Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΣΕΡΒΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

 
προστέθηκε από tmariana ,ηλικία 36
Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Κοζάνης
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Πληροφορίες  
  Τοποθεσία  
 
Τα Σέρβια είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις του Νομού Κοζάνης. Βρίσκονται μεταξύ των βορειοδυτικών απολήξεων των Πιερίων ορέων και του ποταμού Αλιάκμονα, 26 χλμ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης, 47 χλμ. από την Ελασσόνα και 15 χλμ. από τα στενά του Σαρανταπόρου. Επίσης βρίσκονται 150 χλμ. Νοτιοδυτικά-δυτικά της Θεσσαλονίκης και 100 χλμ. Βόρειο-βόρειο δυτικά της Λάρισας.
  Χρήμα  
 
Υπάρχουν οι εξής τράπεζες: Αγροτική, Εμπορική, Εθνική και Eurobank.
  Υγεία  
 
Υπάρχει Κέντρο Υγείας, καθώς και αρκετά φαρμακεία.
  Αφού φτάσετε  
 
Μπορείτε να μείνετε μέσα στα Σέρβια,στα ξενοδοχεία "Αθηνά" ή "Κάστρο" (2464022992). Επίσης μια καλή επιλογή είναι τα ξενοδοχεία της Νεράιδας,μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα Σέρβια,πάνω στο λόφο της Νεράιδας κάτω απ'την οποία απλώνεται μαγευτική η λίμνη του Πολυφύτου. Διαλέγετε ανάμεσα στο "Κυριακίδης" (2464022975) 4* με θέα στη λίμνη ή στο ξενοδοχείο" Ηρακλής" (2464022022) που βρίσκεται μέσα στο χωριό και δίπλα στις καφετέριες και ταβέρνες.
  Φαγητό  
 
Αφού τελειώσετε τη βόλτα σας στα Βυζαντινά Κάστρα μπορείτε να σταματήσετε για φαγητό στην ομόνυμη ταβέρνα με καταπληκτική πανοραμική θέα των Σερβίων και της ευρύτερης περιοχής. Επίσης μπορείτε να καθήσετε στην πλατεία των Σερβίων κάτω από τη σκιά των πλατάνων στις 2 ταβέρνες που υπάρχουν εκεί ή αν η όρεξη σας τραβάει πίτσα θα τη βρείτε και αυτή λίγο παραπάνω στην ίδια πλατεία.
  Διασκέδαση  
 
Όσον αφορά τη νυχτερινή σας διασκέδαση υπάρχουν αρκετά καφέ καθώς και 2 κλαμπ,1 χειμερινό και 1 θερινό. Για καφέ λοιπόν μπορείτε να κάτσετε στο καφέ Attractive ή στην 3Ε,όπου συχνάζουν άτομα όλων των ηλικιών, στο "Cool", στο "Avantage' ή στο "Ρόδον".
  Δραστηριότητες  
  Αθλητικά γεγονότα  
 
Κάθε χρόνο γύρω στον Ιούνιο διοργανώνεται ο ποδηλατικός γύρος της λίμνης Πολυφύτου όπου λαμβάνουν μέρος άτομα από όλη την Ελλάδα και όλων των ηλικιών. Επίσης, τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται και διεθνής κολυμβητικός διάπλους της λίμνης του Πολυφύτου καθώς και πρωτάθλημα αιωροπτερισμού.
  Φυσικά τοπία  
 
