Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Επιπλέον προορισμοί από τον χρήστη Downhill
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΠΡΕΣΠΕΣ

 
προστέθηκε από Downhill ,ηλικία 42
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Φλώρινας
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Για τις Πρέσπες έχουν ακουστεί πολλά. Για πολλούς καλύτερη εποχή είναι η Άνοιξη όμως Φθινόπωρο έιναι εξίσου όμορφα. Οι διαδρομές αποκτούν άλλο χρώμα ενώ τα τα πυκνά σύννεφα και η ομίχλη που φαίνεται πως προσπαθεί να καταπιεί όλο το τοπίο δίνουν μία άλλη οπτική στην περιοχή, σχεδόν δραματική. Η ημερομηνία που επισκέφτηκα την περιοχή ήταν απο 17 έως και 19 Οκτώμβρη. Μόνο τις 17 δεν έβρεξε αλλά και και τις υπόλοιπες μέρες η βροχή ήταν τόσο ψιλή που δεν ενοχλούσε ιδιαίτερα. Η ομπρελίτσα πάντως ήταν απαραίτητη γιατί ο καιρός είναι λίγο... αναποφάσιστος!
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Τοποθεσία  
 
Οι Πρέσπες είναι δύο λίμνες στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ, και την Αλβανία. Η Μικρή Πρέσπα βρισκεται κυρίως στη Ελλάδα, ενώ ένα μικρό τμήμα στα δυτικά της ανήκει στην Αλβανία. Απέχουν απο την Καστοριά περίπου 36 χιλιομετρα, απόσταση που μεταφράζεται περίπου σε 35 λεπτά οδήγησης.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης     ΚΤΕΛ Φλώρινας
 
Απο Αθήνα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσεις Πρέσπες ο καθένας παρουσιάζοντας κάποια πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα. Εγώ ακολούθησα την διαδρομή η οποία αποτελείται απο 200 περίπου χιλόμετρα εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, και άλλα 350 περίπου χιλόμετρα καλού επαρχιακού δρόμου ο οποίος κατευθύνεται προς Καρδίτσα, Γρεβενά, Καστοριά και τελικά Πρέσπες. Αν σας αρέσει η νυχτερινή οδήγηση, η καλύτερη ώρα για να πάρετε αυτόν τον δρόμο έιναι να ξεκινήσετε κατα τις 4 το πρωί απο Αθήνα για να γλυτώσετε τα φορτηγά και να απολάυσετε και το τοπίο που σε όλη την διαδρομή μετά τα Τρίκαλα είναι πολύ αξιόλογο. Σύνολο διαδρομής 6 ώρες με 3 στάσεις των 5 λεπτών και έναν λανθασμένο "επανακαθορισμό διαδρομής" απο το gps το οποίο οδήγησε σε... περιπέτειες. Τα θετικά αυτής της διαδρομής είναι οτι είναι πολύ πιο σύντομη και πολύ πιό γραφική. Η επόμενη εναλλακτική είναι να μείνετε στους αυτοκινητοδρόμους οι οποίοι είναι πιό ασφαλείς αλλά προσθέτουν 100 χιλίομετρα στην συνολική διαδρομή.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Ιστορία  
 
Ο εθνικός δρυμός Πρεσπών δημιουργήθηκε το 1974. Προστατεύεται από ελληνικές, ευρωπαϊκές καθώς και διεθνείς συμβάσεις, ενώ η λίμνη μικρή Πρέσπα προστατεύεται και απο τη συνθήκη Ραμσάρ ως μοναδικός υγροβιότοπος. Το 1991 δημιουργήθηκε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια της WWF που στήριξε τις προσπάθειες του τοπικού πληθυσμού να αναδείξουν και να προστατέψουν το φυσικό πλούτο της περιοχής τους. Στις Πρέσπες μπορούμε να βρούμε περισσότερα απο 1500 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων.
  Αφού φτάσετε  
 
Εμείς διαμειναμε στον οικισμό "Λαιμός". Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του "Αριάδνη" βρήκαμε φιλική ατμόσφαιρα, εξυπηρέτηση, καλή παρεούλα και πλούσιο πρωινό το οποίο μεταξύ άλλων την περίοδο που το επισκεφτήκαμε εμείς είχε και φρέσκο γελαδινό γάλα.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Φαγητό  
 
Κυρίως στον οικισμό "Ψαράδες" θα βρείτε ταβερνάκια. Εννοείται πως fast food δεν υπάρχει ενώ ανα θέλετε "κοψίδια" μπορείτε να πάτε προς Νυμφαίο που απέχει μία με μίαμιση ώρα απο "Λαιμό" ή Φλώρινα ή Καστοριά που βρίσκονται στα 40 λεπτά.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Διασκέδαση  
 
Στις Πρέσπες η διασκέδαση έιναι η παρέα που θα πάς και ίσως και οι ξενοδόχοι. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να μπείς σε άλλους ρυθμούς ζωής ενώ για τα ανήσυχα πνεύματα υπάρχει πάντα η Καστοριά και η Φλώρινα σε απόσταση περίπου 40 λεπτών απο "Λαιμό".
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Φυσικά τοπία  
 
