλος θα κάνετε έναν από τους ομορφότερους περιπάτους σας στο «Θεσσαλικό Ζωολογικό Πάρκο», που φιλοξενεί σπάνια είδη ζώων. Το ξενοδοχείο «On the Rocks Πισίνα Club», χτισμένο στις παρυφές του ορεινού όγκου της Πίνδου, προσφέρει πανοραμική θέα σε καταπράσινα πυκνά δάση. Διαθέτει σύγχρονα, άνετα υπνοδωμάτια, εξωτερική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, εστιατόριο που σερβίρει πιάτα από την τοπική κουζίνα, bar, χώρους αναψυχής και πνευματικών παιχνιδιών και άνετο parking. Το ξενοδοχείο «Apolis Piscina», περικυκλωμένο από έλατα και με θέα προς το θεσσαλικό κάμπο, σας περιμένει στα 11 πολυτελή δωμάτιά του με τη μοντέρνα διακόσμηση και τη μεγάλη ποικιλία παροχών. Στο χώρο υπάρχει εστιατόριο, bar και pool bar, μπουφές πρωινού και πισίνα. Το κόστος των δωματίων ξεκινά από 50-70€.
  Φαγητό  
 
Η τοπική κουζίνα έχει να επιδείξει υπέροχα και νοστιμότατα πιάτα, με έμφαση στο κυνήγι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αγριογούρουνο, κοντοσούβλι, πάπια, ζαρκάδι, ελάφι, ντόπια λουκάνικα, σπιτικές πίτες και πέστροφες. Στην περιοχή Κεραμαριό Δρακότρυπας, θα βρείτε την ομώνυμη ταβέρνα «Κεραμαριό». Την πρώτη φορά ο επισκέπτης ξαφνιάζεται, αφού η είσοδος στο μαγαζί περνά μέσα από έναν τεράστιο κορμό δέντρου, ενώ την οροφή στηρίζει ένας άλλος μεγάλος κορμός με κλαδιά, καταμεσής της μεγάλης σάλας. Ονειρεμένη ατμόσφαιρα, τζάκι αναμμένο, πόνι και ελάφια να βόσκουν στο κτήμα και πανέμορφη ορεινή θέα των Αγράφων. Δοκιμάστε κόκορα με χυλοπίτες, πίτα από καλαμποκάλευρο με χόρτα και τυρί, λαχανοντολμάδες και σουτζουκάκια. Φιλικό σέρβις και λογικότατες τιμές. Λίγο έξω από το Μουζάκι, στο δρόμο προς Καρδίτσα, θα βρείτε το «Πέτρινο». Κρεατικά και πέστροφες ποταμίσιες έχουν την τιμητική τους. Αν ο δρόμος σας βγάλει προς την κοντινή Λίμνη Πλαστήρα, καθίστε οπωσδήποτε στη φημισμένη ταβέρνα «Αγνάντι». Η βεράντα με την πανοραμική θέα στη Λίμνη και η ρουστίκ σάλα κατακλύζονται από πλήθος κόσμου, ειδικά τα σαββατοκύριακα. Παραγγείλτε αγριογούρουνο στιφάδο με υπέροχη σάλτσα, σπιτικές πίτες (τυρόπιτα, χορτόπιτα κτλ.), αρνάκι στη λαδόκολλα και νοστιμότατες σούπες. Επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις του Ιχθυοτροφείου Πέστροφας στη Λίμνη Πλαστήρα και αν η εποχή το επιτρέπει, καθίστε στα μεγάλα τραπέζια της ξύλινης εξέδρας και απολαύστε πέστροφα ψητή, μόλις ψαρεμένη από τις δεξαμενές του Ιχθυοτροφείου. Μια εκδρομή προς το Περτούλι αποτελεί εντυπωσιακή επιλογή, ειδικά αν συμπληρώσετε τη βόλτα σας με φαγητό στην ταβέρνα «Ανώγι». Υπέροχα, καλομαγειρεμένα και αρκετά πρωτότυπα πιάτα. Προτιμήστε ζαρκάδι, ελάφι, αγριογούρουνο ή πάπια. Τέλος, η ταβέρνα «Λαδόκολλα» στην «Αγροικία Φώτη», σας περιμένει σε έναν χώρο γεμάτο χρώματα, παραδοσιακές εικόνες και μνήμες ρεμπέτικης κομπανίας που ενισχύονται από τα διακοσμητικά είδη λαϊκής τέχνης που κοσμούν τους τοίχους.
  Διασκέδαση  
 
