Αρχική σελίδα    |     Προσθήκη οδηγού    |     Κάλεσε φίλους    |     Γίνε μέλος    |     Διαφημιστείτε    |     Αναζήτηση Ξενοδοχείου
 
 
Όνομα χρήστη   
Κωδικός   
Απομνημόνευση κωδικού  
    Ξέχασες τον κωδικό σου;
 
 
 
Επιλογές
Κατηγορίες
Συναφείς προορισμοί
Follow travelplorer on Twitter

Ταξιδιωτικoί oδηγοί για ΛΕΣΒΟΣ

Ήπειρος: Ευρώπη
Χώρα:     Ελλάδα
Νομός:    Ν. Λέσβου
Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Γράψε την δικιά σου εμπειρία εδώ!
 Μοιράσου το

  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
Προστέθηκε από: myrto, ηλικία 36 στις 11/08/2009
Να πάτε όποτε θέλετε!! Το νησί έχει κόσμο από το Θρησκευτικό του Τουρισμό όλο το χρόνο! Αν θέλετε να νιώσετε το ρυθμό της πόλης της Μυτιλήνης, τότε πρέπει να πάτε στο νησί ενώ λειτουργεί το Πανεπιστήμιο και η πόλη γεμίζει από Φοιτητικές Παρέες.
  Τοποθεσία  
Προστέθηκε από: glef, ηλικία 51 στις 14/07/2009
Η Λέσβος χαρακτηρίζεται ως τo νησί της αρμονίας και του ονείρου. Ανήκει στον νομό Λέσβου που περιλαμβάνει τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Πρωτεύουσα είναι η Μυτιλήνη κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Η Λέσβος βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, αντίκρυ απ’ τη μικρασιατική Τουρκία , στην είσοδο του αδραμυττινού κόλπου. Η έκτασή της είναι 1630 τ.μ. Έχει μήκος 70 χιλιόμετρα και πλάτος 45 χιλιόμετρα. Είναι τo τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί , μετά την Κρήτη και την Εύβοια, τo πιο μεγάλο στο ανατολικό αρχιπέλαγος. Τα κυριότερα βουνά της είναι ο Λεπέτυμνος στο βόρειο τμήμα της, ο Όλυμπος και τo Ψηλοκούδουνο. Οι πιο μεγάλες πεδιάδες είναι αυτές της Καλλονής, του Ιππείου, της Ερεσσού και της Γέρας. Έχει δυο κόλπους: της Καλλονής και της Γέρας, με χαρακτηριστικό γνώρισμα τo κλειστό στόμιο τους , που τις κάνει να μοιάζουν με λίμνες. Ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη μορφή της Λέσβου και την καθιστούν τόσο ξεχωριστή; Δασόφυτες βουνοπλαγιές με πεύκα, βελανιδιές, κυπαρίσσια, αλλά και οπωροφόρα δέντρα., απέραντοι ασημένιοι ελαιώνες, γραφικά χωριά, πανέμορφες παραλίες, μονές και ερημικά ξωκκλήσια , αρχαιολογικοί χώροι, κάστρα και θρύλοι, απόλυτα εναρμονισμένα με το απέραντο βαθύ γαλάζιο.
  Μετακινήσεις  
Προστέθηκε από: myrto, ηλικία 36 στις 11/08/2009
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ!!! Όμορφο το νησί, καλός ο κόσμος, χωρίς αυτοκίνητο το πολύ να δείτε την πόλη.. Μερικά πράγματα είναι απαραίτητα..
  Ιστορία  
Προστέθηκε από: glef, ηλικία 51 στις 14/07/2009
Στη μυθολογία, σύμφωνα με τους αιολικούς μύθους, οι πρώτοι έποικοι του νησιού ήταν οι Μάκαρες. Ο αρχηγός τους Μάκαρ ή Μακαρεύς, απόγονος του ήρωα των Αιολαίων, Αιόλου είχε πέντε θυγατέρες την Μυτιλήνη, την Ίσσα, την Άντισσα, την Μήθυμνα και την Αρίσβη προς τιμήν των οποίων έκτισε τις ομώνυμες πόλεις. Είχε επίσεις και τέσσερις γιούς τον Έρεσο, Κερδόλαο, Μέανδρο, Λεύκιπο, με τους οποίους εποίκισε τη Χίο, τη Σάμο, την Ρόδο και την Κώ. Ο εποικισμός του νησιού από τον Μάκαρα χρονολογείται στα