Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικoί oδηγοί για ΚΑΤΑΚΟΛΟ

Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Ηλείας
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Τοποθεσία  
Προστέθηκε από: nikpano, ηλικία 40 στις 25/06/2009
Το Κατάκολο βρίσκεται 320 χλμ δυτικά,νοτιοδυτικά της Αθήνας στο νομό Ηλείας.Απέχει 13 χλμ απο τον Πύργο,100 χλμ απο τη Πάτρα και 37 χλμ απο την Αρχαία Ολυμπία.
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 07/06/2008
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Βρίσκεται στον νομό Ηλείας σε απόσταση 12 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού ,τον Πύργο. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι στον νομό μετά την Κυλλήνη. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Πύργου. Το λιμάνι του έχει αρκετή κίνηση, κυρίως από κρουαζιερόπλοια με επισκέπτες για την αρχαία Ολυμπία.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης     ΚΤΕΛ Ηλείας
Προστέθηκε από: nikpano, ηλικία 40 στις 25/06/2009
Με αυτοκίνητο φτάνει κανείς στο Κατάκολο μέσω της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου.Στο ύψος της διαστάυρωσης Λασται'ι'κων λίγο πριν τον Πύργο,στρίβοντας στα φανάρια δεξιά θα ακουλουθήσετε το δρόμο για Αγιο Ιωάννη.Στο τέλος του δρόμου και εντός του χωριού στρίβεται και πάλι δεξιά και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων θα φτάσετε στο Κατάκολο.Αν πάλι βρεθείτε στο Πύργο,λίγο μετά την είσοδο στη πόλη θα σας οδηγήσουν ενημερωτικές πινακίδες για το ακριβή τρόπο να φτάσετε στο Κατάκολο που απέχει 13 χλμ.Επίσης για όσους βρίσκονται στη πόλη του Πύργου εκτελούνται καθημερινά τοπικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ηλείας καθώς και του ΟΣΕ.
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 07/06/2008
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Στρίβετε δεξιά στο πρώτο φανάρι που θα συναντήσετε στην Εθνική οδό Πάτρας-Πύργου ( καθώς έρχεστε από Πάτρα και φτάνετε στον Πύργο ). Από το φανάρι το Κατάκολο δεν απέχει παραπάνω από 5 με 10 λεπτά.
  Χρήμα  
Προστέθηκε από: nikpano, ηλικία 40 στις 25/06/2009
Στο Κατάκολο δεν υπάρχουν τράπεζες.Θα βρείτε ΑΤΜ της Εθνικής,Αγροτικής και Πειραιώς καθως και Ταχυδρομείο.Για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή θα πάτε στο Πύργο όπου θα βρείτε όλα τα τραπεζικά υποκαταστήματα.
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 07/06/2008
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Από τράπεζες είδαμε ένα ATM της Εθνικής. Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες σε σύγκριση με άλλες περιοχές στον Νομό Ηλείας.
  Υγεία  
Προστέθηκε από: nikpano, ηλικία 40 στις 25/06/2009
Για οποιοδ'ηποτε περιστατικό θα πάτε στο Νομαρχιακό νοσοκομείο Πύργου,το οποίο βρίσκεται κοντά στην είσοδο της πόλης ερχόμενοι απο Πάτρα.