Η νυχτερινή ζωή είναι σχεδόν ανύπαρκτη και περιορίζεται σε κάποια cafe-bar που υπάρχουν στα χωριά. Απολαύστε το καφεδάκι σας στην καφετέρια «Νερόμυλος» λίγο έξω από την Πύλη Τρικάλων, σε κοντινή απόσταση από το Μουζάκι, στο δρόμο προς Ελάτη. Υπέροχο σκηνικό, καθώς στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο νερόμυλος υπήρχε παλιότερα μύλος κατασκευασμένος το 1665, ο οποίος λειτούργησε μέχρι το 1970. Αυτή την κατασκευή μας θυμίζουν τα θολωτά και τοξωτά μέρη του πέτρινου πύργου που έχουν απομείνει. Σήμερα έχει γίνει μια προσπάθεια από τον ιδιοκτήτη να δημιουργήσει στο χώρο ένα μικρό μουσείο υδρομηχανικής, που ξαναζωντανεύει δραστηριότητες όπως το άλεσμα στο νερόμυλο, το πλύσιμο φλοκάτων στη δρυστέλα και το χτύπημα σκουτιού στα μαντάνια. Όλα αυτά, χρησιμοποιώντας μόνο το νερό, μια εναλλακτική μορφή ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον. Ο Πορταϊκός ποταμός χωρίζει το νερόμυλο από τον οικισμό Πόρτα-Παναγιάς , όπου υπάρχει ο ομώνυμος Βυζαντινός Ναός που χτίστηκε το 1283 από τον Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό Δούκα, νόθο γιο του δεσπότη Ηπείρου Μιχαήλ Β’ Δούκα. Χαρακτηριστικό της εκκλησίας είναι ότι έχει τοποθετημένες εκατέρωθεν της Κύριας Πύλης στο Ιερό, τις εικόνες της Παναγίας και του Χριστού, οι οποίες είναι μοναδικές, ολόσωμες και κατασκευασμένες από πολύχρωμες ψηφίδες. Στην καφετέρια της «Αγροικίας Φώτη» θα απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα πανέμορφο σκηνικό από τεχνητά ποταμάκια, γεφύρια και νερόμυλους. Τα παραδοσιακά γλυκά κατασκευάζονται με πολύ μεράκι από εκλεκτά υλικά και τοπικά προϊόντα από το αγρόκτημα. Ένα εξίσου όμορφο μέρος για να πιείτε τον καφέ σας είναι και η Πλαζ της Πεζούλας στη Λίμνη Πλαστήρα. Πανέμορφο τοπίο, γαλήνη και ηρεμία. Για ποτό κατεβείτε στον κεντρικό πεζόδρομο του Μουζακίου με τα παραταγμένα στη σειρά μαγαζιά και επιλέξτε όποιο ταιριάζει καλύτερα στα γούστα σας. Πολύ καλά μαγαζιά είναι το «Cafe Μύθος» και το «Λαcite». Για πιο έντονη νυχτερινή ζωή, μπαράκια και club, θα πρέπει να επισκεφθείτε την πόλη της Καρδίτσας. Εναλλακτικά, καθίστε σε ένα παραδοσιακό καφενείο με την παρέα σας και πιείτε άφθονο τσιπουράκι που φτιάχνουν οι ντόπιοι, με ή χωρίς γλυκάνισο.
  Παραλίες  
 
Εννοείται ότι παραλίες δεν υπάρχουν. Μπορείτε, όμως, να κάνετε μπάνιο στην πλαζ της Πεζούλας στη Λίμνη Πλαστήρα είτε στην πισίνα κάποιου ξενοδοχείου.
  Παιδιά  
 
Ένα πανέμορφο μέρος για να επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά είναι το «Θεσσαλικό Ζωολογικό Πάρκο» της «Αγροικίας Φώτη», στην Κρυοπηγή Μουζακίου, που φιλοξενεί σπάνια είδη ζώων.
  Δραστηριότητες  
  Πολιτισμός  
 
Οι εκδηλώσεις που οργανώνονται από το Δήμο Μουζακίου είναι πολλές. Τα «Μουζάκια» πραγματοποιούνται κάθε χρόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν θεατρικές, μουσικές και χορευτικές -από τοπικά και ξένα συγκροτήματα- εκδηλώσεις. Διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Αρχαιολογικού Λαογραφικού Συλλόγου Μουζακίου «Οι Γόμφοι», υπό την αιγίδα του Δήμου Μουζακίου. Κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, στην κεντρική πλατεία της Γελάνθης, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Μουζακίου και οι τοπικοί φορείς διοργανώνουν τα παραδοσιακά Κούλουμα, με πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα, άφθονο κρασί, ζωντανή μουσική, χορό και διασκέδαση. Το Μαυρομμάτι, η γενέτειρα του ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη, διοργανώνει κάθε χρόνο τα «Καραϊσκάκεια», εκδηλώσεις τιμής για το μεγάλο ήρωα της επανάστασης του 1821. Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου γίνεται δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και εκφώνηση πανηγυρικού λόγου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με παραδοσιακούς χορούς, εμφανίσεις φολκλορικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο και αθλητικούς αγώνες. Η γιορτή των πολιούχων Αγίων Θεοδώρων, ο χορός τη Δευτέρα του Πάσχα στο προαύλιο της εκκλησίας, η λιτάνευση της εικόνας του κεντρικού ναού της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο αλλά και οι εκδηλώσεις όλο το χρόνο στο κινηματοθέατρο, οι θεατρικές παραστάσεις και οι ημερίδες ολοκληρώνουν το ψηφιδωτό της πολιτιστικής δράσης του τόπου. Το εμπορικό πανηγύρι και η ζωοπανήγυρη από την πρώτη έως τις πέντε Σεπτεμβρίου είναι η καλύτερη ευκαιρία για αγοροπωλησία ζώων αλλά και για τους επισκέπτες να παρακολουθήσουν κάτι διαφορετικό. Λίγο έξω από το Μουζάκι, στο Μορφοβούνι, διοργανώνονται κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τα «Πλαστήρεια», στη μνήμη του Νικόλαου Πλαστήρα. Επίσης, στο γραφικό χωριό της Κερασιάς, διοργανώνεται τριήμερο πανηγύρι γύρω στις 22 Αυγούστου, που περιλαμβάνει φαγητό (σουβλάκια και λουκάνικα), άφθονο κρασί, μουσική και τραγούδι από γνωστούς καλλιτέχνες της περιοχής και χορό στην πλατεία του χωριού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
  Αθλητικά γεγονότα  
 