Στα Σέρβια θα συναντήσετε °Σύγχρονους περιπατητικούς και παλαιούς λιθόστρωτους δρόμους και λιθόστρωτα παλιά αλώνια. °Αξιοθαύμαστους γεώτοπους οι οποίοι προτάθηκαν σε διεθνές συνέδριο ( Λέσβος 1997) για να αναγνωρισθούν ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς προστατευόμενα από την ΟΥΝΕΣΚΟ. °Οι γεώτοποι είναι: α)Τέσσερα εντυπωσιακά φαράγγια, δύο εκατέρωθεν του λόφου των βυζαντινών μνημείων Σερβίων, ένα στο Προσήλιο και ένα νότια της Μεσιανής- Βαθυλάκκου. β)Πολλά μεγαλόπρεπα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα βράχια που συνδέονται με θρύλους και παραδόσεις "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς", °Μαρμαρωμένος δεσπότης", "Αετός", "Αρκούδα" κλπ. γ)Το μεγάλο γεωλογικό ρήγμα, του οποίου το μέτωπο διακρίνεται εντυπωσιακά σε πολλές θέσεις των Σερβίων, και είναι ιδανικό για επίδειξη σε επισκέπτες και ιδιαίτερα σε μαθητές και φοιτητές. δ) Τον γραφικό λάκκο της Κατερίνας στο Τριγωνικό. °Εντυπωσιακά νησάκια (όπως των Ιμέρων) που δημιουργούνται όταν η στάθμη της λίμνης ανεβαίνει (την άνοιξη και το καλοκαίρι), τα οποία ενώνονται πάλι με την ξηρά, όταν η στάθμη της λίμνης κατεβαίνει (το φθινόπωρο και χειμώνα). °Πολλών ειδών δάση με πεύκα, καστανιές, οξυές, κλπ στα Πιέρια και τα άλλα βουνά. ° Τεράστια πλατάνια (γεροπλάτανοι), που η δροσιά στη σκιά τους κάνει απολαυστική την διαμονή κάτω από αυτούς την καλοκαιρινή περίοδο. Γεροπλάτανοι υπάρχουν στο Πλατανόρρευμα, Τα Ιμέρα, Τα Κρανίδια και στο Πολύρραχο. Ιδιαίτερα ο γεροπλάτανος του Πολυρράχου που βρίσκεται δίπλα στον εθνικό δρόμο, σε συνδυασμό με τα δροσερά νερά την παρακείμενη εκκλησία και το κοινοτικό - δημοτικό αναψυκτήριο αποτελεί μια πολύ καλή επισκέψιμη θέση. °Καταπληκτική θέα από τα βουνά βόρεια των Ιμέρων και κυρίως από τα Πιέρια προς την τεχνητή λίμνη Σερβίων και τις γύρω περιοχές. °Απερίγραπτα ηλιοβασιλέματα από το Μεταξά, από την Καστανιά, τον Άγιο Χριστόφορο Προσηλίου,το Μοσχοχώρι, τον λόφο του Προφήτη Ηλία Κρανιδίων, και τα Πιέρια γενικότερα, που ροδίζουν μαζί με τον ορίζοντα και τα νερά της γαλήνιας λίμνης των Σερβίων.
  Μνημεία  
 
Αξίζει να επισκεφτείτε: °Το μοναδικό στη δυτική Μακεδονία Βυζαντινό κάστρο (βυζαντινή ακρόπολη) με πύργους και δύο σειρές τειχών (6ος- 11ος αιώνας). Καθώς και το άγνωστο (ίσως ακόμα και στις αρμόδιες υπηρεσίες) κάστρο των Λευκάρων. °Τις Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με πολύ σημαντικές τοιχογραφίες (στα Σέρβια , το Τριγωνικό, το Πλατανόρρευμα, το Προσήλιο, το Πολύρραχο, τα Κρανίδια, τις Γούλες ) °Τα ερείπια της Μεγάλης βασιλικής (11ος αιών) που πιθανότατα ήταν ο επισκοπικός ναός της επισκοπής Σερβίων της μετέπειτα Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης. °Τις Σπηλαιοεκκλησιές με βυζαντινές τοιχογραφίες.
  Εκκλησίες και Μονές  
 
°Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με πολύ σημαντικές τοιχογραφίες (στα Σέρβια , το Τριγωνικό, το Πλατανόρρευμα, το Προσήλιο, το Πολύρραχο, τα Κρανίδια, τις Γούλες ) °Τα ερείπια της Μεγάλης βασιλικής (11ος αιών) που πιθανότατα ήταν ο επισκοπικός ναός της επισκοπής Σερβίων της μετέπειτα Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης. °Σπηλαιοεκκλησιές με βυζαντινές τοιχογραφίες. °Το Μοναστήρι Αγίου Αντωνίου της Σιάπκας Καστανιάς.
  Μουσεία  
 
Υπάρχει στα Σέρβια Λαογραφικό Μουσείο που το λειτουργεί ο Μορφωτικός Όμιλος "Τα κάστρα" Σερβίων.
  Άλλα αξιοθέατα  
 
Η μοναδικού κάλους Υψηλή Γέφυρα Σερβίων πάνω από την τεχνητή λίμνη που ενώνει την βόρεια και νότια ακτή της , που η θέα της από το χωριό Νεράιδα αλλά και μακρύτερα από όλες τις περιμετρικά ορεινές περιοχές μένει αξέχαστη στον καθένα.
  Ρομαντισμός  
Αν είστε ζευγάρι θα ενθουσιαστείτε από την υπέροχη θέα πίνοντας τον καφέ σας στη Νεράιδα, τον γραφικό λόφο, λίγο έξω από τα Σέρβια!
  Διαδρομές  
  Εκτός  
 
Αξίζει να επισκεφτείτε το γραφικό Βελβεντό με τους καταρράκτες και να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές τουλούμπες καθώς και μαρμελάδες από τον αγροτικό συναιτερισμό. Επίσης θ'ανεβείτε στη Νεράιδα για να απολαύσετε τον καφέ,τα ψητά ή την πίτσα σας ατενίζοντας την μαγευτική λίμνη και γέφυρα του Πολυφύτου.
  Μην χάσετε  
Μην ξεχάσετε να αγοράσετε γλυκά από το ζαχαροπλαστείο "Σόφη" στον κεντρικό δρόμο των Σερβίων ανεβαίνοντας προς την πλατεία Δημαρχείου, καθώς και παραδοσιακή πουτίγκα από τον Τιάκο, λίγο κάτω από το δημαρχείο!

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007