  Επικοινωνία  
Προστέθηκε από: nikpano, ηλικία 40 στις 25/06/2009
Στο Κατάκολο θα βρείτε ταχυδρομείο,ιντερνετ καφε καθώς και δημόσια καρτοτηλέφωνα.Η περιοχή καλύπτεται απο όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
  Ιστορία  
Προστέθηκε από: nikpano, ηλικία 40 στις 25/06/2009
Το Κατάκολο των αρχαίων χρόνων εντοπίζεται στην περιοχή της αρχαίας Φείας, πόλη τοποθετημένη στην παραλία του σημερινού Αγίου Ανδρέα. Αποτελούσε το δεύτερο λιμάνι της Ηλείας μετά την Κυλλήνη. Κατά τα Ομηρικά χρόνια αποτελούσε φρούριο κοντά στον ποταμό Ιάρδανο, ενώ κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο (β' μισό του 5ου π.Χ αιώνα) ήταν ορμητήριο των Αθηναίων για να αλώσουν την Ηλεία. Το λιμάνι χάθηκε μέσα στη θάλασσα κατά τον ισχυρό σεισμό του 6ου μ.Χ αιώνα, ενώ τα νησάκια Τηγάνι και Κόρακας διακρίνονται ακόμα από τον όρμο του Αγίου Ανδρέα. Έχουν βρεθεί όστρακα όλων των εποχών, από τη Νεολιθική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Η περιοχή είχε σπουδαίο στρατηγικό ρόλο και κατά τη Βυζαντινή και Μεσαιωνική περίοδο, καθώς στα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης οι Βιλλεαρδουίνοι έχτισαν το μαγευτικό Ποντικόκαστρο. Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό το κέντρο του Κατακόλου μετατοπίστηκε στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα οπότε πήρε και τη σημερινή του ονομασία. Αποτελούσε εκείνη την περίοδο ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας για την εξαγωγή σταφίδας, του σημαντικότερου εξαγώγιμου προϊόντος της Ελλάδας. Σήμερα το λιμάνι εξακολουθεί να παίζει σπουδαίο ρόλο κυρίως όμως τουριστικό. Σύμφωνα με την παράδοση κατά τη νεότερη ιστορία το Κατάκολο αποτελούσε τόπο εξορίας κατά κάποιο τρόπο για περιθωριακά άτομα ή άτομα μη αποδεκτά από τις κοινωνίες της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς. Έτσι έστελναν αυτούς τους ανθρώπους εδώ χρησιμοποιώντας τη φράση "άι κατά κώλου" με προφανή υποτιμητικό τόνο. Έτσι σιγά σιγά η περιοχή πήρε το όνομα Κατάκωλον, για να καλωπιστεί λεκτικά στις μέρες μας και να γίνει Κατάκολο. Ξεχωριστής ιστορικής σημασίας και άξια αναφοράς είναι η σιδηροδρομική γραμμή Πύργου- Κατακόλου. Η λειτουργία της ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1882 και ήταν η δεύτερη γραμμή που κατασκευάστηκε στη χώρα μετά τη γραμμή Αθήνα- Πειραιάς. Αιτία ήταν οι εξαγωγές σταφίδας, οι οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά από την καταστροφή των γαλλικών καλλιεργειών από φυλλοξήρα. Η γραμμή είχε μήκος 12,5 χιλιόμετρα και κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Α. Στρέιτ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Πιστωτική Τράπεζα ύστερα από νόμο της κυβέρνησης Κουμουνδούρου. Η κρίση στην παραγωγή σταφίδας το 1896 επηρέασε και το σιδηρόδρομο δημιουργώντας του προβλήματα. Ο "Σιδηρόδρομος Πύργου- Κατακόλου" (ΣΠΚ) όμως συνέχισε τη λειτουργία του και το 1951 πέρασε στη διοίκηση του ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πειραιώς- Αθηνών- Πελοποννήσου). Η γραμμή έκλεισε τον Αύγουστο του 1998 για να επανεκκινήσει, ύστερα από αναβάθμιση του δικτύου το 2007, έχοντας πλέον οι επιβάτες τη δυνατότητα να ταξιδεύουν απευθείας στην Ολυμπία με ενδιάμεσο σταθμό τον Πύργο.
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 07/06/2008
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Το λιμάνι του Κατάκολου γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης της σταφίδας ( 19ο αιώνας ). Λόγω της μεγάλης παραγωγής σταφίδας στις περιοχές της Ηλείας , το Κατάκολο αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εξαγωγής σταφίδας στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό της ακμής του είναι ότι η δεύτερη σιδηροδρομική γραμμή που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα ήταν γραμμή Πύργος-Κατάκολο το 1882. Δυστυχώς αυτή η γραμμή σταμάτησε να λειτουργεί το 1998, εκτελούνται μόνο κάποια δρομολόγια για τουριστικούς λόγους και μεταφέρουν επισκέπτες στην Αρχαία Ολυμπία. Επίσης το Κατάκολο είναι η γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή Γιάννη Λάτση.
  Φαγητό  
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 07/06/2008
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Είναι ονομαστό για τις ψαροταβέρνες του ακριβώς πάνω στο κύμα. Δουλεύουν κυρίως με τουρίστες αλλά και με κόσμο από τον Πύργο ειδικά το καλοκαίρι που τις προτιμούν για ένα ουζάκι. Ψάρι φρέσκο δεν είναι σίγουρο ότι θα βρείτε, εκτός και αν πάτε σε κάποια ταβέρνα συστημένος. Δυστυχώς όπου κυκλοφορούν πολλοί τουρίστες η ποιότητα δεν συμβαδίζει πάντα με τα χρήματα που δίνεις. Οι τιμές είναι πιο ακριβές από αντίστοιχες ταβέρνες στον Πύργο και συνήθως πλησίαζουν τα 20 ευρώ το άτομο. Από όλες τις ψαροταβέρνες στο Κατάκολο έχω καθίσει στο «Ακρογυάλι», χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι.