Το Μουζάκι έχει να επιδείξει μία ποδοσφαιρική ομάδα, την ΑΕ. Μουζακίου, που από την περίοδο 2009-2010 αγωνίζεται στον 4ο όμιλο της Δ' Εθνικής. Επίσης, η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση στο χώρο του στίβου και της ενόργανης γυμναστικής, καθώς είναι γενέτειρα ορισμένων σπουδαίων αθλητών και Ολυμπιονικών. Ο μεγάλος Ολυμπιονίκης της Ενόργανης Γυμναστικής, Δημοσθένης Ταμπάκος, κατάγεται από τη Δρακότρυπα του Δήμου Μουζακίου. Η αθλητική του καριέρα ξεκίνησε το 1992, όταν αναδείχθηκε πρώτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και στους Βαλκανικούς Αγώνες. Κατέκτησε πολλές φορές την πρώτη θέση στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, σε Μεσογειακούς Αγώνες, σε Ευρωπαϊκά και σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, ανέβηκε στο βάθρο των νικητών κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2003 κατέκτησε την πρώτη θέση, ενώ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους. Οι συνεχείς αυτές διακρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις τον κατατάσσουν ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου στο αγώνισμα αυτό και μάλιστα υπάρχει άσκηση, στην οποία έχει δοθεί το όνομα του. Ένας άλλος μεγάλος αθλητής, ο Λάμπρος Παπακώστας, γεννήθηκε στην Καρδίτσα αλλά κατάγεται από τον Αγναντερό του Δήμου Μουζακίου και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού αθλητισμού στο άλμα εις ύψος, με δύο ασημένια μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα κλειστού στίβου (το 1995 στη Βαρκελώνη και το 1997 στο Παρίσι), ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα κατετάγη στην έκτη θέση, όπως και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1997. Η Κατερίνα Κόφφα γεννήθηκε στην Καρδίτσα και κατάγεται από τη Μαγούλα Καρδίτσας. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 1997 κατέκτησε την πρώτη θέση στα 200μ., σημειώνοντας ταυτόχρονα πανελλήνιο ρεκόρ. Με την ομάδα 4Χ100μ., το 1994 κατέκτησε την πρώτη θέση στο Μπρούνο Τζάουλι αλλά και στους Βαλκανικούς, όπου κατέλαβε και την πρώτη θέση στα 100μ. Στους Βαλκανικούς Αγώνες Κλειστού Στίβου το 1995 πήρε την πρωτιά στα 60μ. και στα 200μ., όπως και το 1996. Τελευταία της επιτυχία το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κλειστού στίβου στη Βαλένθια.
  Ελεύθερος χρόνος  
 
Στον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να προγραμματίσετε διάφορες εκδρομές στις γύρω περιοχές, να κάνετε το γύρο της Λίμνης Πλαστήρα με το αυτοκίνητο ή να επιδοθείτε σε σπορ. Η περιοχή προσφέρεται για άθληση και πολλές υπαίθριες δραστηριότητες, όπως κωπηλασία, πεζοπορία, ορειβασία, ορειβατικό ποδήλατο, ιππασία, διαδρομές 4Χ4 και άλλες. Περπατήστε ανάμεσα στα δέντρα ή χαλαρώστε μπροστά στα ήρεμα νερά της Λίμνης. Μονοπάτια κατάλληλα για πεζοπορία (trekking), πίστες για ski (το Περτούλι βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση) αλλά και extreme sports όπως αναρρίχηση, ορειβασία και παραπέντε προσελκύουν αρκετό κόσμο κάθε χρόνο στο Μουζάκι. Οι επισκέπτες μέσα από διαδρομές ομαλής βατότητας και μοναδικού φυσικού κάλλους μπορούν να γνωρίσουν τη φύση, να ενημερωθούν για τη χλωρίδα αλλά και την πανίδα της περιοχής και ν' απολαύσουν την ομορφιά του τοπίου. Λίγο έξω από το Μουζάκι, πριν από το χωριό Πορτή, υπάρχει μια πινακίδα που οδηγεί στο χώρο απογείωσης αιωροπτεριστών. Ο δρόμος είναι μέτριας βατότητας το χειμώνα και καλός το καλοκαίρι, ενώ οδηγεί στην κορυφή «Παλιλιάς» του όρους Ιταμός, σημείο απογείωσης των αιωροπτεριστών. Στο δρόμο για την Πορτή υπάρχει, επίσης, αναρριχητικό πεδίο με διαδρομές διαφόρων επιπέδων δυσκολίας. Τα ασβεστολιθικά πετρώματα είναι πολύ καλής ποιότητας και οι διαδρομές πλήρως ασφαλισμένες. Οι αναρριχητές που συγκεντρώνονται στην περιοχή απολαμβάνουν μια εξαιρετική εμπειρία. Αν νοικιάσετε ποδήλατο θαλάσσης στη Λίμνη Πλαστήρα να υπολογίζετε 10€ την ώρα, ενώ το mountain bike κοστίζει 8€ η ώρα. Επίσης, 10€ θα σας κοστίσει και μια βόλτα με άλογο.
  Ψώνια  
 