Ολη η περιοχή είναι ένα έργο τέχνης. Το τοπίο είναι απερίγραπτο ενώ πολλαπλές είναι οι θέσεις που προσφέρουν πανοραμική θέα στον γύρω χώρο. Να ανεβείτε οπωσδήποτε στον λόφο του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου στην περιοχή του Λαιμού απο οπου προσφέρεται πανοραμική θέα κυρίως προς την μικρή πρέσπα αλλά και σε όλη την γύρω περιοχή. Ο τρόπος για να πάτε εκεί ειναι λίγο περίεργος αλλά όταν ανεβείτε προς Λαιμό, φτάνοντας στην πλατεία στρίβουμε αριστερά, περνάμε το γεφυράκι και εκεί στρίβουμε αμέσως αριστερά. Περνάμε το στρατόπεδο και οδηγούμε σε καλό χωματόδρομο για περίπου 1 χιλιόμετρο ακολουθώντας τον δρόμο προς τον λόφο. Οταν δούμε οτι τα πράμγατα γίνονται δύσκολα για τα συμβατικά Ι.Χ. αφήνουμε το αυτοκίνητο και ανεβαίνουμε περίπου 200 μετρα. Η θέα έιναι απερίγραπτη.
  Μνημεία  
 
Μνημεία υπάρχουν πολλά με κυριότερα τα ερείπια στον Αγιο Αχίλλειο και τις τοιχογραφίες και τα ασκηταριά στην μεγάλη Πρέσπα. Στον άγιο Αχίλλειο μπορείτε να πάτε μέσω πεζογέφυρας αλλά στα σκηταριά θα πρέπει να σας κάνει καλό καιρό για να τα επισκεφτείτε με βαρκάκι απο τον οικοσμό "Ψαράδες".
  Διαδρομές  
  Εκτός  
 
Ολη η περιοχή εχει αξιόλογες διαδρομές. Ομορφη έιναι η διαδρομή προς το χωριό Ψαράδες, ενώ απίστευτη είναι η διαδρμή προς Φλώρινα. Ειδικά προς τα τέλη οκτώβρη οπου τα φύλλα παίρνουν την κιτρινοκόκκινη χροιά τους το τοπίο έιναι επιβλητικό. Σε αυτή την διαδρομή, σε σε κάποιο σημείο ο δρόμος ανοιγει και στα αριστερά θα δείτε παρκαρισμένα πολλά τροχόσπιτα (στα μισά περίπου της διαδρομής προς Φλώρινα). Εκεί, αν παρκάρεις το αυτοκίνητο θα δείς την συμβολή δύο βουνών να γεμίζει με σύννεφα θέαμα το οποίο έιναι απερίγραπτο. Σαν μία θάλασσα απο βαμβάκι. Φανταστική είναι και η διαδρομή προς καστοριά αλλά όχι απο τον συνηθισμένο δρόμο. Φεύγοντας απο Πρέσπες προς Καστοριά, μετρώντας περίπου 17χιλιόμετρα είναι χωμένη στα αριστερά μία σκουριασμένη γεφυρούλα. Δεν έχει σήμανση και έιναι χωμένη μέσα στην πυκνή βλάστηση στην μέση μίας αρκετά μεγάλης ευθείας. Πρέπει να έχεις τον νού σου για να την προσέξεις. Απο εκεί ο δρόμος είναι απίστευτος ενώ σε πολλά σημεία έχεις και πανοραμική θέα της Καστοριάς. Αλλη καταπληκτική διαρομή έιναι ο δρόμος προς Νυμφαίο αλλά επίσης οχι απο τον συμβατικό δρόμο στην Φλώρινα που συνεχίζει ευθεία με την ταμπέλα που λέει "νυμφαίο 46" αλλά στον κυκλικό κόμβο ακολουθούμε την δεύτερη έξοδο και μετά βρίσκουμε ταμπέλα προς Νυμφαίο.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Τι να προσέξετε  
Μεγάλη προσοχή χρειάζονται οι επαρχιακοί δρόμοι αφού πολλά ζώα κάθοντια στην μέση του δρόμου χωρίς να φοβούνται τα αυτοκίνητα πολλές φορές και πίσω απο στροφές. Επίσης ο δρόμος έχει συχνά πυκνή ομίχλη. Επίσης τα βενζινάδικα δεν δέχονται πιστωτικες κάρτες οπότε καλό έιναι να έχετε κάποια μετρητά πάνω σας. Εκτός και άν γεμίσετε στην Καστοριά.
  Οικονομία  
Σε 2 ημέρες διύνησα περίπου 330 χιλιόμετρα ενώ η κατανάλωση του οχήματος (peugeot 206 1.4) κυμαίνονταν κοντά στα 6 λίτρα/100 χιλιόμετρα. Το φαγητό τιμολογείται σε λογικά πλαίσια ενώ η διαμονή ήταν επίσης οικονομική (50e το δίκλινο). Καφέδες και τα σχετικά ξεχάστε τα εκτός και αν επισκευτείτε την Φλώρινα-Καστοριά.
  Μην χάσετε  
την διαδρομή προς φλώρινα το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου Το ύψωμα του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου στον "Λαιμό" Μία επίσκεψη στο Νυμφαίο.
  Θα ήθελα να έχει  
Παραδοσιακό καφενείο σαν αυτά που βλέπουμε στις διαφημήσεις παπαγάλος λουμίδης, να σηκωθώ το πρωί να πιώ καφεδάκι ανάμεσα σε τοπικές φιγούρες και να απολαύσω τον καφέ μου στην πρωινή δροσιά.
  Εντυπώσεις  
Γενικά πολύ καλές εντυπώσεις ενώ είναι μία περιοχή που ακόμα και διήμερο να πάς θα προλάβεις να δέις αρκετά πράγματα. Σκοπεύω ασφαλώς να ξαναπάω στην ευρύτερη περιοχή ίσως την άνοιξη για να δώ και μία διαφορετική οπτική του τοπίου.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007