μέσα της τέταρτης Προ Χριστού χιλιετίας. Το πέρασμα από τα χρόνια της προιστορίας στην ιστορική εποχή βρίσκει τη Λέσβο πανέτοιμη να ανταποκριθεί στα νέα ιστορικά αλλά και πολιτισμικά δεδομένα. Τον 7ο προ Χριστού αιώνα η Λέσβος αρχίζει να αναπτύσει την ναυτιλία και το εμπόριο με αποτέλεσμα, να καταστήσει έντονη την παρουσία της στον αρχαίο Ελληνικό χώρο. Παίρνει ενεργό μέρος σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Πόλεων-Κρατών της αρχαίας Ελλάδας όπως στην Ιωνική επανάσταση κατά των Περσών, στον Κορινθιακό πόλεμο, εντάσσεται στην Α’ και Β’ Αθηναική συμμαχία. Ενεργό μέρος παίρνουν επίσης οι Λέσβιοι και στην εκστρατία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά τον θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου πέφτει στην κυριαρχία των Πτολεμαίων και αργότερα των Ρωμαίων. Τον 4ο αιώνα μ.χ. η Λέσβος περιήλθε στο Βυζαντινό κράτος και έκτοτε αντιμετώπιζε αλεπάλληλες επιδρομές και λεηλασίες από Σαρακηνούς πειρατές, Ενετούς και Σταυροφόρους. Η ηγεμονία των Γατελούζων (1354-1462) δίνει νέα ώθηση και πνοή στη ζωή του νησιού. Κατά την περίοδο αυτή ανακαινίζεται το κάστρο της Μυτιλήνης. Η ηγεμονία των Γατελούζων τελειώνει με την άλωση του νησιού από τους Τούρκους κατακτητές το 1462. H Λέσβος έζησε και την Γερμανική κατοχή και απελευθερώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1944.
  Φαγητό  
Προστέθηκε από: myrto, ηλικία 36 στις 11/08/2009
Είναι το νησί του καλοφαγά! Μπορείτε να φάτε ότι σας προσφέρουν και όπου είναι αυτό! Το νησί φημίζεται για το ούζο, αλλά με το ούζο παρεα ο κόσμος έχει μάθει να τσιμπάει. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία απο ντόπιους μεζέδες, μόνο που κανείς στο νησί δεν τους χαρακτιρίζει έτσι. Δοκιμάστε και θα γλύφεται τα δακτυλά σας: Χταποδοκεφτέ Κολοκυθολούλουδα (όπως και να τα έχουν μαγειρέψει) Σαρδέλες (ζητήστε τις καθαρισμένες) ότι ψαράκι υπάρχει!! Επισκευτείτε το ουζερί στο Καγιάνι, έξω από την Μυτιλήνη και το Δημοτικό Καφέ στο Μόλυβο, δεν θα βρείτε ποικιλία, αλλά ότι θα σας σερβίρουν θα αξίζει.
  Παραλίες  
Προστέθηκε από: myrto, ηλικία 36 στις 11/08/2009
Βατερά! Η απόλυτη παραλία, απειρα χιλιόμετρα άμμου να πάιξετε ρακέτες, να φάτε από το τάπερ της μαμάς, να κάνετε ότι φανταστείτε! Αν όμως επισκεφτείτε το νησί, χωρίς να υπάρχει πολύς κόσμος, πηγαίνετε στη παραλία του Αη Ερμογένη, Νότια της πόλης της Μυτιλήνης..
  Ψώνια  
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 21/10/2009
Ουζο οπωσδηποτε καθως και σαρδελες παστες και λαδοτυρι.
Προστέθηκε από: myrto, ηλικία 36 στις 11/08/2009
Δεν πας στο Νησί για να ψωνίσεις... Γύρνα σε μια μεγάλη πόλη και αγόρασε ότι θες!
  Φυσικά τοπία  
Προστέθηκε από: glef, ηλικία 51 στις 14/07/2009
ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ Στο δυτικό μέρος της Λέσβου , στην περιοχή του Σιγρίου και της Ερεσσού απλώνεται το “απολιθωμένο δάσος”. Η λεσβιακή γη , το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας σε συνδυασμό με τα ηφαιστιογενή πετρώματα δημιουργούν ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς, το οποίο αποσπά το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των ανθρώπων όλου του κόσμου. Τo “απολιθωμένο δάσος” αποτελεί φαινόμενο μεγάλης γεωλογικής και παλαιοντολογικής αξίας. Οι κορμοί των δέντρων όρθιοι ή κατακείμενοι φτάνουν σε μήκος τα είκοσι μέτρα , η διάμετρός τους πλησιάζει τα τρία , ενώ εντυπωσιάζουν με τους ποικιλότροπους χρωματισμούς τους. Εκτός από τους κορμούς διατηρούνται σε άριστη κατάσταση απολιθωμένα φύλλα , ρίζες καρποί και κλαδίσκοι. Τo δάσος καλύπτει μεγάλη έκταση και ένα μέρος του επεκτείνεται στο βυθό της θάλασσας.Οι έρευνες απέδειξαν ότι στην περιοχή αυτή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια υπήρχε ένα πυκνό τροπικό δάσος με γιγαντιαία δέντρα. Τα περισσότερα είναι προγονικές μορφές του σύγχρονου Σεκόια και του σύγχρονου πεύκου. Έχουν προσδιορισθεί και άλλα είδη όπως λεύκη , δάφνη, πλάτανος, οξυά, κυπαρίσσι, φοίνικας. Μετά από έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα και ηφαιστειακές εκρήξεις , λάβα και ηφαιστειακή στάχτη κάλυψαν με μεγάλη ταχύτητα τo δάσος. Η απομόνωσή τους και η έντονη υδροθερμική κυκλοφορία θερμών ρευστών, πλουσίων σε άλατα του πυριτίου επέτρεψαν την τέλεια απολίθωση των φυτικών ιστών. Από την πάροδο του χρόνου, τη διάβρωση των πετρωμάτων και πιθανόν από τις σεισμικές δραστηριότητες αποκαλύφθηκαν οι κορμοί των δέντρων. Σήμερα συστηματικές ανασκαφές φέρνουν στο φως ολοένα και περισσότερα απολιθώματα. Η πολιτεία κήρυξε τo “απολιθωμένο δάσος” διατηρητέο μνημείο της φύσης , ενώ τo 1994 δημιουργήθηκε τo μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσος Λέσβου, στο Σίγρι. ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ Στην πεδιάδα της Καλλονής , κοντά στο ψαροχώρι Παράκοιλα βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας. Η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου αποτελούν ένα σπάνιο οικολογικό σύστημα , τo οποίο έχει χαρακτηρισθεί προστατευόμενο. Στην περιοχή ζουν και αναπαράγονται πολλά και σπάνια είδη πουλιών. Μελετητές και παρατηρητές πουλιών επισκέπτονται τους υδροβιότοπους κυρίως την εποχή της άνοιξης.
  Εκκλησίες και Μονές  
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 21/10/2009
Αγιος Ραφαηλ,Ταξιαρχης Μανταμαδου,Μονη Λειμωνος,Παναγια της πετρας,Μονη Υψυλου,Παναγια της Αγιασου,Αγιος Θεραποντας,Παναγια η Γοργονα.Γενικα το νησι εχει πολλες εκκλησιες και ναους που αξιζει να επισκεφθει καποιος.
Προστέθηκε από: glef, ηλικία 51 στις 14/07/2009
ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ Είναι γυναικείο μοναστήρι πάνω από τη Θερμή στη θέση «Καρυές». Ιδρύθηκε το 1963, ύστερα από ένα θαυμαστό κύκλο ονείρων, που οδήγησαν στην ανεύρεση των οστών των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης που μαρτύρησαν από τους Τούρκους το 1463.Το μοναστήρι γιορτάζει την Τρίτη της Διακαινησίμου. ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ Παναγία Γλυκοφιλούσα ---------------------------- Βρίσκεται στην Πέτρα χτισμένη πάνω σε βράχο, όπου έχουν λαξευθεί 114 σκαλοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία. Η εξαίρετα οχυρή του θέση ωθεί στην αναζήτηση της κτίσης του στην περίοδο των συχνών πειρατικών επιδρομών της Υστεροβυζαντινής περιόδου. Εντός της εκκλησίας υπάρχουν σπάνιες Βυζαντινές εικόνες και ένας ωραιότατος επισκοπικός θρόνος. Αποτελεί σημαντικό προσκύνημα του νησιού. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση την εικόνα της Παναγίας μετέφερε με το πλοίο του ένας καπετάνιος. Το βράδυ αντιλήφθηκε ότι η εικόνα είχε χαθεί. Τότε παρατήρησε ένα παράξενο φως στην κορυφή του βράχου. Εκεί βρήκε την εικόνα και μπροστά της ένα αναμμένο καντήλι. Πήρε το εικόνισμα και τό 'φερε στο σκάφος του. Αλλά το άλλο βράδυ πάλι χάθηκε. Και πάλι, το παράξενο, γλυκό, φως φάνηκε στην κορυφή του βράχου. Το θαύμα μαθεύτηκε και αποφάσισαν να χτιστεί εκεί ένα εκκλησάκι, γιατί αυτό ήταν το θέλημα της Παναγίας. Παναγία Γοργόνα ---------------------- Βρίσκεται Β.Δ. της Μυτιλήνης και σε απόσταση 48 χλμ, χτισμένη πάνω σε μικρό βράχο μέσα στη θάλασσα στο γραφικό λιμανάκι της Σκάλας Συκαμινιάς. Ονομάζεται Παναγία Γοργόνα από την ομώνυμη εικόνα που παρουσιάζει την Παναγία με ουρά γοργόνας (έργο αγνώστου λαϊκού ζωγράφου ).
Προστέθηκε από: glef, ηλικία 51 στις 14/07/2009
ΚΑΣΤΡΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Στο βόρειο μέρος της πόλης , ανάμεσα σ’ ένα καταπράσινο πευκώνα και στη θάλασσα υψώνονται τα απομεινάρια του κάστρου της Μυτιλήνης. Διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα του μεσογειακού χώρου. Η οικοδόμησή του και η ενίσχυσή του έγινε σε διάφορες χρονικές περιόδους. Πιθανολογείται ότι κτίσθηκε την βυζαντινή εποχή στους χρόνους του Ιουστινιανού. Σημαντική όμως ανακαίνιση δέχτηκε από τον Φραγκίσκο Γατελούζο στα χρόνια της ηγεμονίας του στο νησί. Αυτή την περίοδο πιστεύεται ότι ήταν ένα από τα πιο απόρθητα και ισχυρά κάστρα. Μέσα σ’ αυτό βρισκόταν και τo παλάτι του , που ονομάζεται “Πύργος της Βασίλισσας”. Στο χώρο του κάστρου σώζεται επίσης μια ρωμαϊκή ή βυζαντινή δεξαμενή φτιαγμένη από αδιάβροχο υλικό. Στις πύλες και σε διάφορα άλλα σημεία του κάστρου υπάρχουν οικόσημα των Παλαιολόγων και των Γατελούζων. Κάτω από τo κάστρο υπάρχουν στοές μεγάλου μήκους , στις οποίες συγκεντρώνονταν τα γυναικόπαιδα σε εμπόλεμη περίοδο. Ο θρύλος θέλει τις στοές να έχουν έξοδο και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από τo κάστρο. Τα τείχη του διατηρούνται σε καλή κατάσταση και είναι δείγματα άριστης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. ΜΟΛΥΒΟΣ Τo κάστρο του Μολύβου δεσπόζει πάνω από την κωμόπολη , η οποία είναι κτισμένη γύρω του. Διατηρείται σε καλή κατάσταση και είναι πιο μικρό απ’ αυτό της Μυτιλήνης. Χρονολογείται στη βυζαντινή εποχή , ενώ ανακαινίστηκε τo 1373 από τον Φραγκίσκο Γατελούζο. Την περίοδο αυτή με την ενίσχυση του κάστρου και με διάφορα άλλα οχυρωματικά έργα η Μήθυμνα αναδείχθηκε σε σημαντικό εμπορικό λιμάνι. ΣΙΓΡΙ Σε καλή κατάσταση σώζεται το κάστρο που χτίστηκε από τους Τούρκους το 1757. Είναι μικρό με προμαχώνες και πύργους.