Προμηθευτείτε απαραιτήτως υπέροχα ντόπια προϊόντα, όπως: λουκάνικα, τυρί, τσίπουρο, χυλοπίτες, τραχανά, κριθαράκι και ζυμαρικά, σπιτικά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ. Αγοράστε επίσης είδη λαϊκής τέχνης, κεραμικά και πήλινες γάστρες.
  Φυσικά τοπία  
 
Η ομορφιά του τόπου παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία θεαμάτων και πολλές επιλογές προτάσεων που θα ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις. Πάρκα αναψυχής, ζωολογικά πάρκα, περιβαλλοντολογικά κέντρα, τοπία άφατης ομορφιάς και σημεία υπέροχης θέας. Γενικά το Μουζάκι και η γύρω περιοχή έχει να επιδείξει άφθονο πλούτο σε χλωρίδα και πανίδα. Μια βόλτα στα καταπράσινα δάση θα σας πείσει! Στο κτήριο της Μαθητικής Εστίας στο Μουζάκι λειτουργεί το «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα. Κύριος στόχος του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, διατήρησης οικολογικής ισορροπίας και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων, αλλά και η προώθηση της έρευνας σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον. Αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, αίθουσα Η/Υ, εργαστήρια, εστιατόριο, ξενώνας φιλοξενίας 80 ατόμων, καθώς και γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ, αποτελούν την υποδομή του «Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». Έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό αρχείο πληροφοριών και οι υπεύθυνοι του Κέντρου συνεργάζονται με Πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα για ανταλλαγή πληροφοριών εκπαιδευτικού υλικού. Το Κέντρο επισκέπτονται σχολικές μονάδες απ' όλη την Ελλάδα.
  Μνημεία  
 
Στα 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του αρχαιολογικού χώρου της Ιθώμης και 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά του Μουζακίου, στη θέση «Επισκοπή», βρίσκονται οι αρχαίοι Γόμφοι, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη -μετά την Τρίκκη- της Εστιατώτιδας. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε στον «θεατροειδή» χώρο ενός μακρόστενου υψώματος, που σήμερα ορίζει τα όρια των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων. Τα τείχη των Γόμφων δε διακρίνονται στην πεδιάδα, αλλά διατηρούνται στους λόφους που περιβάλλουν την πόλη. Σε απαλλοτριωμένο αγρό στα νοτιοδυτικά υψώματα, αποκαλύφθηκε τμήμα της εξωτερικής παρειάς του τείχους καθώς και πύργοι, κατασκευασμένοι από κατεργασμένους πλίνθους πωρόλιθου με πολύ καλή αρμογή. Τμήματα του τείχους και του πύργου αποκαλύφθηκαν επίσης κοντά στην ακρόπολη των αρχαίων Γόμφων και στα βορειοανατολικά, σε δασική έκταση προς την πλευρά του δημοτικού διαμερίσματος των σημερινών Γόμφων (Ραψίστα). Το τείχος ακολουθεί, δηλαδή, την κορυφογραμμή των λόφων με κατεύθυνση από Νοτιοανατολικά προς Βορειοδυτικά και ενισχύεται κατά διαστήματα με πύργους. Αρχιτεκτονικά υλικά του τείχους της αρχαίας πόλης χρησιμοποιήθηκαν σε οικοδομήματα τόσο στα αρχαία χρόνια μετά την καταστροφή της πόλης από τον Καίσαρα, όσο και στα νεότερα χρόνια στα γύρω χωριά. Μέσα στην αρχαία πόλη έχουν αποκαλυφθεί τμήματα μεγάλου δημοσίου κτηρίου και τμήμα δρόμου κατασκευασμένου από σκληρό χώμα, χαλίκια και μικρά κομμάτια κεραμίδων. Επίσης βρέθηκαν κεραμίδια στέγης, όστρακα αγγείων, νομίσματα και διάφορα άλλα ευρήματα. Ύστερα από εκχέρσωση παλιού αμπελιού, αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο τμήμα τεράστιου δημόσιου οικοδομήματος, ένα ακόμη κτήριο με βαθμιδωτή κρηπίδα και μεγάλο τμήμα οικίας, που χρονολογούνται στους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Στον ίδιο χώρο βρέθηκε και μια μαρμάρινη λάρνακα, που στην εμπρόσθια κύρια πλευρά φέρει παράσταση της «αρπαγής Κόρης», ενώ στην άλλη παριστάνεται αετός από τα φτερά του οποίου εκφύονται φυτικοί πλοχμοί που απολήγουν στις γωνιές σε κεφαλές βοών. Δεξιά και αριστερά υπάρχει από μία λεοντοκεφαλή. Στον ίδιο αγρό βρέθηκαν μία προτομή αυτοκρατορικών χρόνων από ντόπιο ασβεστόλιθο, σπόνδυλοι κιόνων, τμήματα πήλινων και γυάλινων αγγείων, κεραμίδες στέγης, νομίσματα διαφόρων ελληνικών πόλεων, ένα μικρό ειδώλιο του Κερδώου Ερμή και άλλα. Μέσα στην κοίτη του Πάμισου ποταμού προς τη Γελάνθη, αποκαλύφθηκαν δύο βάθρα γεφυρών, το ένα υστερορωμαϊκής περιόδου, κατασκευασμένο από ασβεστολιθικές πέτρες και κεραμικές πλίνθους. Βρέθηκαν επίσης αρκετοί ελληνιστικοί και ρωμαϊκοί τάφοι καθώς και κεραμικοί κλίβανοι. Κιβωτιόσχημοι τάφοι έχουν ανασκαφεί και στις κτηματικές περιφέρειες Μαυρομματίου, Γελάνθης και Παλαιομονάστηρου (Μπελέτσι). Στα ευρήματα συγκαταλέγονται και νομίσματα που φέρουν τις επιγραφές «ΓΟΜΦΕΩΝ-ΓΟΜΦΙΤΟΥΝ» και παριστάνουν το Δία Παλάμνιο ή Ακραίο. Όστρακα αγγείων και κεραμίδες ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής στη θέση Κεραμαριό Δρακότρυπας μαρτυρούν ότι εκεί βρισκόταν ο ναός του Ακραίου Διός. Στο δρόμο από Μαυρομμάτι προς Γελάνθη έχει ανακαλυφθεί προϊστορικός οικισμός, που θεωρείται ως η παλιότερη οργανωμένη εγκατάσταση ανθρώπων στην περιοχή. Έχουν περισυλλεχθεί καμένοι πηλοί από οικίες, πηλοί επάλειψης δαπέδων, πολλά όστρακα αγγείων διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, εργαλεία από πυριτόλιθο, πέτρα, οστά και άλλα αντικείμενα. Αφήνοντας το Μουζάκι και ανεβαίνοντας προς την ορεινή περιοχή της Αργιθέας μέσα από το πέρασμα του Πάμισου ποταμού, συναντούμε πολλές θέσεις σημαντικές από ιστορική και αρχαιολογική άποψη. Στο χωριό Ελληνόκαστρο, ψηλά στην κορυφή στη θέση «Κάστρο-Αράπης», υπάρχουν ερείπια τειχών οχυρού ελληνιστικής περιόδου, που δέσποζε σε όλη την περιοχή και ήλεγχε την πεδιάδα και τις διαβάσεις προς τη σημερινή Λίμνη Πλαστήρα. Υπολείμματα αρχαίων τειχών υπάρχουν και στο χωριό Ανθοχώρι (Φλορέσι), στη θέση «Τσιαπατούρι». Στην περιφέρεια του χωριού Πορτή, στη θέση «Παλιόκαστρο», υπάρχουν τα λείψανα τείχους -κατασκευασμένου με μεγάλες πλίνθους από φαιό ντόπιο ασβεστόλιθο- και ορισμένων κτισμάτων ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου. Στη θέση «Σουβλερό», σε μια βραχώδη και απότομη στενόμακρη κορυφή του όρους διατηρούνται τα ερείπια δύο ισχυρών οχυρωματικών κατασκευών ελληνιστικής εποχής, που βρίσκονται σε περίοπτες στρατηγικές θέσεις και ελέγχουν τις διαβάσεις από την πεδιάδα της Θεσσαλίας προς τα βουνά της Πίνδου. Στην Οξυά, στη θέση «Διαλώνια», έχουν βρεθεί ορισμένοι τάφοι ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, ενώ στην επάνω επιφάνεια τμήματος κυλινδρικού λίθου, στη θέση «Σπίτια», υπάρχει περιμετρικά η επιγραφή «ΕΥΡΥΔΑΜΟΥ», που τοποθετείται χρονικά στα τέλη του 2ου με αρχές του 1ου π.Χ. αιώνα. Στο μέσον της επιφάνειας, υπάρχει μολυβδοχρόων και σιδερένιο στέλεχος για τη στήριξη κάποιου αναθήματος.
  Εκκλησίες και Μονές  
 