  Διασκέδαση  
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 07/06/2008
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Υπάρχουν αρκετά καφε-μπαρ στο λιμάνι τα οποία μαζεύουν αρκετό κόσμο το καλοκαίρι. Ο καφές κοστίζει 2.5 με 3 ευρώ και το ποτό γύρω στα 5 ευρώ. Αν και δεν ξεχωρίζει κανένα ιδιαίτερα , όλα είναι προσεγμένα μαγαζιά και πίνεις το ποτό ή το καφέ σού ευχάριστα. Για τις μεγάλες ώρες υπάρχουν τα μπουζούκια «Πανσέληνος» τα οποία θα βρείτε καθώς μπαίνετε στο Κατάκολο. Πάντως η καλοκαιρινή νυχτερινή ζωή του Πύργου δεν είναι στο Κατάκολο, αλλά στην Κουρούτα που βρίσκεται προς την Αμαλιάδα
  Παραλίες  
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 07/06/2008
Λίγο πριν φτάσετε στο Κατάκολο αν στρίψετε δεξιά θα φτάσετε στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, μια πεντακάθαρη μικρή παραλία με άμμο. Είναι οργανωμένη ( ξαπλώστες και ομπρέλλες ) ενώ υπάρχει μαγαζί για καφέ αλλά και ποικιλία. Από την παραλία είναι ορατά τα νησάκια Κόρακας και Τηγάνι.
  Ψώνια  
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 07/06/2008
Υπάρχουν αρκετά μαγαζιά με κοσμήματα και με σουβενίρ για τους τουρίστες. Τα περισσότερα όμως από αυτά είναι ανοιχτά μόνο Τρίτη και Σάββατο, τις μέρες που συνήθως έρχεται κρουαζερόπλοιο με τουρίστες.
  Φυσικά τοπία  
Προστέθηκε από: nikpano, ηλικία 40 στις 25/06/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Ένα από τα πιο μαγευτικά κομμάτια του Κατακόλου, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε, είναι το κάστρο, γνωστό και ως Ποντικόκαστρο λόγω του σχήματός του. Το κάστρο, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν τμήματα του τείχους της ακρόπολης της Φείας και απομεινάρια αρχαιοελληνικών κτισμάτων, χτίστηκε τη Βυζαντινή περίοδο από τους Βιλλεαρδουίνους και ανοικοδομήθηκε από τους Φράγκους στα μέσα του 13ου αιώνα, οι οποίοι και το ονόμασαν "Μπο Βουάρ" ή "Μπελ Βεντέρε". Σώζεται μόνο μέρος των οχυρώσεων, αφού στο παρελθόν το κάστρο γνώρισε πολλές καταστροφές, ιδιαίτερα την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μια μόνο επίσκεψη στο κάστρο θα δικαιολογήσει απόλυτα τη μεσαιωνική του ονομασία, καθώς η θέα που απολαμβάνει ο επισκέπτης είναι μοναδική. Από τη μια ο Κυπαρισσιακός κόλπος και από την άλλη το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, με το μάτι να ταξιδεύει ως τη Ζάκυνθο και την Κεφαλοννιά! Επίσης μοναδική εμπειρία, είναι το ηλιοβασίλεμα που μπορεί να μαγέψει και τον πλέον δύσπιστο!
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 07/06/2008
Στην άκρη του λιμανιού βρίσκεται ο ιστορικός φάρος του Κατάκολου. Χτίστηκε το 1855 και το ύψος του φτάνει τα εννιά μέτρα. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού έχει ανακυρηχθεί διατηρητέος και απαγορεύονται παρεμβάσεις στο εσωτερικό του αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο.
Προστέθηκε από: nikpano, ηλικία 40 στις 25/06/2009
Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι του Κατακόλου είναι και ο φάρος. Βρίσκεται στο ακρωτήρι του Κατακόλου, στη νοτιοδυτική πλευρά του. Κατασκευάστηκε το 1865 και το ύψος του πύργου φτιαγμένου από πέτρα φθάνει τα 9 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος τα 45 μέτρα. Η προέλευσή του είναι γαλλική και η εμβέλειά του φθάνει τα 18 με 19 ναυτικά μίλια. Το εσωτερικό του χωρίζεται από τέσσερα δωμάτια που οι φαροφύλακες χρησιμοποιούσαν για υπνοδωμάτια και στον πύργο είναι τοποθετημένος ο μηχανισμός λειτουργίας του. Πλέον με την τεχνολογία να κάνει αλματώδη βήματα εμπρός οι φαροφύλακες και ο παλιός τρόπος λειτουργίας έχουν αντικατασταθεί από νέα αυτόματα συστήματα λειτουργίας.