  Εντός  
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 21/10/2009
Με αφετηρια την Μυτιληνη,Καλλονη,Πετρα,Μολυβος,Ευθαλου,Σκαλα Συκαμινιας,Μανταμαδος και πισω στη Μυτιληνη....2.Μυτιληνη,Καλλονη,Σιγρι,Ερεσος,Μεσοτοπος,Αγρα,Παρακοιλα,Καλλονη και πισω Μυτιληνη....3.Μυτιληνη,Πλωμαρι,Ακρασι,Αμπελικο,φτανετε στον κεντρικο δρομο και απο κει πατε Πολυχνιτο,Βατερα,μεχρι το ακρωτηρι του Αγιου Φωκα με το ομμωνυμο εκκλησακι,στο γυρισμο καθως γυρνατε απο τον κεντρικο δρομο,σταση οπωσδηποτε στην Αγιασο και μετα πισω στη Μυτιληνη.Οι διαδρομες αυτες λογω των αποστασεων και του οδικου δικτυου μπορει να διαρκεσουν ολη την ημερα!
Προστέθηκε από: glef, ηλικία 51 στις 14/07/2009
ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΧΡΟΝΟ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ 2 ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1 ---------------- Με αφετηρία το Μόλυβο, στα 6.5 km Πέτρα, στα 22.5 km Καλλονή - Μανταμάδος, στα 27.5 km Μονή Λειμώνος, στα 41 km Σκαλοχώρι, στα 63 km Βατούσσα, στα 72.5 km Αντισσα-Μονή Υψηλού, στα 85 km Ερεσσός- Απολιθωμένο δάσος ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2 ---------------- Με αφετηρία τη Μυτιλήνη, στα 6.8 km Μόρια, στα 21.5 km Πολύχνιτος, στα 28 km Αγιάσος, στα 42 km Πλωμάρι
  Τι να προσέξετε  
Προστέθηκε από: myrto, ηλικία 36 στις 11/08/2009
  Μέσος όρος από 1 αξιολογήσεις
Αν δεν έχεις αυτοκίνητο που αντέχει μην προσπαθήσεις να πας σε σπόμερες παραλίες που θα σου προτείνουν (πχ Χρούσος)! Πολύ κακό για το τίτοπε, αφού θα σπάσεις το κακόμοιρο το μεταφορικό σου μέσο, θα βρίζεις στο τέλος για τη παραλία και τις κοτρώνες που δεν θα σε αφηνουν να ξαπλώσεις και να χαρεις τη θαλασσα.
  Οικονομία  
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 21/10/2009
Σε περιπτωση που επισκεφτειτε το νησι για 2-3 ημερες συμφερει να νοικιασετε αυτοκινητο παρα να παρετε το δικο σας μαζι,καθως το κοστος του εισιτηριου του οχηματος μετ επιστροφης μπορει να ειναι μεγαλυτερο απο το κοστος ενοικιασης.
  Μην χάσετε  
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 21/10/2009
Τη γιορτη της σαρδελλας στη Σκαλα Καλλονης το καλοκαιρι.
Προστέθηκε από: myrto, ηλικία 36 στις 11/08/2009
ΧΑΜΑΜ στην Εφταλού, δεν το έχω κάνει, αλλά πολύ το έχω μετανιώσει.. Μην επαναλαβετε τα λάθη των προηγούμενων επισκεπτών! Ηλιοβασίλεμα από τη Πέτρα της Πέτρας! Δεν κάνω πλάκα, είναι ο βράχος, στο χωριό Πέτρα, από εκεί πήρε και το ονομά του. Ηλιοβασίλεμα - εναλλακτική 2 - για τους φίλους της οδήγησης, ξεκινήστε λίγο πριν την διαδρομή Πέτρα - Μόλυβος, και θα είναι η ομορφότερη διαδρομή που έχετε κάνει, Προσοχή μην χαζέψετε και ρίξετε σε κανένα ταλαίπωρο στη θάλασσα!
  Θα ήθελα να έχει  
Προστέθηκε από: guest, ηλικία 43 στις 21/10/2009
Καλυτερο οδικο δικτυο σε καποια σημεια και ενα καλυτερο νοσοκομειο.

 
Ήπειρος Χώρα
Προορισμός
 
 
 
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων     |     Ποιοι είμαστε     |     Επικοινώνησε μαζί μας     |     Όροι Χρήσης     |     TravelPlorer mobile


TravelPlorer  © 2007