Στη Δρακότρυπα βρίσκεται η Μονή Αγ. Τριάδος, χτισμένη σε υψόμετρο 800 μ., με θέα προς τα βουνά Τύμπανο και Καραβούλα και αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο των Αγράφων. Σε αρκετά καλή κατάσταση σώζεται μόνο το Καθολικό, αθωνίτικου τύπου, με νάρθηκα Δυτικό και οι τοιχογραφίες του Θεόδωρου Ουρία από την Αγιά της Λάρισας, που έγιναν με έξοδα των μοναχών Ιωσήφ και Διονυσίου. Το 1743 η Μονή ανακηρύχθηκε από τον πατριάρχη Παϊσιο Β' σταυροπηγιακή με σιγίλιο, που αποτελεί και την πρώτη γραπτή μαρτυρία για το μοναστήρι (σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι). Σύμφωνα με μαρτυρίες, το μοναστήρι ανακαινίσθηκε στο διάστημα 1740-42. Στο τέμπλο υπάρχει γραμμένη η ημερομηνία 1744. Στη Βιβλιοθήκη της σώζονται ελάχιστα βιβλία. Κατά την Τουρκοκρατία, το μοναστήρι φιλοξένησε και προστάτευσε αρκετούς Έλληνες αγωνιστές, ενώ υπήρξε καταφύγιο και για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη καθώς και τον Κοσμά τον Αιτωλό. Στη θέση που είναι σήμερα το μοναστήρι υπήρχε άλλοτε Μονή αφιερωμένη στον Αγ. Προκόπιο, η οποία κάηκε. Στην Κρυοπηγή θα βρείτε τη Μονή Αγ. Αναργύρων, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής, με αξιόλογες τοιχογραφίες και εικόνες. Την 1η Ιουλίου, αφού τελεστεί η Θεία Λειτουργία στη Μονή, κατόπιν ακολουθεί πανηγύρι. Η περίφημη Μονή Αγ. Γεωργίου (Καραϊσκάκη) Μαυρομματίου είναι χτισμένη σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το χωριό Μαυρομμάτι και υπήρξε μία από τις σημαντικότερες Μονές της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Εκεί υπηρετούσε η μητέρα του Καραϊσκάκη. Σήμερα διασώζεται το Καθολικό αθωνίτικου τύπου, καθώς και οι καμάρες και ο χαμηλός τυφλός θόλος -αντί τρούλου- που κοσμούν το Ναό. Η ίδρυση της Μονής τοποθετείται γύρω στο 1550, ενώ οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από το 1657 (επιγραφή στο δεξιό τοίχο της εκκλησίας αναφέρεται σε ανακαίνιση του Ναού). Οι εικόνες του τέμπλου φέρουν τις χρονολογίες 1599 και 1602. Σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων νοτίως της Μονής, βρίσκεται το σπήλαιο όπου το 1782 γεννήθηκε ο Καραϊσκάκης, καθώς εκεί είχε καταφύγει η μητέρα του σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Η Μονή Αγ. Τριάδος Οξυάς ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, πάνω σ' ένα μικρό πλάτωμα. Το 1662 χτίστηκε το Καθολικό, τρίκογχος σταυρεπίστεγος Ναός αθωνίτικου τύπου, ενώ ο δυτικός νάρθηκας είναι μεταγενέστερος. Οι δεσποτικές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας φέρουν τις χρονολογίες 1735 και 1785. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η εικόνα της Αγ. Τριάδος. Ιερά κειμήλια και λείψανα Αγίων κοσμούν το μοναστήρι, καθιστώντας το αξιολογότατο μνημείο της περιοχής. Την ημέρα του Αγ. Πνεύματος στο μοναστήρι πραγματοποιείται συλλειτουργία των ιερέων των τριών Ενοριών της Οξυάς. Σημαντικές εκκλησίες στην περιοχή του Μουζακίου, τις οποίες αξίζει να επισκεφθείτε είναι η Αγία Μαρίνα στο Μαυρομμάτι, ο Άγιος Νικόλαος στη Μαγουλίτσα, ο Ιερός Ναός του Ιωάννου του Προδρόμου στο Ελληνόκαστρο, ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Γελάνθη, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μουζάκι, η εκκλησία της Παναγίας στη Βατσουνιά και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πορτή.
  Μουσεία  
 