  Ρομαντισμός  
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 07/06/2008
Πάνω από την παραλία του Αγίου Ανδρέα υπάρχει το Ποντικόκαστρο, από το οποίο έχει μείνει ένα μικρό μέρος των οχυρώσεων. Η τοποθεσία όμως προσφέρει ένα πολύ όμορφο και ρομαντικό ηλιοβασίλεμα.
  Μην χάσετε  
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 50 στις 07/04/2010
  Μέσος όρος από 5 αξιολογήσεις
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Κώστα Κοτσανά Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ λειτουργεί στο Κατάκολο υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου και περιλαμβάνει 200 περίπου αξιόπιστα και λειτουργικά ομοιώματα μηχανισμών και επινοήσεων του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος κατόπιν έρευνας, μελέτης και κατασκευής του Κώστα Κοτσανά. Πρόκειται για την πλέον αξιόπιστη και πληρέστερη έκθεση του είδους της παγκοσμίως. Τα εκθέματα (μερικά από τα οποία παρουσιάζονται στον ιστότοπο www.kotsanas.com) συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό όπως επεξηγηματικές πινακίδες και γιγαντοαφίσες με πολλές πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, φωτογραφίες και πλήρεις βιβλιογραφικές αναφορές ενώ πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά. Υπάρχουν σταθμοί προβολής βίντεο και κινουμένων σχεδίων επίδειξης της λειτουργίας των μηχανισμών καθώς και προβολή ντοκυμαντέρ όπου ο εκθέτης εξηγεί τη λειτουργία και τη σημασία των μηχανισμών. Η έκθεση (ταξινομημένη σε ενότητες) ακολουθεί όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις της Παιδαγωγικής και Μουσειακής Αγωγής ώστε να δρα πολυεπίπεδα ως προς το μέγεθος της αρχαίας ελληνικής τεχνολογικής σκέψης και τεχνικής τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όλων των βαθμίδων όσο και στο ευρύτερο κοινό. Πολλά από τα εκθέματα και τις μελέτες στις οποίες στηρίζεται η κατασκευή τους έχουν παρουσιαστεί σε δεθνή συνέδρια και εκθέσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περιοδικές εκθέσεις του μουσείου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα έργα είναι ταξινομημένα σε ενότητες και η περιήγηση περιλαμβάνει: α) την ενότητα των 27 αρχαιοελληνικών ρολογιών όπου δεσπόζουν το ξυπνητήρι του Πλάτωνος και το θαυμαστό αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου (ένα θαύμα του αυτοματισμού) β) την ενότητα με τα καταπληκτικά «μαγικά» αυτόματα των Αλεξανδρινών Μηχανικών και την επιβλητική σε φυσικό μέγεθος «αυτόματη υπηρέτρια» (το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ιστορίας) γ) τις ενότητες με το σταθερό και το κινητό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος (δηλ. τον «κινηματογράφο» και το «αυτοκίνητο - κουκλοθέατρο» των αρχαίων Ελλήνων αντίστοιχα), δ) την ενότητα με τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη (του σπουδαιότερου επιστήμονα όλων των εποχών), ε) την ενότητα με τις εντυπωσιακές τηλεπικοινωνίες των αρχαίων Ελλήνων αλλά και τις μεθόδους κρυπτογράφησης, στ) την ενότητα με την αγροτική, την υφαντική και την αθλητική αρχαιοελληνική τεχνολογία όπου εντυπωσιάζουν ο «αργαλειός της Πηνελόπης» και η «ύσπληγα» δηλ. ο μηχανισμός της αποφυγής της πρόωρης εκκίνησης των αθλητών (σε φυσικό μέγεθος και τα δύο), ζ) την ενότητα με τις μεθόδους οικοδόμησης του αρχαιοελληνικού αρχιτεκτονικού θαύματος όπου εντυπωσιάζουν οι κάθε είδους γερανοί, η) την ενότητα με τους επικουρικούς μηχανισμούς του αρχαιοελληνικού θεάτρου («από μηχανής θεός», «περίακτοι», «εκκύκλημα», κ.