Ο Δήμος Μουζακίου διαθέτει Λαογραφικές Συλλογές με σημαντικά εκθέματα. Η πρώτη βρίσκεται στο Μουζάκι (έδρα του Δήμου) και στεγάζεται στο παλιό πέτρινο κτήριο του Δασαρχείου. Ιδρύθηκε από τον Αρχαιολογικό Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μουζακίου, με σκοπό τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, μελέτη και παρουσίαση του Λαογραφικού υλικού της περιοχής. Εδώ φυλάσσονται αντικείμενα του 19ου αιώνα, που αφορούν την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής και περιλαμβάνουν οικιακά σκεύη, γεωργικά εργαλεία, παλιά έπιπλα, προσωπικά αντικείμενα, τοπικές ενδυμασίες και παραδοσιακά υφαντά. Η δεύτερη Λαογραφική Συλλογή βρίσκεται στη Δρακότρυπα και περιλαμβάνει σπάνια εκθέματα του 18ου και 19ου αιώνα. Λειτουργεί όλο το χρόνο και αποτελεί -μαζί με τη Βιβλιοθήκη του χωριού- στολίδι για το Δήμο. Πολύτιμα οικιακά αντικείμενα, ενδυμασίες και υφαντά αποτελούν μερικά από τα εκθέματα του Μουσείου. Άλλη μία Συλλογή βρίσκεται στο Ελληνόκαστρο, ενώ στο Μαυρομμάτι υπάρχει Συλλογή Εκθεμάτων που αφορούν τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και ποικίλα άλλα λαογραφικά εκθέματα.
  Άλλα αξιοθέατα  
 
Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να περπατήσουν στα μονοπάτια του χωριού Μαυρομμάτι, που περπάτησε ο αρχιστράτηγος του 1821, Γεώργιος Καραϊσκάκης και να επισκεφθούν τα «καραούλια του Καραϊσκάκη» καθώς και τη σπηλιά που γεννήθηκε ο μεγάλος εθνικός μας ήρωας. Επίσης, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα προς τον ποταμό Ανθοχωρίτη, που διαπερνά το Ανθοχώρι. Έχει άφθονο νερό και σε κάποια σημεία σχηματίζονται καταρράκτες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το φαράγγι και η «καμάρα» που συνδέει το μονοπάτι Νεβρόπολης-Αργιθέας. Πανέμορφα πέτρινα τοξωτά γεφύρια στολίζουν όλο το Δήμο Μουζακίου. Το γεφύρι της Βατσουνιάς εξυπηρετούσε τους κατοίκους των χωριών της Δυτικής Αργιθέας, καθιστώντας εφικτή την επικοινωνία με το Μουζάκι. Επίσης, στην Πορτή σώζεται το παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι, η «Παλαιοκαμάρα», που σύμφωνα με την παράδοση είναι έργο του Αγ. Βησσαρίωνος. Πρόσφατα δημιουργήθηκε στην Κρυοπηγή, το «Θεσσαλικό Ζωολογικό Πάρκο» της «Αγροικίας Φώτη», με πολλά και διαφορετικά ζώα που δύσκολα συναντάμε στην Ελλάδα. Το Πάρκο αυτό, που δημιουργήθηκε στις παρυφές του Ιτάμου πολύ κοντά στο Μουζάκι, άλλαξε άρδην την εικόνα της περιοχής και των κατοίκων της. Οι ιδιοκτήτες θέλησαν να προσφέρουν μία εναλλακτική πρόταση που να περιλαμβάνει εκτός από το πάρκο και τη δυνατότητα για διαμονή, φαγητό και καφέ στο χώρο της Αγροικίας, προωθώντας μια εικόνα φυσικού τρόπου ζωής που βασίζεται στο αγρόκτημα και τα προϊόντα του, στα ζώα και την ευφορία της γης. Κατάφεραν, έτσι, να δημιουργήσουν ένα χώρο που βρίθει από μυρωδιές, ακούσματα, τρεχούμενα νερά και μπορεί να προσφέρει αναψυχή, θαλπωρή και ποιοτική διασκέδαση σε όλη την οικογένεια. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά θα ενθουσιαστούν μόλις δουν τα ελάφια, τα πόνι, τα κοάλα, τις αγριόχηνες, τα παιχνιδιάρικα και εξωτικά μαϊμουδάκια, τις στρουθοκαμήλους, τα πανέμορφα λάμα, τους ρινόκερους αλλά και τους κροκόδειλους. Σύντροφός σας κατά την περιήγηση στους χώρους του πάρκου, ο ιδιαίτερα φιλικός, κοινωνικός και παιχνιδιάρης σκυλάκος του ιδιοκτήτη που κυκλοφορεί ελεύθερος.
  Ρομαντισμός  
Δεν υπάρχει πιο ρομαντικό σκηνικό για να περάσει κανείς το weekend του από το αναμμένο τζάκι και τη θέα σε υπέροχα χιονισμένα τοπία. Ακόμα, όμως, και αν επισκεφθείτε το Μουζάκι καλοκαίρι, τα πανέμορφα καταπράσινα τοπία θα σας μαγέψουν. Η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί σταθερά top προορισμό των ζευγαριών που καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα για να ζήσουν ρομαντικές στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Καιρός να γνωρίσετε, όμως, και τις γύρω κωμοπόλεις και χωριά (όπως το Μουζάκι), που μπορεί να μην έχουν τη φήμη και την αίγλη της Λίμνης Πλαστήρας, δεν υστερούν ωστόσο σε τίποτα από ομορφιά.
  Διαδρομές  
  Εντός  
 
Αφιερώστε μια μέρα για να γνωρίσετε το Μουζάκι και να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο για να πάρετε μια γεύση της ζωής των κατοίκων κατά το παρελθόν. Έπειτα βάλτε στόχο να επισκεφθείτε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα γύρω χωριά μπορείτε και κάντε μια βόλτα στη φύση. Ένα weekend είναι συνήθως αρκετό για να πάρετε μια γερή δόση από την ομορφιά της περιοχής αλλά και τον καθαρό της αέρα.
  Εκτός  
 
Εδώ οι επιλογές σας είναι πραγματικά πολλές! Η θέση του Μουζακίου είναι τέτοια, ώστε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως βάση σας για να γνωρίσετε τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής, καθώς βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από σπουδαίες και πανέμορφες πόλεις και χωριά. Ξεκινήστε, λοιπόν, να σημειώνετε μέρη, όπου μπορείτε να οργανώσετε εκδρομές: Λίμνη Πλαστήρα και γύρω περιοχή, Άγραφα (το μοναδικό χωριό που λόγω της δύσβατης ορεινής περιοχής στην οποία είναι χτισμένο, δεν πατήθηκε ποτέ από τουρκικό πόδι!), μεγάλες πόλεις όπως η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, Μετέωρα, Ελάτη και Περτούλι.
  Τι να προσέξετε  
Προσέξτε τις βόλτες σας στο δάσος, ειδικά αν ανήκετε στην κατηγορία «άνθρωποι της πόλης» και δε διαθέτετε ιδιαίτερη εμπειρία και επαφή με τη φύση. Η βόλτα στο δάσος μπορεί να γίνει επικίνδυνη, καθώς ενδέχεται να γλιστρήσετε κάπου, να χτυπήσετε ή να έρθετε ξαφνικά αντιμέτωποι με κάποιο ζώο, όπως φίδι, αρκούδα ή αγριόχοιρο! Θυμηθείτε ότι εσείς «εισβάλλετε» στο «σπίτι» τους και δεν είστε καθόλου ευπρόσδεκτοι εκεί. Επίσης, σεβαστείτε το φυσικό περιβάλλον, μην το μολύνετε με σκουπίδια και μην πετάτε αναμμένες γόπες από τσιγάρα γιατί ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος.
  Οικονομία  
Τόσο για τη διαμονή σας όσο και για το φαγητό και τη διασκέδασή σας μπορείτε να βρείτε άνετα οικονομικές επιλογές. Κάποια δωμάτια τα «τσιμπάνε» λίγο στις τιμές, ειδικά όσο πλησιάζετε προς την τουριστική πλέον Λίμνη Πλαστήρα, αλλά στο φαγητό και στο ποτό θα δείτε ότι το κόστος κυμαίνεται σε πολύ λογικά επίπεδα.
  Μην χάσετε  
Τα must για να δείτε και να κάνετε στο Μουζάκι είναι: 1. Το «Θεσσαλικό Ζωολογικό Πάρκο» στην «Αγροικία Φώτη» 2. Οι βόλτες στην εξοχή, τα υπέροχα τοπία και ο δροσερός, αναζωογονητικός, καθαρός αέρας 3. Ο χωματόδρομος που οδηγεί από το μικρό ορεινό χωριό Αμυγδαλή (παλιά Βρόστιανη) στη Λίμνη Πλαστήρα το καλοκαίρι (το χειμώνα είναι συνήθως κλειστός λόγω των χιονοπτώσεων). Πρόκειται για μια υπέροχη διαδρομή, μέσα από το καταπράσινο δάσος, με θέα όλο τον κάμπο από κάτω. Σε κάποιο σημείο, οι ντόπιοι έχουν κρεμάσει σε έναν κορμό δέντρου ένα τεράστιο κρανίο βουβαλιού, που θυμίζει κάτι από Άγρια Δύση. Η διαδρομή θα ενθουσιάσει τους φυσιολάτρες αλλά και όσους τους αρέσει η off-road οδήγηση. Προς το τέλος του χωματόδρομου και πριν βγείτε στην άσφαλτο, στο αριστερό σας χέρι πίσω από τις δεντροστοιχίες, είναι η περιοχή «Καζάρμα», όπου κάποτε είχε στρατοπεδεύσει ο Τούρκος πασάς με τους στρατιώτες και το χαρέμι του. Προσοχή για να μην πατήσετε καμιά χελώνα ή σκαντζόχοιρο που συνηθίζουν να διασχίζουν το δρόμο από τη μια άκρη του δάσους στην άλλη αλλά και γιατί σε ορισμένα σημεία πετάγονται στα ξαφνικά αλεπούδες και διάφορα ζώα όπως γουρούνια ή κατσίκια από τις γύρω στάνες. 4. Η τοπική κουζίνα που περιλαμβάνει από κυνήγι και πέστροφες ιχθυοτροφείου μέχρι λουκάνικα και χειροποίητες σπιτικές πίτες. 5. Η κοντινή Λίμνη Πλαστήρα, η Ελάτη και το Περτούλι. 6. Να καθίσετε στο καφενείο της πλατείας κάποιου μικρού χωριού, να φάτε και να πιείτε τσίπουρο με τους ντόπιους και να τους ακούσετε με τις ώρες να σας λένε ιστορίες από τον πόλεμο του ’40, ιστορίες για στοιχειωμένα σπίτια και χωράφια ή θρύλους για κρυμμένους θησαυρούς και κασόνια με χρυσές λίρες που άφησαν στην περιοχή οι Γερμανοί κατά την άτακτη φυγή τους.
  Θα ήθελα να έχει  
Το βασικό αρνητικό στοιχείο είναι ότι σου δημιουργεί την αίσθηση ότι θα ήθελες να μείνεις για πάντα και ξέρεις καλά πως –δυστυχώς!- δεν μπορείς να μείνεις για πάντα! Επίσης, ευχή όλων είναι η τουριστική ανάπτυξη που αυξάνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια να μην καταστρέψει τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Και τέλος, σιγοψιθυρίζεται πως οι ντόπιοι είναι άνθρωποι λιγάκι πονηροί και κουτσομπόληδες. Αυτή μάλιστα είναι η γνώμη που έχουν οι ίδιοι οι κάτοικοι για τους… συντοπίτες τους και ίσως τους ακούσετε να το λένε, τη στιγμή που οι ίδιοι κουτσομπολεύουν τρίτους! Ωστόσο, πρόκειται για καλόψυχους και φιλόξενους ανθρώπους, γι’ αυτό μην επηρεαστείτε από τέτοια σχολιάκια.
  Εντυπώσεις  
Η όμορφη κωμόπολη του Μουζακίου και τα γύρω χωριά της σας περιμένουν να ανακαλύψετε τις -άγνωστες ακόμα στους πολλούς- ομορφιές τους. Οικογένειες, action lovers, νέοι που θέλουν να πάρουν μια γεύση από χιόνι σε συνδυασμό με παρεϊστικα ξενύχτια, εναλλακτικοί και φυσιολάτρες μπορούν να βρουν εδώ έναν ξεχωριστό τόπο για να περάσουν ένα αξέχαστο weekend και όχι μόνο. Αγαπημένος προορισμός των οικογενειών (μπορούν να κάνουν βόλτες και να γνωρίσουν ιστορικά μοναστήρια, τα παιδιά μπορούν να παίξουν ελεύθερα και να κάνουν ποδήλατο), της παρέας (για κανό-καγιάκ στη Λίμνη, off-road διαδρομές σε παρθένα δάση και ιππασία) των ζευγαριών (τζάκι, χιόνι και αγκαλιές με καταπληκτική θέα στη φύση) αλλά και των εναλλακτικών (ορεινά χωριά ξεχασμένα στο χθες και μπόλικοι… χωματόδρομοι). Αγαπημένος προορισμός και της δημοφιλούς τραγουδίστριας Έλενας Παπαρίζου, που επισκέπτεται αρκετά συχνά το Μουζάκι καθώς είναι τόπος καταγωγής της και γενέτειρα του αγαπημένου της πατέρα, γι’ αυτό μη σας φανεί παράξενο αν την συναντήσετε σε κάποιο τοπικό πανηγύρι ή γιορτή. Ξεχάστε τα άγχη και την καθημερινότητα και αφήστε το Μουζάκι να σας παρασύρει στους ρυθμούς του. Εδώ ο χρόνος κυλάει πολύ αργά και η ζωή ξαναβρίσκει το πραγματικό νόημά της!

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007