ά.), θ) την ενότητα με τα όργανα, τα εργαλεία και τα μηχανήματα των αρχαίων Ελλήνων (οδόμετρο, τόρνος, κ,ά) ι) την ενότητα με την υδραυλική και αγροτική τεχνολογία τους, ια) την ενότητα με την αρχαιοελληνική πολιορκητική τεχνολογία (τα «τεθωρακισμένα» και το «πυροβολικό» των αρχαίων Ελλήνων, όπως η ελέπολις του Επιμάχου, η χελώνη και το τρύπανο του Διάδη, ο πολυβόλος καταπέλτης του Διονυσίου, κ.ά. και τέλος ιβ) η ενότητα με τη αρχαιοελληνική ναυπηγική τεχνολογία όπου παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη των ελληνικών πλεούμενων (π.χ. μονόξυλο, παπυρέλλα, ολκάς, πεντηκόντορος, διήρης, τριήρης, κ.ά.). ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ λειτουργεί στο Κατάκολο υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου, στο κτίριο Λάτση δίπλα στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ και περιλαμβάνει 42 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα συνοδευμένα με λεπτομερείς περιγραφές και διαγράμματα κατόπιν έρευνας, μελέτης και κατασκευής του Κώστα Κοτσανά. Τα όργανα (μερικά από τα οποία παρουσιάζονται στον ιστότοπο www.kotsanas.com) είναι πλήρως λειτουργικά και η κατασκευή τους βασίζεται στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τις αγγειογραφικές απεικονίσεις. Μερικά από τα εκθέματά της είναι: το μονόχορδο, ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, με τα οποία ο σπουδαίος φιλόσοφος μελέτησε τις μουσικές κλίμακες και απέδειξε τις μαθηματικές σχέσεις που τις καθορίζουν. Η λύρα του Ερμή, το πρώτο έγχορδο όργανο με ηχείο από καύκαλο χελώνας και δέρμα βοδιού, βραχίονες από κέρατα κατσίκας και χορδές από έντερα προβάτου. Η μεγαλοπρεπής κιθάρα του Απόλλωνα, ένα τεχνολογικά πολύπλοκο όργανο με εξισορροπητικά βάρη, έκκεντρα περιστρεφόμενες προεξοχές τεζαρίσματος και χαλάρωσης των χορδών, ελαστικό υποστηρικτικό μηχανισμό για κυματιστό ήχο και μια ρυθμιζόμενη γέφυρα αλλαγής των μουσικών φθόγγων. Η πανδούρα, ο πρόγονος όλων των σύγχρονων εγχόρδων με τάστα (όπως το λαούτο, το μπουζούκι, ο μπαγλαμάς, κ.ά.). Η περίφημη ομηρική φόρμιγγα και η αρχαϊκή κιθάρα, η διονυσιακή βάρβιτος, η κιθάρα του Ορφέα, η πηκτίς της Σαπφώς, το τρίγωνο, η σαμβύκη, ο ελικών του Πτολεμαίου κ.ά. συμπληρώνουν τα έγχορδα αρχαιοελληνικά όργανα. Ο αυλός, ο δίαυλος, ο άσκαυλος, η σύριγξ του Πανός, η σάλπιγξ, το τύμπανο και το ρόπτρο, τα κύμβαλα, τα κρόταλα, το σείστρο, το κρουπέζιο, η ψιθύρα και το χαλκεόφωνο είναι μερικά από τα πνευστά και κρουστά . Τέλος η επιβλητική ύδραυλις του Κτησιβίου, το πρώτο παγκοσμίως πληκτροφόρο όργανο, δεσπόζει στο τέλος της έκθεσης, από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν το τραγούδι του Σείκιλου, το αρχαιότερο πλήρως σωζόμενο αρχαιοελληνικό μουσικό κείμενο. Πληροφορίες και για τα δύο μουσεία Τα δύο μουσεία βρίσκονται στην είσοδο του Κατακόλου, και απέχουν περίπου 50 μέτρα μεταξύ τους. Δίπλα ακριβώς από το μουσείο αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας, υπάρχει άνετος χώρος στάθμευσης. Μπροστά από το μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας υπάρχει ένα πάρκο δενδροφυτευμένο, που φιλοξενεί Α) γήπεδο καλαθοσφαίρισης Β) μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου Γ) παιδική χαρά Το κλείσιμο επισκέψεων γίνεται με τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο 698-3239032.
  Εντυπώσεις  
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 07/06/2008
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Ένα μικρό και γραφικό μέρος που σου θυμίζει λίγο από νησί. Αν τύχει και βρεθείτε στον Πύργο ή στην ευρύτερη περιοχή τότε αξίζει να κάνετε μια στάση για καφέ ή φαγητό. Οι καλύτερες μέρες να το επισκεφτείτε είναι κάθε Τρίτη και Σάββατο όπου το Κατάκολο πραγματικά σφύζει από ζωή. Τις μέρες αυτές φτάνει στο λιμάνι κρουαζερόπλοιο με επισκέπτες για την Αρχαία Ολυμπία.

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007